• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Είσαι κιμπάρης; Θέλεις να κάθεσαι στο «μικρό» σου σαν πασάς; Αυτά είναι τα 5 πιο ευρύχωρα μοντέλα της κατηγορίας.

Για το πλάτος του πίσω καθίσματος, οι μετρήσεις στηρίζονται σε μια ειδική πτυσσόμενη ράβδο.

Ο… «Λυκούργος» είναι η συσκευή, που μας βοηθά στη μέτρηση των πραγματικών χώρων στα καθίσματα, προσομοιώνοντας άνθρωπο ύψους 1,75 μ. και 75 κιλών.

Τα 5 πιο ευρύχωρα μικρά

26.114 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 6/4/2017

Είναι ο ορισμός του μικρά στο μάτι, αλλά μεγάλα στο… σαλόνι. Αυτά τα 5 μικρά πίσω από τις compact διαστάσεις τους κρύβουν τα πιο άνετα σαλόνια για τα δεδομένα της κατηγορίας όντας σε θέση να καλύψουν ακόμη και τις ανάγκες μιας μικρής οικογένειας.

 
Τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει και έτσι τα μικρά μοντέρνα, από δεύτερο αυτοκίνητο που ήταν κάποτε, έχουν γίνει το μοναδικό ακόμη και για μικρές οικογένειες. Η ευρυχωρία της καμπίνας, αλλά και το μέγεθος του χώρου αποσκευών κατά συνέπεια, μετράει πολύ στην επιλογή ή όχι ενός μοντέλου σήμερα, ειδικά αν μιλάμε για οικογενειακή χρήση. Το καλό είναι πως τα μικρά στις μέρες μας έχουν πάρει μπόι με μεγαλύτερες βασικές διαστάσεις και ανάλογο μεταξόνιο, οπότε προσφέρουν και πιο άνετα εσωτερικά. Εμείς στο Auto Τρίτη μετράμε το πραγματικό μέγεθος της καμπίνας όλων των μοντέλων. Αυτά λοιπόν είναι τα 5 πιο ευρύχωρα μικρά σύμφωνα με τις μετρήσεις μας (για τον χώρο αποσκευών χρησιμοποιούμε τα στοιχεία των κατασκευαστών σύμφωνα με την μέτρηση VDA). Tα 5θυρα φυσικά μοντέλα παρατίθενται με αλφαβητική σειρά. 

Πως γίνονται οι μετρήσεις μας
Οι μετρήσεις των εσωτερικών χώρων γίνονται με τη βοήθεια του… «Λυκούργου», μιας συσκευής που προσομοιώνει το πρότυπο ενός μέσου ανθρώπου. Ο «Λυκούργος» λοιπόν έχει ύψος 1,75 μ. και βάρος 75 κιλά. Με το κάθισμα του οδηγού στην πιο χαμηλή θέση (αν υπάρχει ρύθμιση του ύψους), τη πλάτη κάθετη και με τη θέση αυτή σταθερή, γίνονται όλες οι μετρήσεις εκ των υστέρων, για να υπάρχει αντιπροσωπευτική μέτρηση για το χώρο στα πόδια των πίσω επιβατών. Για το πλάτος του πίσω καθίσματος, οι μετρήσεις στηρίζονται σε μια ειδική πτυσσόμενη ράβδο που μετράει την απόσταση μεταξύ των θυρών στο ύψος του στήθους του «Λυκούργου». Σε περίπτωση που υπάρχει συρόμενο πίσω κάθισμα, ο χώρος για τα γόνατα υπολογίζεται με το κάθισμα τέρμα πίσω. Αντίστοιχα, και ο χώρος αποσκευών του αυτοκινήτου με συρόμενο πίσω κάθισμα, είναι ο μικρότερος. 
 
Τι είναι η μέθοδος VDA;
Η μέθοδος VDA χρησιμοποιείται από την Verbund Die Automobilindustrie που ουσιαστικά, είναι η ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας. Η τιμή μέτρησης κατά τη μέθοδο VDA προκύπτει από τη συμπλήρωση του χώρου αποσκευών με μπλοκ όγκου 1.000 ml (1 λτ.) έκαστο Η καταμέτρηση των μπλοκ που χώρεσαν στο χώρο αποσκευών μας δίνει την τιμή της μέτρησης κατά VDA.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 
 • Vag

  Καλά και ωραία τα μοντέλα του συγκριτικού αλλα είναι παραπάνω απο εμφανής η απουσία απο αυτό του "βασιλιά" των χώρων στα μικρά, Honda Jazz.

    12
 • Κυριάκος

  Έλεος, συμμετέχει και το clio με πίσω κάθισμα βέσπας. Με λιγότερο από 300 λίτρα πορτ μπαγκάζ και αποθεώνονται. Πουθενά το baleno, πουθενά το jazz. Όταν η αντικειμενικότητα θυσιάζεται στο κατά παραγγελία marketing.

    3
 • Petros

  Το suzuki baleno νομίζω έχει τους μεγαλύτερους χώρους στην κατηγορία μαζί με το honda jazz, αλλα κ τα 2 δεν είναι στην λίστα.

    1
 • gianis

  Το συγκριτικό νομίζω ότι έπρεπε να συμπεριλάβει και το σιτροέν C3. Οι πίνακες στις φωτό δεν ταυτίζονται με την περιγραφή (ειδικά στο Yaris δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά τεχν. χαρ/κά του!.)