Λίμνη Ηραίου

71101 Επισκέψεις στο άρθρο

Κυρίαρχη παρουσία στο παραθαλάσσιο τμήμα  του νομού Κορινθίας, είναι η  λίμνη Βουλιαγμένη ή λίμνη Ηραίου που σχηματίστηκε από καθίζηση του εδάφους, πιθανόν μετά από κάποιον ισχυρό σεισμό.

Θα τη βρούμε κοντά στο Λουτράκι, σε εκείνο το μέρος του νομού Κορινθίας που βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα.
Έχει επίμηκες ωοειδές σχήμα,  επιφάνεια περίπου 1.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 49 μέτρα. Είναι λίμνη αλλά και θάλασσα αφού συγκοινωνεί μαζί της με διώρυγα πλάτους 6 μέτρων  και  μήκους περίπου 90 μέτρων που διανοίχθηκε  στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το αρχαίο όνομά της  ήταν "Εσχατιώτις" που πιθανόν προήλθε από το "Έσχατον ¶κρο της Αττικής γης" αλλά και  "Γοργώπις"  από τη Γόργη, την  κόρη του Μεγαρέως  και σύζυγο του Κορίνθου η οποία αυτοκτόνησε στα νερά της λίμνης συντετριμμένη από τον θάνατο των παιδιών της. 

Η περιοχή έχει ανακηρυχτεί ως "Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού κάλλους" με υπουργική απόφαση του 1992.
Τα ρηχά, απάνεμα νερά της Βουλιαγμένης είναι ιδανικά για μπάνιο-ειδικά για τα μικρά παιδιά-. Στις προσήλιες αμμουδιές της θα απολαύσετε το φαγητό σας στα ταβερνάκια που απλώνουν τα τραπεζάκια τους πάνω στην ακρολιμνιά,  ή κάτω απ` τον ίσκιο των πεύκων και των λιόδεντρων.

Λίγα εξοχικά σπίτια και μικρά τουριστικά συγκροτήματα αποτελούν ευτυχώς τη μόνη μέχρι στιγμής, παραλίμνια οικοδομική δραστηριότητα. Σε μικρή απόσταση αναπτύσσονται και άλλες παραλίες αλλά και σημαντικοί αρχαιολογικοί  χώροι.