Απαραίτητα τα καλά λιπαντικά

21.827 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/8/2015

Τα λιπαντικά είναι απαραίτητα για την λειτουργία και των κινητήρων diesel, αφού και εδώ τα κινούμενα μέρη αναπτύσσουν μεταξύ τους τριβές, άρα και υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτό το σημείο ακριβώς υπεισέρχεται το λιπαντικό. Οι ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των πετρελαιοκινητήρων (υψηλή συμπίεση, το ίδιο το είδος του καυσίμου κτλ) απαιτούν λιπαντικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το λιπαντικό για τους diesel κινητήρες έχει πολύ υψηλό δείκτη ιξώδους, που προστατεύει αποτελεσματικά τους κινητήρες από τις φθορές κάτω από τις πλέον ακραίες και δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας, μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών και πολύ μεγάλα διαστήματα αλλαγών. Το χαμηλό σημείο pons (-40oC) καθιστά εύκολο το ξεκίνημα στις χαμηλές θερμοκρασίες (cold starting) μειώνοντας δραστικά τις φθορές των κρύων εκκινήσεων και το κτύπημα των βαλβίδων. Επί πλέον, χάρη στα ειδικά πρόσθετα προ-σφέρει αντισκωριακή και αντιδιαβρωτική προστασία και συμβάλλει στη εξοικονόμηση καυσίμου, στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων καθώς και στην μείωση των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των οχημάτων.



TIP Αuto Tρίτη
Ελέγχετε τη στάθμη του λιπαντικού του κινητήρα κατά προτίμηση όταν αυτός είναι κρύος και σε επίπεδη επιφάνεια. Βεβαιωθείτε ότι, η στάθμη βρίσκεται ανάμεσα στην ελάχιστη και τη μέγιστη ένδειξη.

Μη συμπληρώνετε τον κινητήρα με λάδι που έχει διαφορετική ρευστότητα. Το «μείγμα» δεν θα ανακατευτεί σωστά και μόνο ζημιά θα κάνετε.

Αν αλλάζετε λάδια 2 φορές το χρόνο, μπορείτε να επιλέξετε άλλον τύπο για το χειμώνα και άλλον για το καλοκαίρι.

Αν αλλάζετε λάδια 1 φορά το χρόνο, επιλέξτε συνθετικά που λειτουργούν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Π.χ. για Ελλάδα: 0W40.


 
  • sainis

    Ναι λεφτά στην τσέπη για να είσαι έτοιμος να χρυσοπληρώσεις κανά μπέκ ή καμιά αντλία πετρελαίου...

      2
  • Mousis

    @ sainis , Να προσέχεις φίλε μου , και να κάνεις καποια βασικά πραγματάκια για να μην βρεθείς να πληρώνεις.. Μια χαρά ειναι τα diesel, και όσο περναει ο καιρος γινονται καλητερα. @ ΑutoTriti, Πολύ καλά άρθρο και απλό κυριος για γυναικες... :) (Εχω μια στο μυαλό μου)

      1