• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Scoop

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  23/11/2010
Scoop
Νέο Toyota Yaris
Happy New Yaris…
Διαβάστηκε από 2646 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:23/11/2010
Αρκετά αλλαγμένο σχεδιαστικά, μεγαλύτερο σε μήκος και με υβριδική έκδοση στην γκάμα του, το επόμενης γενιάς Toyota Yaris θα συνεχίσει να έχει ένα και μόνο στόχο... την κορυφή των πωλήσεων!
Με μια ματιά
• Με νέο, μοντέρνο design
• Λίγο μεγαλύτερο σε διαστάσεις
• Με οικολογικούς κινητήρες και υβριδική έκδοση
Παρουσίαση στις αρχές του 2011
Mετά τις πρόσφατες διαρροές μικρών εικόνων από ένα φυλλάδιο για το επόμενο Yaris που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, το Auto Τρίτη εξασφάλισε και σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα μια νέα, κατασκοπευτική, ηλεκτρονικά επεξεργασμένη φωτογραφία του μικρού μοντέλου της Toyota, όπως θα παρουσιαστεί επίσημα στις αρχές του 2011. Όπως φαίνεται, η επόμενη γενιά του Yaris θα χρησιμοποιεί αρκετά μοντέρνα και συνάμα δυναμικά αισθητικά πρότυπα με νεανικό προφίλ, δίχως όμως να διαθέτει σχεδιαστικές εξάρσεις σε κανένα σημείο του αμαξώματος. Έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν η μακρόστενη και σε σχήμα V μάσκα, καθώς και η μεγάλη εισαγωγή αέρα στον προφυλακτήρα, ο οποίος φιλοξενεί στις άκρες του και δύο μικρές "φωλιές" για τους προβολείς ομίχλης. Ερωτηματικά για πιθανότητα ύπαρξης συστοιχίας LED αφήνει η μικρή λευκή επιφάνεια στο πάνω μέρος των εμπρός φωτιστικών σωμάτων, ενώ σε σχέση με το σημερινό μοντέλο, παρατηρούμε ότι οι δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης (φλας) θα μετακομίσουν στους πλαϊνούς καθρέπτες. Ειδικά στο μπροστινό του άκρο, το Yaris φαίνεται ότι υιοθετεί αρκετά στοιχεία τόσο από το μικρομεσαίο Auris όσο και από το Verso S, ένα νέο, μικρό, πολυχρηστικό αυτοκίνητο που θα φέρει σύντομα στην ευρωπαϊκή αγορά η Toyota. 
Ντεμπούτο τον Μάρτιο;
Με βάση τα πρώτα στοιχεία, το νέο Toyota Yaris θα παρουσιαστεί επίσημα στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης τον ερχόμενο Μάρτιο και θα λανσαριστεί μερικούς μήνες αργότερα ως Model Year 2012. Βέβαια, δεν αποκλείεται η παρουσίαση του μοντέλου σε μορφή παραγωγής να πραγματοποιηθεί και μέσα στους τελευταίους μήνες του 2011. 
Θα είναι λίγο μεγαλύτερο
Σε επίπεδο διαστάσεων, το επόμενο Toyota Yaris αναμένεται ελάχιστα μόνο μεγαλύτερο σε σχέση με το σημερινό. Συγκεκριμένα, το μικρό μοντέλο θα "κερδίσει" 100 χλστ. στο συνολικό του μήκος και περίπου 50 χλστ. στο μήκος του μεταξονίου του. Ειδικά αυτή η τελευταία λεπτομέρεια μπορεί να προσδώσει στην καμπίνα του μικρού μοντέλου και καλύτερους χώρους. Για να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα, το σημερινό Yaris έχει συνολικό μήκος 3.785 χλστ., πλάτος 1.695 χλστ. και μήκος μεταξονίου 2.460 χλστ. 
Οι ηλεκτρονικές διαρροές
Όπως προείπαμε, πρόσφατα διέρρευσαν στο διαδίκτυο κάποιες εικόνες του επόμενου Yaris. Είναι σκαναρισμένες από ένα φυλλάδιο της Toyota στην Ιαπωνία και γι´ αυτό η ποιότητα και η ανάλυσή τους είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αν δούμε προσεκτικά το αυτοκίνητο, θα προσέξουμε ότι φέρει μικρές διαφορές σε σχέση με την εικόνα που μας έστειλε ο κατάσκοπός μας. Αυτές εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στη βάση του εμπρός προφυλακτήρα, που φαίνεται να διαθέτει επιπλέον μαρσπιέ. Οι μικρές αυτές διαφορές εμφανίζονται συχνά μεταξύ ιαπωνικών αυτοκινήτων που διατίθενται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ιαπωνία. 
Επίσης, αν μπορείτε να διαβάσετε, η πινακίδα γράφει Vitz, που είναι η ονομασία του Toyota Yaris στην αγορά της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου. Από την εικόνα του πίσω μέρους του αυτοκινήτου, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο προφυλακτήρας, ο οποίος διαθέτει έντονα "νεύρα" και δείχνει κάπως "σμιλεμένος".
Κινητήρες
Στοχεύοντας στη χαμηλή κατανάλωση
Σε γενικές γραμμές, η Toyota δεν ανοίγει τα χαρτιά της σε ό,τι έχει να κάνει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του επόμενου Yaris. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάτω από το καπό του νέου μικρού μοντέλου θα δούμε το ούτως ή άλλως καινούργιο μοτέρ 1,33 λίτρου και ισχύος 100 ονομαστικών ίππων που γνωρίζουμε από το σημερινό Yaris. Πιθανόν να πρόκειται για κάποια ακόμα πιο εξελιγμένη μορφή αυτού του κινητήρα, με τις εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας Optimal Drive να έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο, με μέσο όρο κατανάλωσης περίπου 5,1 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 λιγότερα από 120 γρ./χλμ. Περισσότερες επιλογές θα υπάρχουν τόσο σε μικρότερης χωρητικότητας όσο και με μεγαλύτερης ισχύος κινητήρες. 

Και με υβριδική έκδοση
Η Toyota έχει επιβεβαιώσει ότι θα αναπτύξει πλήρη γκάμα υβριδικών εκδόσεων στα μοντέλα της, μεταξύ αυτών φυσικά και στο επόμενο Yaris. Μάλιστα, θα δούμε μια παραλλαγή της τεχνολογίας HSD που διαθέτει και το Auris. Ωστόσο, η διαφορά θα είναι ότι στο υβριδικό Υaris ο βενζινοκινητήρας θα έχει χωρητικότητα μικρότερη του 1,8 λίτρου του Auris HSD και η συνδυαστική ισχύς του συστήματος δεν θα ξεπερνά τους 125-130 ίππους. Φυσικά, το εν λόγω μοντέλο θα έχει πολύ καλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, με εξαιρετικά περιορισμένη κατανάλωση και ιδιαίτερα χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η παρουσίαση του υβριδικού Yaris θα πραγματοποιηθεί το 2012, κάποιους μήνες μετά το λανσάρισμα των κλασικών βενζινοκίνητων εκδόσεων του μικρού μοντέλου.