Κόλπος Ναβαρίνου, η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα

70793 Επισκέψεις στο άρθρο

Σε μικρή απόσταση από τους αμμόλοφους της ακτής και τη διάσημη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, απλώνεται η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, ένας σημαντικός για τα πουλιά υγροβιότοπος καθώς αποτελεί το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό πριν ξεκινήσουν την μεγάλη διάσχιση της Μεσογείου. Η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα φιλοξενεί 265 είδη πουλιών, δηλαδή 63% των ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, τα οποία είτε ξεχειμωνιάζουν, είτε βρίσκουν καταφύγιο κατά τη μετανάστευση. Εδώ επιβιώνει ακόμα μια μικρή αποικία τετρακοσίων περίπου ατόμων του Αφρικανικού Χαμαιλέοντα (chameleo africanus), μοναδική στην Ευρώπη, η ύπαρξη της οποίας ανακαλύφθηκε μόλις το 1989.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα, που αυτήν την εποχή σφύζει από ζωή, είναι με τα πόδια ή για περισσότερη ξεκούραση, με το ποδήλατο. Αν δεν έχετε δικό σας ποδήλατο μπορείτε να νοικιάσετε σε κάποιο από τα καταστήματα που υπάρχουν στο χωριό Γιάλοβα. Από εδώ θα κατευθυνθείτε στην ακτή και με πορεία βόρεια θα περάσετε τις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ και θα συνεχίσετε παράλληλα με τη θάλασσα.

Ο χωμάτινος δρόμος που οδηγεί στην καρδιά του οικοσυστήματος είναι κλειστός με μπάρα, όμως επιτρέπεται η πρόσβαση σε πεζοπόρους και ποδηλάτες - θα τον ακολουθήσετε και θα κινηθείτε παράλληλα με τη λιμνοθάλασσα. Στην περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα καταλύματα και παραλιακά εστιατόρια. Η Πύλος, το αστικό κέντρο της περιοχής απέχει από την Αθήνα 285 χλμ. μέσω Τρίπολης–Καλαμάτας.