Λίμνη Δόξα

70769 Επισκέψεις στο άρθρο

Μέχρι το 1829 το μεγαλύτερο μέρος του οροπεδίου στο Φενεό  που βρίσκεται στα ορεινά του νομού Κορινθίας, το κάλυπτε μια ρηχή λίμνη η οποία τους καλοκαιρούς μήνες συρρικνώνονταν. Οι λίμνη αυτή που έπνιγε τη γη και εμπόδιζε τις καλλιέργειες, απασχόλησε στο παρελθόν θεούς, ήρωες και περιηγητές. Παράδειγμα ο ημίθεος  Ηρακλής που προσπάθησε με διάφορα έργα να αποστραγγίσει τα έλη του Φενεού. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την πεποίθησή πως εδώ βρισκόταν μια από τις πύλες του ¶δη.

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι φυσικές καταβόθρες καθαρίστηκαν και το οροπέδιο αποστραγγίστηκε. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ένα φράγμα που ανυψώθηκε στην κοίτη του ποταμού Δόξα (στο βορειοδυτικό άκρο της λεκάνης) δημιούργησε μια καινούργια υδάτινη επιφάνεια, την τεχνητή λίμνη Δόξα.

Η λίμνη Δόξα βρίσκεται σε ύψος 850 μέτρων, καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων  και κυριολεκτικά  είναι ζωσμένη από ψηλά βουνά.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών επικεντρώνεται κυρίως γύρω από τις όχθες της λίμνης όπου υπάρχει ασφάλτινος δρόμος. Δυστυχώς οι εποχούμενοι φυσιολάτρες κάθε Σαββατοκύριακο αφήνουν πίσω τους άφθονα σκουπίδια που τις περισσότερες φορές καταλήγουν στην λίμνη!!!

Η ευρύτερη περιοχή του Φενεού διαθέτη ποιοτικά καταλύματα και αρκετές επιλογές για φαγητό ενώ απέχει από την Αθήνα μέσω Κιάτου - Στυμφαλίας 175 χλμ. και μέσω Δερβενιού  - Ευροστίνας 180 χιλιόμετρα.