4. Η Ραψάνη και οι αμπελώνες της
4. Η Ραψάνη και οι αμπελώνες της
4. Η Ραψάνη και οι αμπελώνες της

4. Η Ραψάνη και οι αμπελώνες της

51134 Επισκέψεις στο άρθρο

Το χωριό Ραψάνη είναι κτισμένο σε ύψος 550 μέτρων στις πλαγιές του Κάτω Όλυμπου και αντικρίζει τα γειτονικά Αμπελάκια, αλλά και το φαράγγι των Τεμπών που χωρίζει τον Όλυμπο από τον Κίσσαβο. Η πρόσβαση εδώ είναι εύκολη καθώς τόσο από την Αθήνα (390 χιλ.) όσο και από τη Θεσσαλονίκη (125 χλμ.) η διαδρομή πραγματοποιείται στο σύνολό της στον νέο κλειστό αυτοκινητόδρομο, μόνο προς το τέλος της διαδρομής να υπολογίζεται ότι θα βρείτε λίγες στροφές.

Η Ραψάνη δεν διεκδικεί σπουδαία θέση ανάμεσα στα τουριστικά θέρετρα, ούτε διαθέτει κάποια αξιόλογη υποδομή διαμονής, ωστόσο παραμένει ακόμη και σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα οινοπαραγωγικά κέντρα της Β. Ελλάδας. Σίγουρα μόνο αυτό αρκεί για να ανηφορίσετε τις πλαγιές του Κάτω Όλυμπου και να την γνωρίσετε.

Το χωριό είναι ένα "μπαλκόνι" με εξαιρετική θέα στον Κίσαβο, στην κοιλάδα των Τεμπών και στο πέλαγο. Οπωσδήποτε αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Οίνου & Αμπέλου Ραψάνης, που βρίσκεται κοντά στην όμορφη πλατανοσκέπαστη πλατεία. Αξιόλογη είναι και η Δημοτική Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Ραψάνης. Από την κεντρική πλατεία θα ανηφορίσετε τα καλντερίμια για τις πάνω γειτονιές, θα περάσετε τη μικρή πλατεία «Ιτιά» και λίγο ψηλότερα θα δείτε το αρχοντικό Μαχά (ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της Ραψάνης) αλλά και τον ναό του Αγίου Αθανασίου με το πέτρινο καμπαναριό. Λίγο απόμακρα από τα πιο «ορεινά» σπίτια σε κατάφυτο σημείο υπάρχει το ξωκλήσι του Ιωάννη του Προδρόμου κτισμένο το 1546, σύμφωνα με την υπέρθυρη επιγραφή.
Κάτω από την κεντρική πλατεία του Ρολογιού απλώνεται η συνοικία της Παναγίας. Από εδώ θα ακολουθήσετε τη χωμάτινη διαδρομή που θα σας βγάλει στο μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων (1778), ένα από τα παλιότερα της Θεσσαλίας με θαυμάσιες τοιχογραφίες, κρυμμένο σε δάσος με βελανιδιές.



Κείμενο - έρευνα : Θοδωρής Αθανασιάδης
Copyright φωτογραφιών: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr