Όσα θες να ξέρεις για το ξεθάμπωμα των φαναριών του αυτοκινήτου σου!
- Τα αυτοκίνητα σήμερα έχουν πλαστικά φανάρια, που ο ήλιος με τον καιρό τα κιτρινίζει
- Υπάρχουν προϊόντα που γυαλίζουν τα φανάρια, συνήθως όμως ξανακιτρινίζουν
- Για μόνιμο αποτέλεσμα, θέλει γυαλόχαρτο & γυαλιστική κρέμα για φανάρια
- Στο τέλος, ένα πέρασμα με ειδικό βερνίκι, «σφραγίζει» το αποτέλεσμα.
Τα αυτοκίνητα σήμερα έχουν πλαστικά φανάρια, που ο ήλιος με τον καιρό τα κιτρινίζει
Τα αυτοκίνητα εξελίσσονται διαρκώς, με νέες τεχνολογίες, συστήματα ασφαλείας και υλικά τα οποία μειώνουν το βάρος και αυξάνουν την αποδοτικότητα. Τα φανάρια έχουν δεχθεί τρομερές αλλαγές τα τελευταία 30 χρόνια ως αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων. Πλέον μπορούν να είναι LED, αυτόματα, με τεχνολογία laser που κατεβάζει αυτόματα τη φωτεινότητα ώστε να μη τυφλώνει τους απέναντι, ενώ πλέον έχουν όποιο σχήμα επιθυμεί ο κατασκευαστής, αποτελώντας μέρος της σχεδιαστικής φιλοσοφίας κάθε εταιρείας.
Αυτό σημαίνει πως τα νέα αυτοκίνητα πλέον χρησιμοποιούν φανάρια φτιαγμένα από πλαστικό, καθώς ο σχεδιασμός αλλά και η κατασκευή τους είναι πολύ πιο εύκολη και οικονομική σε σχέση με τα αντίστοιχα γυάλινα φανάρια. Το πρόβλημα (όπως λένε και οι Experts της Περιποίησης αυτοκινήτου), με τα πλαστικά φανάρια όμως είναι ότι με τον καιρό και την έκθεση στον ήλιο, το πλαστικό αλλοιώνεται από τις UV ακτίνες, αποκτώντας αυτή την κιτρινισμένη, «ηλιοκαμένη» όψη, η οποία όχι μόνο φαίνεται άσχημη, αλλά μειώνει και την αποδοτικότητα των φαναριών.
Υπάρχουν προϊόντα που γυαλίζουν τα φανάρια, συνήθως όμως ξανακιτρινίζουν
Φυσικά, στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα τα οποία υπόσχονται να αφαιρέσουν την κιτρινίλα από τα φανάρια. Υπάρχουν και κάποια πιο «σπιτικά» κόλπα, όπως το κόλπο με την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα, ή αυτό με την σόδα και το λεμόνι. Όντως, αυτά τα προϊόντα και τα κόλπα μπορούν να καθαρίσουν αποτελεσματικά τα φανάρια και να τα κάνουν να φαίνονται σαν καινούργια. Όμως, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τα φανάρια ξαναεκτίθενται στον ήλιο και σταδιακά ξανακιτρινίζουν. Και φτου από την αρχή.
Τα φανάρια πλέον μπορούν να είναι LED, αυτόματα, με τεχνολογία laser που κατεβάζει αυτόματα τη φωτεινότητα ώστε να μη τυφλώνει τους απέναντι, ενώ πλέον έχουν όποιο σχήμα επιθυμεί ο κατασκευαστής, αποτελώντας μέρος της σχεδιαστικής φιλοσοφίας κάθε εταιρείας.
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το » |
Σχολίασέ το, στο Facebook » |
Για μόνιμο αποτέλεσμα, θέλει γυαλόχαρτο & γυαλιστική κρέμα για φανάρια
Υπάρχει όμως ένας εύκολος τρόπος να επισκευάσεις τα φανάρια σου σε ένα απόγευμα, αλλά και να τα «σφραγίσεις» προκειμένου να μην ξανακιτρινίσουν για αρκετό καιρό. Με χαρτοταινία αλλά και με εφημερίδες μασκάρεις την μπογιά γύρω από το φανάρι, για να την προστατεύσεις από ζημιές. Στη συνέχεια, παίρνεις ένα ψεκαστήρι με νερό, και μαζί με το γυαλόχαρτο ξεκινάς το τρίψιμο. Φροντίζεις το γυαλόχαρτο και το φανάρι να είναι διαρκώς βρεγμένα για να τα προστατέψεις από ζημιά. Αν τα φανάρια σου είναι ιδιαίτερα κίτρινα και θαμπά, ξεκίνα με πιο χοντρό γυαλόχαρτο, νούμερο 400. Αν όχι, ανέβα στο νούμερο 600. Θα νιώθεις ότι κάνεις βήματα πίσω, καθώς με το γυαλόχαρτο η επιφάνεια θα γίνει πιο θαμπή. Ουσιαστικά όμως «ξύνεις» και αφαιρείς την ηλιοκαμένη στρώση πλαστικού, αφήνοντας πίσω το φανάρι καθαρισμένο.
Μόλις τελειώσεις με το πιο χοντρό γυαλόχαρτο, στέγνωσε το φανάρι και επιθεώρησέ το. Θα πρέπει να είναι ολόκληρο θαμπό, αλλά όχι κιτρινισμένο. Στη συνέχεια ξαναβρέξε το φανάρι, πιάσε το αμέσως επόμενο γυαλόχαρτο (800 ή 1000) και συνέχισε το τρίψιμο. Στέγνωσε και ξαναδές το. Πρέπει να είναι λιγότερο θαμπό. Ξαναβρέξε το και συνέχισε με το επόμενο γυαλόχαρτο (2000 ή 3000). Τρίψε μέχρι να το δεις να είναι ελαφρώς θαμπό. Στέγνωσε και ξανατσέκαρε. Αν βρεις στην αγορά γυαλόχαρτο νούμερο 5000 κάνε ένα ακόμα πέρασμα με αυτό (φυσικά με βρεγμένο φανάρι), στέγνωσέ το και επιθεώρησέ το. Στο τέλος, πιάσε την γυαλιστική αλοιφή για τα φανάρια και κάνε ένα τρίψιμο, σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα φανάρια θα πρέπει να είναι πεντακάθαρα, γυαλισμένα και λεία.
Στο τέλος, ένα πέρασμα με ειδικό βερνίκι, «σφραγίζει» το αποτέλεσμα
Αν όμως τα αφήσεις έτσι, το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από 5-6 μήνες, αυτά θα ξαναθαμπώσουν. Για να «σφραγίσεις» το αποτέλεσμα, με το που τα γυαλίσεις με την αλοιφή, χωρίς να ξεμασκάρεις, στέγνωσε από νερό και πέρασέ τα 2 με 3 στρώσεις γυαλιστικό βερνίκι, ανθεκτικό στις ακτίνες UV. Με αυτόν τον τρόπο τα φανάρια θα δείχνουν πραγματικά σαν καινούργια, ενώ θα αντέχουν και για πολύ περισσότερο (ίσως και μέχρι το τέλος της ζωής του αυτοκινήτου).
Προφανώς υπάρχει πάντα η λύση των Experts της Περιποίησης και Φανοποιίας αυτοκινήτου, που με ένα χαμηλό αντίτιμο (γύρω στα 20 ευρώ ανά φανάρι) μπορεί να σε απαλλάξει από αλοιφές-γυαλόχαρτα και ώρα απασχόλησης.