Όλα είναι πιο «ζωντανά» το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων και των πραγμάτων που ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στο χρώμα του αυτοκινήτου σου. Δες ποια είναι αυτά και πως θα προστατευτείς.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο επιθυμητούς καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Και όχι άδικα, αφού διαθέτει άγρια φύση, ήλιο σχεδόν όλο το χρόνο και ειδυλλιακές παραλίες. Όλα αυτά φυσικά, μπορεί να ακούγονται σαν παράδεισος για εσένα, ωστόσο τρομοκρατούν το αυτοκίνητό σου, αφού τα παραπάνω είναι μερικοί από του κύριους «εχθρούς» του χρώματός του. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ποιοι είναι οι «εχθροί»
Η θάλασσα
Η αλμύρα και η υγρασία είναι οι φυσικοί εχθροί του μετάλλου. Ενώ η οξείδωση μπορεί να συμβεί μόνο με το νερό, το αλάτι την επιταχύνει. Το αλάτι είναι υγροσκοπικό, που σημαίνει ότι απορροφά νερό και επίσης αυξάνει την αγωγιμότητα του νερού, επιταχύνοντας τη μεταφορά ηλεκτρονίων που εμπλέκονται στη διαδικασία οξείδωσης (σκουριά).
Τα έντομα
Σε όλους αρέσουν τα ταξίδια με αυτοκίνητο. Δεν αρέσουν σίγουρα όμως στα έντομα. Πόσες φορές έχεις επιστρέψει από ταξίδι και έχει γεμίσει παρμπρίζ και λαμαρίνα από «λιωμένα» έντομα; Σίγουρα πολλές! Ωστόσο αυτή η συλλογή «πτωμάτων» θα κάνει ζημιά στο χρώμα του αυτοκινήτου σου, αν δεν τα απομακρύνεις. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια της αποσύνθεσής τους εκκρίνουν όξινα ένζυμα που «τρώνε» την βαφή.
Τα πουλιά
Το παρκάρισμα κάτω από ένα δέντρο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μία καλή λύση για να κρατήσεις δροσερό το αυτοκίνητό σου, ωστόσο είναι πιθανό να πληρώσεις ένα τίμημα. Αυτό δεν είναι άλλο από τις κουτσουλιές των πουλιών. Αποτελεί το ν.1 εχθρό του χρώματος του αυτοκινήτου σου. Αυτό συμβαίνει γιατί το μικρό λευκό κέντρο της κουτσουλιάς ενός πουλιού είναι στην πραγματικότητα ουρικό οξύ, το οποίο μπορεί να έχει επίπεδο pH από 3 έως 4,5, ανάλογα με τη διατροφή του πουλιού. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, η λαμαρίνα του αυτοκινήτου θερμαίνεται και «ψήνει» την κουτσουλιά. Τα πρώτα στρώμματα της βαφής απορροφούν το ουρικό οξύ, το οποίο αρχίζει να καταστρέφει το χρώμα από μέσα. Όταν πέσει και πάλι η θερμοκρασία, το χρώμα συστέλλεται γύρω από την κουτσουλιά, αφήνοντας σημάδι.
Το ρετσίνι
Στα δέντρα παραμονεύει και ένας ακόμα εχθρός, που δεν είναι άλλος από το ρετσίνι. Το ρετσίνι είναι μια κολλώδης και ημιδιάφανη ουσία με κιτρινωπό ή κεχριμπαρένιο χρώμα η οποία εκκρίνεται από συγκεκριμένα είδη δέντρων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια έκκριση υδρογονανθράκων, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι η επαφή με τη βαφή του αυτοκινήτου μας δε μπορεί να είναι κάτι ευπρόσδεκτο. Το ρετσίνι θα σκληρύνει αν μείνει για αρκετό χρονικό διάστημα πάνω στο αυτοκίνητο και σε συνδυασμό με ρύπους και σκόνες από τον ατμοσφαιρικό αέρα, μπορεί να γίνει και πιο σκουρόχρωμο. Ο κίνδυνος βέβαια δεν αφορά μόνο το οπτικό κομμάτι. Το ρετσίνι ειδικά σε υψηλές ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες θα εισχωρήσει στα ανώτερα στρώματα της βαφής και κυρίως το διάφανο κομμάτι της επίστρωσης και θα το φθείρει. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις η θαμπάδα μπορεί να μετατραπεί σε σπάσιμο της βαφής.
Πως θα προστατεύσεις το αυτοκίνητό σου
Πλύνε συχνά το αυτοκίνητό σου
Για να προστατέψεις το χρώμα πρέπει να κρατήσεις το αυτοκίνητό σου καθαρό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το πλένεις τακτικά. Χρησιμοποίησε προϊόντα καθαρισμού αυτοκινήτου μαζί με βαμβακερά πανιά. Ποτέ μη «γρατζουνάς» κολλημένεςβρωμιές και χρησιμοποίησε ένα στεγνό βαμβακερό πανί για να το στεγνώσεις.
Κέρωσέ το
Φρόντισε να κερώνεις συχνά το αυτοκίνητό σου. Πέρα από το ότι θα το κρατήσει λαμπερό, θα το προστατέψει από την ηλιακή ακτινοβολία και από διάφορους άλλους ρύπους, που θα προσπαθήσουν να το χαλάσουν.
Μεμβράνες προστασίας χρώματος
Μπορείς να τις τοποθετήσεις σε ολόκληρο το αυτοκίνητο ή μόνο στους προβολείς.
Μην το έχεις συνέχεια στον ήλιο
Δεν μπορείς να αποφύγεις την έκθεση του αυτοκινήτου σου στον ήλιο ενώ οδηγείς, αλλά μπορείς να το κάνεις όταν το παρκάρεις. Όσο λιγότερο χρόνο περνά το αυτοκίνητό σου στον ήλιο, τόσο λιγότερη ζημιά μπορεί να κάνει ο ήλιος στο χρώμα.