8. Η ομορφότερη ακτογραμμή της Θεσσαλίας
8. Η ομορφότερη ακτογραμμή της Θεσσαλίας
8. Η ομορφότερη ακτογραμμή της Θεσσαλίας

8. Η ομορφότερη ακτογραμμή της Θεσσαλίας

51635 Επισκέψεις στο άρθρο

Από το παραθαλάσσιο χωριουδάκι του Κόκκινου Νερού έως τις απλωτές παραλίες του Αγιόκαμπου, ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ακτογραμμή, μια  διαδρομή υψηλής αισθητικής αξίας που κερδίζει τις εντυπώσεις κάθε εποχή του χρόνου. Στην πορεία σας θα συναντήσετε τους παραθαλασσίους οικισμούς Κουτσουπιά, Παλιουριά, Βελίκα, Κάτω Σωτηρίστα, Αγιόκαμπος.
Θα κολυμπήσετε στα θαυμάσια ακρογιάλια της Κουτσουπιάς, στα Παλιουριά, στην Πηγή των Κυνηγών, στην πανέμορφη Μπούκα, στο βόρειο τμήμα της παραλίας Βελίκα. Αξίζει μια στάση στο ύψωμα του Κάβο Δερματά  όπου από τον φάρο θα ατενίσετε την πανοραμική άποψη της νότιας ακτής.
Στη συνέχεια οι αμμουδερές παραλίες Σωτηρίτσας - Αγιόκαμπου ξεδιπλώνονται για περίπου 8 χιλιόμετρα. Έχουν πλέον μετατραπεί σε καλοκαιρινά θέρετρα με αποτέλεσμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.
Σύντομοι ασφάλτινοι δρόμοι θα σας φέρουν στα ορεινά χωρά `Ανω Σωτηρίτσα, Μελίβοια, Μεγαλόβρυσο, Μεταξοχώρι που κυριολεκτικά «πλέουν» σε μια θάλασσα από πράσινο.
Από το βόρειο τμήμα της παραλίας Βελίκα, εύκολα θα ανηφορίσετε προς την μονή Αγίου Ιωάννη (2 χλμ.) με την υπέροχη θέα στο ανοιχτό Αιγαίο.
Από το λιμανάκι του Αγιόκαμπου και νοτιότερα, ο δρόμος απομακρύνεται από την παράλια και συνεχίζει για το Πολυδέντρι. Σε αυτό το σημείο της ακτής θα αναζητήσετε τις εκτυφλωτικές αμμουδιές Παπακώστα και Ρακοπόταμος (παλιό στέκι γυμνιστών) που προσεγγίζονται εύκολα από τον ασφάλτινο δρόμο. Εδώ θα σας εντυπωσιάσει  η παχιά ξανθή άμμος, τα διάφανα νερά (όταν δεν φυσά βοριάς) και το καταπράσινο τοπίο που αγκαλιάζει τις δυο θαλασσινές γωνιές, αλλά και τα μικρά ποτάμια που κατεβαίνουν από το Μαυροβούνι και εκβάλουν στη θάλασσα. 
Κείμενο - έρευνα : Θοδωρής Αθανασιάδης
Copyright φωτογραφιών: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr