Αγοράζεις μόλις βγει ή περιμένεις να δεις για πιθανά «κουσούρια»;

10.354 Επισκέψεις στο άρθρο (9/2/2021)

Πόσο γρήγορα αγοράζετε ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο; Αμέσως ή αφού μάθετε πιθανά «κουσούρια»;


Είκοσι νέα μοντέλα θα δούμε μέσα στο 2020, σε κάθε κατηγορία και με πληθώρα νέων τεχνολογιών. Πόσο γρήγορα θα κάνετε την κίνηση να τα αγοράσετε; Αμέσως ή θα περιμένετε να δείτε αν είναι καλά;
 
Από το λανσάρισμα στην αγορά μέχρι να αγοράσετε ένα μοντέλο μεσολαβεί μια έρευνα. Έρευνα αγοράς, καθότι λογικό είναι να ξέρει κανείς τι άλλο μπορεί να αγοράσει στα ίδια λεφτά. Κάποιοι κάνουν ακόμη ένα είδος έρευνας όμως. Θέλουν να μάθουν αν το καινούργιο μοντέλο είναι «καλό». Αν «βγάζει» τίποτε. Αν είναι όσο καλό (ή όσο κακό) ήταν το προηγούμενο. Εσείς;
 
Συνήθως τα καινούργια μοντέλα πουλάνε από πρεμούρα. Το έχεις δει σε φωτογραφίες, το έχεις δει σε δοκιμές, το έχεις δει στη διαφήμιση, το βλέπεις και στην έκθεση με σάρκα και οστά, και δεν κρατιέσαι. Έχεις κάνει τον προϋπολογισμό σου και μόλις  είναι διαθέσιμο και είσαι πεπεισμένος πως είναι το μοντέλο που θες, ορμάς και το αγοράζεις.
 
Είναι και ο λόγος που οι κατασκευαστές θέλουν να έχουν κάτι νέο τόσο συχνά στις εκθέσεις. Γιατί η αγορά ενθουσιάζεται από το καινούργιο, συναρπάζεται από το φρέσκο, και ψωνίζει το μοναδικό. Τουλάχιστον μέχρι να γίνει best seller οπότε και δεν είναι τόσο μοναδικό στο δρόμο.
 
Όμως κάποιοι αγοραστές θέλουν περισσότερες εγγυήσεις. Ακόμη και όταν εγγύηση δεν είναι προσβλητικά μικρή, θέλουν κάτι παραπάνω για να βεβαιωθούν πως αυτό το καινούργιο μοντέλο είναι «καλό». Δυστυχώς τέτοια πληροφόρηση δεν υπάρχει. Ένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί ένα μήνα, δεν έχει κανενός είδους τρόπο να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων, ένα ιστορικό που να λέει πόσο καλό ή κακό είναι. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι λόγια του αέρα, κάτι που κάποιος κάπου άκουσε από έναν γνωστό ενός φίλου του που το αγόρασε και κάτι έπαθε.
 
Αλλοι πάλι θεωρούν πως οι κατασκευαστές παράγουν μια πρώτη δόση του νέου μοντέλου, βλέπουν τι θα «βγάλει» και μετά κάνουν διορθώσεις στη δεύτερη «φουρνιά», οπότε καλύτερα να περιμένει κανείς να αγοράσει από αυτή τη δεύτερη «φουρνιά» που είναι και «καλύτερη». 
 
Σαφώς μέσα στον κύκλο ζωής ενός μοντέλου κάποιες διαφοροποιήσεις, τροποποιήσεις ή και βελτιώσεις είναι πιθανές, όμως θα πρέπει να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για να γίνουν διαφοροποιήσεις στην πρώτη φάση της ζωής ενός μοντέλου. Ίσα ίσα, που οι κατασκευαστές έχοντας βάλει μεγάλες παραγγελίες για να ρίξουν το αρχικό κόστος παραγωγής, δεν πρόκειται να αλλάξουν προμηθευτές ή να τροποποιήσουν κάποιο ανταλλακτικό.
 
Οπότε τι μπορεί να περιμένει κανείς; Εσείς περιμένετε να δείτε «πως θα πάει»; Περιμένετε να μάθετε αν «βγάζει ζημιές» σε μόλις ένα μήνα ζωής; Ή αγοράζετε με το λανσάρισμα και σας αρκεί η εγγύηση; Τι λέτε;

BRIDGESTONE TURANZA 6
moto