Λίμνες Κοτυχίου – Στροφυλιάς

70887 Επισκέψεις στο άρθρο

Βρισκόμαστε στο βορειοδυτικό άκρο  της Πελοποννήσου. Είκοσι δύο μόλις χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας συναντάμε την  Κάτω Αχαΐα, μια τυπική γεωργική πόλη που είναι το οικονομικό επίκεντρο της περιοχής. Δυτικά της Κάτω Αχαΐας (17 χλμ) απλώνεται ένας εκτεταμένος υγρότοπος που εκτείνεται από το ακρωτήρι του  ¶ραξου μέχρι την Κυλλήνη και αποτελείται από τις λιμνοθάλασσες Προκοπίου και Παπάς Κοτυχίου ενώ μεγάλο μέρος της ακτής καταλαμβάνουν οι πευκώνες της Στροφυλιάς. Με συνολική έκταση που φθάνει τα 19000 στρέμματα, το φημισμένο δάσος είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της χώρας. Αυτό το διεθνούς σημασίας σύμπλεγμα οικοτόπων συμπεριλαμβάνεται στους 11 υγρότοπους της συνθήκης «Ramsar» που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο "Natura 2000" ως ζώνη Ειδικής Προστασίας και Τόπος Κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Όμως δεν είναι μόνο η φτερωτή πανίδα που παρουσιάζει εδώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η περιοχή αποτελεί «καταφύγιο» για αλεπούδες, βίδρες, κουνάβια, τσακάλια, νυφίτσες,  πολλά είδη ερπετών, ενώ απερίγραπτη είναι η επίσης η φυσική της ομορφιά. Δυστυχώς και αυτό το μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οικοσύστημα κινδυνεύει από τις ανεξέλεγκτες ανθρώπινες δραστηριότητες, την λαθροϋλοτομία, την οικιστική ανάπτυξη,  την παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών και μπαζών, τις πυρκαγιές.

Η περιοχή καθώς διαθέτει και θαυμάσιες παραλίες έχει πολλά και ποιοτικά καταλύματα και είναι ιδανική και για καλοκαιρινές διακοπές. Εδώ μπορούν να συνδυαστούν οι χάρες της ανοιχτής θάλασσας του Ιονίου πελάγους με πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες στους  παρακείμενους υγροβιότοπους και στα παραλιακά δάση.