Παιδικά καθίσματα: Ασφάλεια & προστασία, δίχως εκπτώσεις!
-Νο 1 αιτία θανάτου τα τροχαία δυστυχήματα στις ηλικίες από 1-14 ετών
-Η χρήση ειδικού καθίσματος για παιδιά από 0-12 ετών είναι υποχρεωτική
-Το «know how» της σωστής αγοράς
-Το «know how» της σωστής τοποθέτησης
-Δυο κατηγορίες παιδικών καθισμάτων: «απλά» & ISOFIX
Νο 1 αιτία θανάτου τα τροχαία δυστυχήματα στις ηλικίες από 1-14 ετών
Έχει υπολογιστεί στατιστικά πως η βασικότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 1-14 ετών είναι τα τροχαία δυστυχήματα. Που σημαίνει πως το κομμάτι της πρόληψης και της ασφάλειας για τις ώρες που οι μικροί συνεπιβάτες μας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, είναι αδιαπραγμάτευτη.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, υπάρχει κίνδυνος το παιδί να εκτιναχθεί από τη θέση του με ισχύ 50 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του. Συνακόλουθα, οι τραυματισμοί στον αυχένα και στο κεφάλι είναι οι πιο συνηθισμένοι, με τις βασικότερες αιτίες του κακού να συνοψίζονται στη μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή στην κακή χρήση των παιδικών καθισμάτων.
Η χρήση ειδικού καθίσματος για παιδιά από 0-12 ετών είναι υποχρεωτική
Με βάση τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η χρήση παιδικών καθισμάτων μέσα στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική για: τις ηλικίες 0-12 ετών, τα παιδιά με ύψος κάτω των 150 εκατοστών και τα παιδιά με βάρος μέχρι 36 κιλά.
Από εκεί και πέρα, στις ηλικίες μέχρι 12 μηνών ή έως 10 κιλά το παιδικό κάθισμα πρέπει να είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο που να «κοιτάζει» προς την πλάτη του πίσω καθίσματος, δηλαδή αντίθετα με τη φορά της κίνησης του αυτοκινήτου. Ενημερωτικά, υπάρχουν δυο είδη παιδικών καθισμάτων που «κοιτάζουν» πίσω: αυτά που έχουν σχεδιαστεί μόνο για αυτή τη χρήση και αυτά που μπορούν να «κοιτάζουν» και μπροστά, εφόσον το παιδί μεγαλώσει. Αυτά τα δεύτερα ονομάζονται «μετατρεπόμενα» και δεν έχουν υποδοχή βάσης & χειρολαβές, ενώ περιλαμβάνουν 5 σημεία δεσίματος και ένα προστατευτικό για το κεφάλι – που μπορεί να προστατεύσει και τον θώρακα. Παράλληλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ηλικίες συνήθως μέχρι τριών ή τεσσάρων ετών.
Σε κάθε περίπτωση, έχει αποδειχτεί πως τα καθίσματα που είναι τοποθετημένα ανάποδα από την κίνηση του αυτοκινήτου είναι πέντε φορές πιο ασφαλή, προστατεύοντας και διατηρώντας ευθυγραμμισμένη την σπονδυλική στήλη, αλλά και τον αυχένα & το κρανίο του παιδιού. Αυτό, γιατί ο νωτιαίος μυελός των νηπίων και των μωρών αδυνατεί να τεντωθεί αρκετά, προτού τραυματιστεί ή σπάσει.
Αντίστοιχα, ύστερα από την ηλικία του 1 έτους ή των 10 κιλών, το παιδί μπορεί να κάθεται με το πρόσωπο μπροστά κι έχοντας πλευρική προστασία για το κεφάλι, ενώ στην προσχολική και σχολική ηλικία (από 6 έως 13 ετών και από 22 έως 36 κιλά) χρησιμοποιούνται τα ανυψωτικά καθίσματα ή τα ανυψωτικά μαξιλάρια, προκειμένου το παιδί να φτάνει σε ύψος που να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ζώνες του αυτοκινήτου.
Σελίδα 2 | Silver Cross Motion All Size 360: Το ασφαλέστερο περιστρεφόμενο παιδικό κάθισμα |