9. Κεραμίδι Βένετο, τα κρυμμένα χωριά του Πηλίου
9. Κεραμίδι Βένετο, τα κρυμμένα χωριά του Πηλίου
9. Κεραμίδι Βένετο, τα κρυμμένα χωριά του Πηλίου

9. Κεραμίδι Βένετο, τα κρυμμένα χωριά του Πηλίου

51487 Επισκέψεις στο άρθρο

Στο βορειοανατολικότερο άκρο του νομού Μαγνησίας στα όρια με το νομό Λάρισας, μακριά από τα βλέμματα των πολλών, βρίσκονται τα χωριά Κεραμίδι και Βένετο.
Στο ύψος του Βελεστίνου θα αφήσετε την εθνική οδό και θα κατευθυνθείτε προς Βόλο οδηγώντας στον εθνικό δρόμο Βόλου – Λάρισας. Αμέσως μετά θα στρίψετε, όπως δείχνουν οι ταμπέλες για το χωριό Κανάλια (17χλμ.) που σχεδόν ακουμπά στις όχθες της λίμνης Κάρλας. Στη συνέχεια ο δρόμος ανηφορίζει με απανωτές κορδέλες για τα χωριά Κεραμίδι και Βένετο.
Το Κεραμίδι είναι κτισμένο σε ύψος 350 μέτρων και τα αυτοκίνητα δεν μπαίνουν μέσα στον οικισμό. Έτσι θα πρέπει ν` αφήσετε το όχημά σας και να συνεχίσετε για λίγο με τα πόδια μέχρι την όμορφη  πλατεία με τα θεόρατα πλατάνια. Φυσική συνέχεια της απολαυστικής πλατείας αποτελεί το προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Γεωργίου που κτίσθηκε το 1787- σε σημείο "μπαλκόνι" στο Αιγαίο.
Κατηφορίζοντας από το Κεραμίδι προς την ακτή, θα βρείτε το μικρό λιμάνι βορειοτέρα ξεδιπλώνεται ανάμεσα στα βράχια, η βοτσαλιά του Αϊ Γιάννη.
Ωστόσο την «top» παραλία της περιοχής του Κεραμιδιού θα τη βρείτε στο Καμάρι που ακουμπά στις βορειότερες παρυφές του Πηλίου, ανάμεσα σε βράχια και πυκνό πλατανόδασος (5 χλμ. άσφαλτος).
Το Βένετο βρίσκεται νοτιοανατολικά από το Κεραμίδι και βόρεια από τη Ζαγορά, κρυμμένο στο πυκνό δάσος. Αξίζει να δείτε την εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού (χτισμένη το 1767) και να περιπλανηθείτε στις καταπράσινες εξοχές του. Στο χωριό λειτουργούν ταβερνάκια που όσο πλησιάζει το καλοκαίρι γεμίζουν όλο και περισσότερους θαμώνες, ντόπιους και ξένους. Για μπάνιο οι ντόπιοι κατηφορίζουν το χωματόδρομο (3 χλμ.) ως τη μικροσκοπική ακτή Κουλούρι η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για να τραβούν  τις βάρκες. Λίγο βορειοτέρα ξεχωρίζει η μαγευτική ακρογιαλιά Πετρομέλισσο που είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι και πλαισιωμένη από ολόλευκα βράχια. Εδώ θα έρθετε ακολουθώντας χωματόδρομο.


Κείμενο - έρευνα : Θοδωρής Αθανασιάδης
Copyright φωτογραφιών: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr