7. `Αγνωστη ενδοχώρα
7. `Αγνωστη ενδοχώρα
7. `Αγνωστη ενδοχώρα

7. `Αγνωστη ενδοχώρα

51686 Επισκέψεις στο άρθρο

Ανατολικά της Λάρισας επάνω στον καινούργιο οδικό άξονα Τρικάλων-Λάρισας συναντάμε την πολίχνη της Φαρκαδόνας (35 χλμ. από Λάρισα).
Το όνομά της η κωμόπολη το οφείλει στην αρχαία πόλη Φαρκαδών που βρισκόταν σε θέση κοντά στο σημερινό χωριό Κλοκωτός, κοντά στις όχθες του Πηνειού. Η σύγχρονη Φαρκαδόνα κτίσθηκε επί Τουρκοκρατίας και εποικίστηκε από γεωργούς που κατέφθασαν εδώ από τη Μικρά Ασία και αρχικά ονομαζόταν Τσιότι, δηλαδή τόπος χλωρός - πράσινος.
Μόλις πέντε χιλιόμετρα από τον οικισμό, βρίσκεται το χωριό Κεραμίδι που είναι χτισμένο κοντά στο σημείο όπου ο Πηνειός σμίγει με τον ποταμό Ενιππέα. Στην περιοχή αυτή αξίζει να έρθει κάποιος, κυρίως για να δει δυο από τα πιο όμορφα παραδοσιακά γεφύρια του Θεσσαλικού κάμπου που ενώνουν τις όχθες του Πηνειού και του Ενιππέα ποταμού. Πρόκειται για το γεφύρι του Κεραμιδιού στις όχθες του Ενιππέα γνωστό στους ντόπιους ως Παλιογέφυρο (σχεδόν εφάπτεται στο επαρχιακό δρόμο Κεραμιδιού – Παλαμά) και πιθανόν να κτίσθηκε ανάμεσα στον 13ο και 16ο αιώνα.
Λίγο πριν φτάσει κανείς στο Κεραμίδι θα συναντήσει στις όχθες παραπόταμου του Πηνειού, παραχωμένο στην λασπώδη κοίτη του, το πεντάτοξο γεφύρι του Αλί-Εφένδη (άγνωστης χρονολογίας κατασκευής.)
Για τον ανήσυχο ταξιδιώτη να πούμε ότι αξίζει να αναζητήσει στο κοντινό χωριό Γριζάνο, το βυζαντινό κάστρο γνωστό με την ονομασία «Γρίζος» που σημαίνει τόπος ισχυρός και απόρθητος. Το κάστρο αυτό έλεγχε τους εμπορικούς δρόμους που συνέδεαν την Ελασσόνα με τη Δυτική Θεσσαλία. Οι ντόπιοι θα σας δείξουν πως θα το προσεγγίσετε καθώς δεν υπάρχει καμιά ενημερωτική πινακίδα. Σαν φτάσετε στην κορφή του λόφου θα εκπλαγείτε από την περιφερειακή θέα που απλώνεται σε όλη τη Θεσσαλική πεδιάδα, τον Όλυμπο, την Πίνδο και τα `Αγραφα.


Κείμενο - έρευνα : Θοδωρής Αθανασιάδης
Copyright φωτογραφιών: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr