Ο μέσος ημερήσιος χρόνος παραμονής ενός Έλληνα οδηγού εντός του αυτοκινήτου του, ανέρχεται στις 2,5 ώρες ενώ στους επαγγελματίες οδηγούς ο χρόνος αυτός πολλαπλασιάζεται. Επιβάλλεται λοιπόν να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένας πολύ καλός καθαρισμός τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας.
Tips καθαρισμού:
Το πλύσιμο του αυτοκινήτου θα πρέπει να γίνεται σε σκιερό μέρος για να μην στεγνώνει η σαπουνάδα και κολλάει στο αμάξωμα.
Χρησιμοποιείστε ένα σφουγγάρι για το αμάξωμα και δεύτερο για τα λάστιχα, θόλους και μασπιέ όπου θα υπάρχουν λάσπες και πετραδάκια.
Μετά το ξέβγαλμα, στεγνώστε όλες τις επιφάνειες με ένα μαλακό πανί (μικροϊνών), το οποίο θα ξεπλένετε σε καθαρό νερό.
Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, απομακρύνουμε σκόνη και σκουπιδάκια από τα καθίσματα και τα πατάκια με μια ηλεκτρική σκούπα ή με ένα επαναφορτιζόμενο σκουπάκι χειρός και μετά με ένα μαλακό, ελαφρώς βρεγμένο πανί (κατά προτίμηση με μικροϊνες) σκουπίζουμε όλα τα πλαστικά μέρη (ταμπλό, πόρτες κ.ο.κ.).
Όσον αφορά στα παράθυρα καθαρίστε τα με το ανάλογο υγρό τζαμιών, αλλά μην περάσετε με αυτό το υγρό τα λάστιχα των παραθύρων γιατί με τον καιρό ξεραίνονται.
Βιολογικός καθαρισμός
Η καλύτερη λύση για τον καθαρισμό του σαλονιού του αυτοκινήτου σας, είναι η πραγματοποίηση ενός πλήρους και λεπτομερούς βιολογικού καθαρισμού, που γίνεται από έμπειρους επαγγελματίες. Ουσιαστικά, βιολογικός λέγεται ο καθαρισμός που επιτυγχάνεται με ειδικά μηχανήματα ψεκασμού-τριβής και ταυτόχρονη αναρρόφηση υγρών και στερεών «βρωμιών». Πως γίνεται:
Πρώτα αφαιρούνται τα γράσα, με ειδικά καθαριστικά από τους μεντεσέδες-τελάρα και εσωτερικά των πορτών.
Γίνεται χρήση ειδικής σκούπας πλύσης-απόπλυσης και τρίψιμο με βούρτσα για τα υφασμάτινα μέρη του οχήματος μας, όπως τα καθίσματα, οι πόρτες και οι μοκέτες.
Ο ουρανός του οχήματος είναι ένα «ευαίσθητο» κομμάτι του εσωτερικού του αυτοκινήτου, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκολλήσει και να κρεμάσει το ύφασμα του.
Ο καθαρισμός του ταμπλό και των πλαστικών (ή από βινύλιο) μερών του εσωτερικού, γίνονται με ένα ήπιο καθαριστικό και τη χρήση ειδικών πινέλων.
Ο βιολογικός καθαρισμός θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται από απολύμανση όλου του εσωτερικού, με τη χρήση ειδικού μηχανήματος παραγωγής όζοντος.
Μετά το πέρας του καθαρισμού, το αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι απολύτως στεγνό γιατί αν το παραλάβουμε, έστω και λίγο βρεγμένο, θα δημιουργηθεί μέσα του, μια μυρωδιά μούχλας από την συσσώρευση υγρασίας.
Χρόνος: Ένας πλήρης βιολογικός καθαρισμός, διαρκεί συνήθως μία ημέρα.
Εξαίρεση το δερμάτινο σαλόνι:
Στην περίπτωση που έχουμε δερμάτινο σαλόνι, τότε η διαδικασία του καθαρισμού διαφοροποιείται. Καταρχήν, ένα δερμάτινο σαλόνι απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο για να καθαριστεί.
Χρησιμοποιείται ειδικό σφουγγάρι και σαφέστατα ειδικό καθαριστικό υγρό, το οποίο με την χημική του σύσταση δε θα βλάψει το δέρμα. Το τρίψιμο και το σκούπισμα γίνεται απαλά και με ιδιαίτερη προσοχή. Αφού στεγνώσει, τότε στο σαλόνι πραγματοποιείται κέρωμα, το οποίο αυξάνει τη γυαλάδα και τη διάρκεια ζωής του.
Οι ειδικοί προτείνουν ένα δερμάτινο σαλόνι να συντηρείται (η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει και από τον ιδιοκτήτη) κάθε 15 μέρες (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες), μιας και έτσι μειώνεται σε μεγάλο βαθμό το ανεπιθύμητο σπάσιμο του δέρματος.