10. Κάρλα, μια λίμνη γεννιέται ξανά!
10. Κάρλα, μια λίμνη γεννιέται ξανά!

10. Κάρλα, μια λίμνη γεννιέται ξανά!

61057 Επισκέψεις στο άρθρο

Η αρχαία λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίς ήταν μια από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας μέχρι την αποξήρανσή της που ολοκληρώθηκε το 1962. Η επιφάνειά της έφθανε τα 190.000 στρέμματα και το βάθος της τα 6 μέτρα. Ολόγυρά της μικρές παραλίμνιες κοινότητες συμβίωναν για αιώνες μαζί της, με ένα τρόπο ζωής που ελάχιστα άλλαξε στο κύλισμα των αιώνων. Με την αποξήρανση της Κάρλας οι χαρακτηριστικές παραδοσιακές ψαρόβαρκες σάπισαν, οι ψαράδες έγιναν γεωργοί και τα μεταναστευτικά πουλιά μάταια αναζητούσαν το γαλάζιο απάγκιο και τους πυκνούς καλαμιώνες όπου εδώ και αιώνες έστηναν τις φωλιές τους. Η λίμνη για πενήντα σχεδόν χρόνια υπήρχε μόνο στους παλιούς σχολικούς χάρτες και στη μνήμη των γεροντότερων.  Η αποστράγγιση αυτής της φυσικής υδάτινης δεξαμενής άλλαξε το μικροκλίμα της περιοχής με συνέπεια την οικολογική αναστάτωση της ευρύτερης Θεσσαλικής πεδιάδας.
Σήμερα γίνεται μια σημαντική προσπάθεια αναδόμησης του λιμναίου οικοσυστήματος με σκοπό να ανασυσταθεί  η αρχαία λίμνη, έστω και σε μικρότερο μέγεθος. Το σημαντικό αυτό έργο προχωράει ικανοποιητικά και το οικοσύστημα της νέας Κάρλας είναι ήδη σε εξέλιξη. Μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτήν την προσπάθεια είναι η ποιότητα των νερών που γεμίζουν ξανά τη λεκάνη της Κάρλας, νερά που προέρχονται κυρίως από τον μολυσμένο Πηνειό και τα γύρω ρέματα που δέχονται γεωργικά και βιομηχανικά απόβλητα. Το ζητούμενο είναι η Νέα Κάρλα να συμβάλλει στη περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και όχι να αποτελέσει ένα ακόμη προβληματικό και ρυπογόνο ταμιευτήρα νερού που μακροχρόνια θα δημιουργεί προβλήματα τόσο στον Παγασητικό κόλπο, όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Για κάποιον που θέλει να έρθει σε μια πρώτη επαφή με τη λίμνη, η `Ανοιξη είναι η ιδανική εποχή. Τα πουλιά φτιάχνουν τις φωλιές τους και παρατηρείται έντονη κινητικότητα της ορνιθοπανίδας. Η πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι η παραλίμνια που συνδέει τα χωριά Κανάλια – Καλαμάκι (18 χλμ. άσφαλτος). www.boebes-karla.gr


Κείμενο - έρευνα : Θοδωρής Αθανασιάδης
Copyright φωτογραφιών: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr