Το αυτοκίνητο είναι ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες στην καθημερινότητα σου. Ωστόσο είναι και αυτό μία απαιτητική μηχανή, που σίγουρα κάποιες φορές βγάζει προβλήματα. Έτσι λοιπόν η συντήρηση του μπαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο πρόγραμμα
Η ώρα του service
Ο γενικός κανόνας λέει, ότι το αυτοκίνητο χρειάζεται service περίπου μια φορά το χρόνο ή όταν συμπληρώσει 15000-20000 χιλιόμετρα το ανώτερο. Σωστότερο, όμως, είναι να εξετάζεις και άλλους παράγοντες όπως η μάρκα ή το μοντέλο του οχήματος και να λαμβάνεις υπόψη σου τις υποδείξεις του εκάστοτε κατασκευαστή.
• Αλλαγή λαδιών
• Αλλαγή φίλτρο αέρος,
• Αλλαγή φίλτρου βενζίνης
• Αλλαγή φίλτρου λαδιού και καμπίνας, ¬
• Αλλαγή μπουζί και
• Τοποθέτηση καθαριστικού παρμπρίζ.
• Έλεγχο του συστήματος φόρτισης (μπαταρία , δυναμό), του συστήματος διεύθυνσης (μπόσικα του τιμονιού και των αξόνων αυτού) , έλεγχο του συστήματος πέδησης (τακάκια φρένων και καθαρισμό των σιαγόνων αυτών εάν χρειάζεται), έλεγχο των φώτων και τέλος έλεγχο και γρασάρισμα των θυρών εάν χρήζεται απαραίτητο.
Σημαντικό tip: Ορισμένα από τα παραπάνω ανταλλακτικά αυτοκινήτων, όπως οι υαλοκαθαριστήρες, δεν συγκαταλέγονται στο γενικό κόστος του service, οπότε χρειάζεται να ενημερωθείτε σχετικά και να συνεννοηθείτε με τον τεχνικό που θα σας τα εγκαταστήσει για την τιμή τους.
Τι παίζει με τα ανταλλακτικά;
Είτε κάνεις μικρό, είτε μεγάλο service αναπόφευκτα θα χρειαστούν ανταλλακτικά. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο δρόμους! Μπορείς να βάλεις τα ανταλλακτικά, που θα σου προτείνει το συνεργείο ή να τα αγοράσεις από μόνος σου. Η επιλογή του σωστού ανταλλακτικού δεν είναι μια απλή διαδικασία και απαιτεί κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις ώστε να ξέρεις τι παίρνεις, αλλά και να πετυχαίνεις την καλύτερη τιμή. Επειδή η επιλογή ενός ανταλλακτικού που θα είναι καινούριο εμπεριέχει το λιγότερο δυνατό ρίσκο, αλλά και σιγουριά για την ποιότητά του, παρακάτω Αναλυτικά τα ανταλλακτικά, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες.
1. Τα γνήσια ανταλλακτικά:
Είναι τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, για αυτό άλλωστε και φέρουν το σήμα της στη συσκευασία τους. Τα κατασκευάζουν κορυφαίοι κατασκευαστές με τους οποίους οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν συμβόλαια.
2. Ανταλλακτικά αυτοκινήτων OEM
Είναι ακριβώς ίδια ανταλλακτικά με τα γνήσια. Το μόνο που αλλάζει είναι το σήμα στις συσκευασίες που τοποθετείται αυτό του κατασκευαστή και όχι αυτό της αυτοκινητοβιομηχανίας. Εξάλλου, οι κατασκευαστές αυτοί προμηθεύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες με ανταλλακτικά πρώτης τοποθέτησης (Original Equipment Manufacturers), εξ¶ ου και η ονομασία OEM.
3. Aftermarket ανταλλακτικά
Πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων επώνυμων και ποιοτικών κατασκευαστών οι οποίοι όμως δεν διατηρούν συμβόλαια προμήθειας ανταλλακτικών αυτοκινήτων με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα ανταλλακτικά αυτά είναι ισάξια με τα γνήσια και τα OEM, ενώ συνήθως είναι πιο φθηνά. Τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά, αποτελούν την οικονομικότερη εναλλακτική, ωστόσο ελλοχεύει σε κάποιες περιπτώσεις, να πρόκειται για ανταλλακτικά αμφιβόλου ποιότητας. 4.Ανταλλακτικά ανακατασκευής: Πρόκειται για προηγουμένως χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων τα οποία έχουν υποστεί ανακατασκευή και λειτουργούν σαν να είναι καινούρια ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Πρέπει να αναφέρεται ρητά στην συσκευασία τους, συνοδεύονται από εγγύηση, ενώ τα χρησιμοποιούν και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.
5.Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά: Πρόκειται για αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Είναι τα πιο οικονομικά ανταλλακτικά και η επιλογή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Πότε συμφέρει να αγοράζεις After market ανταλλακτικά
Σε αυτήν την ερώτηση, γενική απάντηση δεν υπάρχει, αφού εξαρτάται από το είδος, το κόστος του ανταλλακτικού κτλ. Σε γενικές γραμμές, πάντως, διαφορά στη τσέπη θα συναντήσουμε στα μεγάλα ποσά, π.χ. μια αντλία τιμονιού. Παράλληλα για τους ιδιοκτήτες παλαιότερων αυτοκινήτων (που είναι κατά βάση εκτός εργοστασιακής εγγύησης), η επιλογή ανεξάρτητου επισκευαστή και ανταλλακτικών από το ελεύθερο εμπόριο αποδεικνύεται σε αρκετές περιπτώσεις αρκετά συμφέρουσα, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κέρδος κυμαίνεται περίπου στο 30%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι και μονόδρομος αφού οι εταιρείες έχουν πάψει να τα κατασκευάζουν λόγω παλαιότητας. Μεγάλη προσοχή βέβαια, κατά την αγορά, να πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Τι πρέπει να προσέξεις στα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά
Η επιλογή ενός μεταχειρισμένου ανταλλακτικού είναι δύσκολη υπόθεση με τον βαθμό δυσκολίας να εξαρτάται από το είδος του ανταλλακτικού. Για παράδειγμα, στα ανταλλακτικά φανοποιίας η επιλογή είναι σχετικά εύκολη και γίνεται με το… μάτι.
Ένας καλοδιατηρημένος προφυλακτήρας, μία πόρτα ή ένα φτερό δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Τι γίνεται όμως με τα πιο «σύνθετα» ανταλλακτικά, που αφορούν τα μηχανικά μέρη, όπως π.χ. μία τρόμπα πετρελαίου, ένα καπάκι μηχανής, ένα ψυγείο, ή ακόμη και ένα σασμάν; Εδώ λοιπόν χρειάζεται αρκετό ψάξιμο και μηχανικές γνώσεις.
Αν τις έχεις, καλώς! Αν όχι όμως; Τότε θα πρέπει να δώσεις προσοχή σε δευτερεύοντες - αλλά πολύ σημαντικούς - παράγοντες, όπως για παράδειγμα το από πού προέρχεται το ανταλλακτικό, αν υπάρχει εγγύηση, αν βρίσκεται σωστά προφυλαγμένο κτλ.
Πως θα βρεις ποιο είναι το κατάλληλο
Εφόσον επιλέξεις το είδος της αγοράς των ανταλλακτικών που χρειάζεται, σειρά έχει να εντοπίσεις το κατάλληλο ανταλλακτικό για το όχημά σου. Συνεπώς:
πρέπει να γνωρίζεις ποιος είναι ο μοναδικός αριθμός του αυτοκινήτου σου (VIN). Ο αριθμός αυτός βρίσκεται συνήθως στο εσωτερικό της πόρτας ή στο ταμπλό του αυτοκινήτου και σπανιότερα στη μηχανή, και παρέχει ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες ώστε να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο ανταλλακτικό.
Πριν και μετά την αγορά του ανταλλακτικού χρειάζεται να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό / μηχανικό. Έτσι, θα αποφύγεις την αγορά ανταλλακτικών που ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στο αυτοκίνητο, αλλά και θα εξασφαλίσεις τη σωστή εγκατάστασή τους.
Ορισμένα ανταλλακτικά, όπως τα ανταλλακτικά της μηχανής του αυτοκινήτου, είναι μοναδικά.