Λίμνη Τσιβλού

70811 Επισκέψεις στο άρθρο

Από το καλοκαιρινό θέρετρο της Ακράτας, εδώ στις βόρειες ακτές της Πελοποννήσου, ανηφορίζουμε τον ορεινό δρόμο που σκαρφαλώνει  με αλλεπάλληλες στροφές  στις απόκρημνές παρυφές του Χελμού.

Ξεπερνάμε το θλιβερό τοπίο  που έχουν αφήσει πίσω τους οι παλαιότερες πυρκαγιές και σε ύψος  800 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας , αντικρίζουμε τα πρώτα έλατα. Εδώ σε κάποιο σημείο θα δούμε τον στενότερο δρόμο που ξεστρατίζει με κατεύθυνση βορειοδυτική και μας οδηγεί μετά από σύντομη πορεία στις όχθες της λίμνης Τσιβλού.

Η λιμνούλα  σχηματίστηκε το 1913 από τα νερά του ποταμού Κράθι, μετά από καθίζηση του εδάφους η οποία καταπλάκωσε τα χωριά Τσιβλού και  Συλίβαινα.

Η έκτασή της μόλις που αγγίζει τα 80 στρέμματα, ενώ το βάθος της είναι στα 30 μέτρα. Ενδιαφέρουσα είναι και η πανίδα της λίμνης καθώς εδώ συναντάμε αρκετά είδη που ζουν στο δάσος αλλά και στις όχθες των λιμνών.  Υπάρχει ένας μικρός πληθυσμός από βίδρες, ενώ έχει αναφερθεί και η παρουσία του σπάνιου πια τσακαλιού. Στα νερά της λίμνης ζουν διάφορα είδη ψαριών που έχουν προέλθει από εμπλουτισμό, καραβίδες του γλυκού νερού και καβούρια.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν 1-2 καταλύματα  όμως τη σημαντικότερη υποδομή στην περιοχή θα τη βρείτε στο κοντινό ορεινό χωριό Ζαρούχλα.