Ασφάλειες

Όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις ασφάλειες.

 

Ο ρόλος μιας ασφαλιστικής εταιρείας είναι να καλύψει την αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος, δυστυχήματος και φωτιάς, κλοπής, βανδαλισμού (υπό προϋποθέσεις), ενώ είναι υποχρεωτική από το νόμο η ασφάλιση του οχήματός μας. Σε κάποιες περιπτώσεις σε ένα ασφάλιστρο, συμπεριλαμβάνεται οδική βοήθεια και άλλες παροχές. Νούμερο ένα κριτήριο για τους περισσότερους ιδιοκτήτες οχημάτων στην επιλογή ασφαλιστικής, είναι το κόστος ασφάλισης για το βασικό πακέτο της Αστικής Ευθύνης.

Τι προσέχω:
1)Τα βασικά πακέτα διαφέρουν ανά εταιρεία και καλύπτουν με διαφορετικά ποσά τις υπηρεσίες που σε ενδιαφέρουν. Κάνοντας μια έρευνα αγοράς θα διαπιστώσεις ότι τα ποσά που καλύπτονται για υπηρεσίες όπως η νομική προστασία ή οι υλικές ζημιές από ανασφάλιστο όχημα δεν είναι τα ίδια.

2)Μεγάλης σημασίας θεωρείται και η φερεγγυότητα της κάθε ασφαλιστικής, εάν κρίνουμε και από τον αριθμό των εταιρειών που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια αφήνοντας κυριολεκτικά «ξεκρέμαστους» τους πελάτες τους. Έτσι, είναι απαραίτητο να καταλήξεις σε μια αξιόπιστη εταιρεία, που έχει καλή φήμη στην πορεία λειτουργίας της.

TIPS
1) Αν για τον οποιοδήποτε λόγο κλείσει η ασφαλιστική σου εταιρεία, τότε για 30 ημέρες σε καλύπτει το Επικουρικό Κεφάλαιο, ενώ μετά από αυτό το διάστημα θα πρέπει να αναζητήσεις άλλη εταιρεία πληρώνοντας και πάλι το αντίστοιχο αντίτιμο.
 
2) Σε περίπτωση που σου προκαλέσει ατύχημα ανασφάλιστο όχημα σε καλύπτει το Επικουρικό Κεφάλαιο για ποσά έως 100.000 ευρώ. Για επιπλέον αποζημίωση, μπορείς να συμπεριλάβεις τη συγκεκριμένη κάλυψη στο συμβόλαιό σου. Το Επικουρικό Κεφάλαιο δημιουργήθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να καταβάλλει αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές στις περιπτώσεις που:

α) Αυτός που δημιούργησε το ατύχημα εξαφανίστηκε.
β) Το ατύχημα προήλθε από ανασφάλιστο όχημα.
γ) Ο υπαίτιος οδηγός δημιούργησε το ατύχημα από πρόθεση.
δ) Σταμάτησε να λειτουργεί η ασφαλιστική εταιρεία που ήμασταν ασφαλισμένοι.
 
3) Η Νομική Προστασία σου δίνει τη δυνατότητα να καλύψεις αμοιβή Δικηγόρου, δικαστικά παράβολα κ.λπ., σε περίπτωση που πρέπει να διεκδικήσεις αποζημίωση στα δικαστήρια, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή σωματικών βλαβών του οδηγού ή των επιβαινόντων, για τα οποία δεν ευθύνεται το ασφαλισμένο όχημα.
 
4) Η ασφάλιση Αστικής Ευθύνης από ατύχημα αυτοκινήτου καλύπτει την έναντι τρίτων αστική ευθύνη του κυρίου, του κατόχου και κάθε οδηγού, σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά τους. Η ασφάλιση δεν καλύπτει την αστική ευθύνη προσώπων που κατέλαβαν το αυτοκίνητο με κλοπή ή βία (δηλαδή του κλέπτη) και εν συνεχεία προκάλεσαν ατύχημα, καθώς επίσης και αυτών που προκάλεσαν το ατύχημα με πρόθεση. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι με την ασφάλιση αυτή καλύπτεται η έναντι τρίτων αστική ευθύνη σου, ως κυρίου ή κατόχου του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου έχει είτε κλαπεί, είτε αποκτηθεί με χρήση βίας.

Προσοχή: Ο οδηγός του αυτοκινήτου που προκάλεσε τη ζημιά δεν καλύπτεται από την ασφάλιση Αστικής Ευθύνης. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να διαθέτουμε την συμπληρωματική κάλυψη που αναφέρεται συνήθως σαν «Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού».
 
 5) Δεν αποζημιώνονται από το ασφαλιστήριο Αστικής Ευθύνης: ο οδηγός του οχήματος που προξένησε τη ζημιά, κάθε πρόσωπο του οποίου η ευθύνη καλύπτεται με τη σύμβαση ασφάλισης (π.χ. ο ιδιοκτήτης του οχήματος), το πρόσωπο που κατάρτισε με τον ασφαλιστή τη σύμβαση ασφάλισης του οχήματος (δηλαδή ο λήπτης της ασφάλισης/ συμβαλλόμενος), οι νόμιμοι εκπρόσωποι νομικού προσώπου που είναι ασφαλισμένο με την ασφαλιστική αυτή κάλυψη ή εταιρείας που δεν έχει αποκτήσει νομική προσωπικότητα, πρόσωπα, τα οποία συγκατατέθηκαν να μεταφερθούν με το ζημιογόνο αυτοκίνητο, εφ όσον ο ασφαλιστής αποδείξει ότι γνώριζαν πως το αυτοκίνητο αφαιρέθηκε από τον νόμιμο κάτοχό του με αθέμιτα μέσα ή χρησιμοποιείται προς εκτέλεση εγκληματικής πράξης.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν επιβαίνετε στο αυτοκίνητό σας, το οποίο οδηγεί κάποιος φίλος σας και προκληθεί τροχαίο ατύχημα με υπαιτιότητα του φίλου - οδηγού του αυτοκινήτου σας, εσείς, αν και συνεπιβάτης, δεν θα αποζημιωθείτε για τυχόν σωματικές βλάβες που θα υποστείτε από το ατύχημα αυτό, διότι ως ιδιοκτήτης του ζημιογόνου οχήματος δεν θεωρείστε «τρίτος».
 
6) Το ασφαλιστήριο Αστικής Ευθύνης σάς καλύπτει για υλικές ζημιές έως 1.220.000 ευρώ, ενώ για κάθε θύμα τροχαίου (σωματικές βλάβες) προβλέπονται αποζημιώσεις έως 1.220.000 ευρώ (το μέγιστο ποσό δίνεται σε περίπτωση θανάτου). Τα ποσά κάλυψης άλλαξαν από 01 Ιανουαρίου 2017.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η ασφαλιστική του οδηγού που προκάλεσε το ατύχημα και κατ επέκταση μου έκανε ζημιά στο όχημά μου, το αργότερο, εντός 3 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία καταθέσαμε την αίτηση αποζημίωσης θα πρέπει:

α. Να υποβάλει αιτιολογημένη προσφορά αποζημίωσης, σε περίπτωση που η ευθύνη δεν αμφισβητείται και η ζημιά έχει αποτιμηθεί, ή
β. Να υποβάλει αιτιολογημένη απάντηση για όσα επισημαίνονται στην αίτηση, στην περίπτωση που η ευθύνη αμφισβητείται ή δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί με σαφήνεια ή σε περίπτωση που η ζημιά δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να προχωρείτε στην επισκευή του οχήματός σας, εφόσον δεν έχει προηγηθεί η ανάλογη πραγματογνωμοσύνη.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ασφάλειες

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός