Τεχνητή λίμνη Λάδωνα

70844 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι μια από τις μεγάλες τεχνητές λίμνες της Πελοποννήσου, καθώς όμως βρίσκεται σε ορεινό σημείο και είναι περίκλειστη από τα βουνά παρουσιάζει αρκετό περιηγητικό  ενδιαφέρον.
Από το χωριό Δάφνη  (απέχει 65 χλμ. από Τρίπολη και 45 από Καλάβρυτα) ακολουθούμε τον ασφάλτινο δρόμο που κατηφορίζει προς φράγμα Λάδωνα.
Στην διαδρομή αυτή αξίζει να παρεκκλίνετε λίγο από την πορεία σας και ν` ακολουθήσετε τον δρόμο ο οποίος μετά από 4 χιλιόμετρα καταλήγει στο σημείο όπου ο Λάδωνας χύνεται τη λίμνη.  Σε αυτό το σημείο όταν  η στάθμη του νερού στις όχθες της τεχνητής λίμνης είναι αρκετά χαμηλά, θα δείτε να αναδύεται από το λασπωμένο βυθό το πεντάτοξο γεφύρι της «Κυράς» που χρονολογείται τον 13ο αιώνα. Το μήκος του φτάνει τα 55 μέτρα και το πλάτος του 2,15 μέτρα. Για αιώνες στο παρελθόν διευκόλυνε την επικοινωνία μεταξύ βόρειας και κεντρικής Πελοποννήσου, ενώ επί Φραγκοκρατίας συνέδεε τη Στρέζοβα (Δάφνη) με την Κερπινή. Σήμερα πλάι στην παλιά γέφυρα υπάρχει μια νέα μεγάλη τσιμεντένια (κτίστηκε το 2002) που έχει αχρηστέψει το παλιότερο πορθμείο.
Επιστρέφοντας πίσω στον ασφάλτινο δρόμο θα προσεγγίσουμε το ήσυχο χωριό Μουριά απ` όπου ακολουθώντας τις διασκεδαστικές στροφές περιμετρικά για 8 χιλιόμετρα με τις όχθες της λίμνης, θα καταλήξουμε στο φράγμα του Λάδωνα. Το θέαμα του τσιμεντένιου φράγματος (μήκους 105 μέτρων και ύψους 57 μέτρων) και η τεχνητή λίμνη (έκτασης 6.000 στρεμμάτων και χωρητικότητας νερού 49.000.000 κ.μ) η οποία από αυτό το σημείο φαίνεται σχεδόν ολόκληρη, σίγουρα εντυπωσιάζει. Η κατασκευή του φράγματος στη θέση "Πήδημα" άρχισε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1955 από Ιταλούς στα πλαίσια των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα μας στον Β` παγκόσμιο πόλεμο.
Μια εκδορμή στην περιοχή της λίμνης του Λάδωνα μπορεί να συνδυαστεί με όλους σχεδόν του γνωστούς και δημοφιλείς προορισμούς της  Αρκαδίας και της ορεινής Αχαΐας.