Συνθετικά ή μη. Λεπτόρρευστα ή παχύρρευστα. Μονότυπα, πολύτυπα κλπ. Διάβασε, μάθε, επέλεξε μόνος σου το λιπαντικό που θα κρατήσει τον κινητήρα σου πολλά χρόνια fit!
Τα διάφορα λιπαντικά αυτοκινήτου, προέρχονται από την ανάμειξη βασικών ελαίων και χημικών προσθέτων σε συγκεκριμένες αναλογίες, φόρμουλες, που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις των προδιαγραφών των κινητήρων και των μηχανημάτων που πρέπει να λιπάνουν.
Στην αγορά κυκλοφορούν οι παρακάτω κατηγορίες λιπαντικών:
Ορυκτής βάσης λιπαντικά ή ορυκτέλαια (mineral):
είναι μίγμα ορυκτών βασικών λαδιών, κατασκευάζονται από το ακατέργαστο πετρέλαιο που έχει υποβληθεί σε ποικιλία σύνθετων διαδικασιών χωρισμού (διύλιση). Έχουν αρκετά συχνή χρήση, στα αυτοκίνητα και στις βιομηχανικές εφαρμογές.
Ημισυνθετικής (Semi-Synthetic) βάσης λιπαντικά:
είναι μίγμα ορυκτών βασικών ελαίων, ή υδρογονωμένων βασικών ελαίων, συνθετικών βασικών ελαίων και χημικών πρόσθετων. Τα ημισυνθετικά (Semi-Synthetic) είναι μίξη λιπαντικού συνήθως 70-80% ορυκτέλαιου και 20-30% συνθετικού λιπαντικού. Είναι καλύτερης ποιότητας από τα ορυκτέλαια.
Συνθετικά (synthetic) λιπαντικά:
Είναι μίγμα συνθετικών βασικών ελαίων και χημικών προσθέτων. Είναι ότι καλύτερο διαθέτει σήμερα η τεχνολογία των λιπαντικών.
Ιξώδες λιπαντικό (SAE)
Η ιδιότητα αυτή δείχνει την αντίσταση του λαδιού στη ροή. Δείχνει δηλ. πόσο λεπτόρευστο ή παχύρευστο είναι το λάδι. Για τη μέτρηση του ιξώδους υπάρχουν διάφορες μονάδες. Μια μονάδα που είναι αποδεκτή απΆ όλες τις χώρες είναι το σεντιστόουκ (centistoke). Ένα λάδι έχει ιξώδες ένα σεντιστόουκ όταν η αντίσταση στη ροή του συμπεριφέρεται όπως το νερό σε θερμοκρασία 20°C.
Η μεταβολή του ιξώδους είναι αντίστροφη της θερμοκρασίας, δηλ. όσο αυξάνει η θερμοκρασία τόσο μικραίνει το ιξώδες. Για να μην προκαλείται σύγχυση, σήμερα έχει επικρατήσει μια κλίμακα ρευστότητας λαδιού που ισχύει σΆ ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή είναι γνωστή με τα αρχικά SAE (Society of Automotive Engineers) και είναι γνωστή ως Αμερικανική Ένωση Μηχανικών Αυτοκινήτων.
Βαθμονόμηση λιπαντικών ανάλογα με το ιξώδες και την χρήση τους
Η βαθμονόμηση των λιπαντικών ακολουθεί και αυτή συγκεκριμένα διεθνή πρότυπα. Έτσι η βαθμονόμηση των λιπαντικών αναφέρεται σε:
Λιπαντικά κινητήρων εσωτερικής καύσης, και στα λιπαντικά συστημάτων μετάδοσης κίνησης όπου χρησιμοποιείται η βαθμονόμηση κατά SAE (Society of Automotive Engineers).
Σύμφωνα με την βαθμονόμηση κατά SAE υπάρχουν τα μονοβάθμια (Single-grade) ή μονότυπα λιπαντικά και τα πολυβάθμια (Multi-grade) ή πολύτυπα λιπαντικά:
Μονότυπα ονομάζονται τα λιπαντικά που προσαρμόζουν το ιξώδες (ή τη ρευστότητά τους) σε μικρό φάσμα θερμοκρασιών (π.χ. SAE 10W, SAE 30, SAE 90).
Πολύτυπα ονομάζονται τα λιπαντικά που προσαρμόζουν και διατηρούν τη ρευστότητά τους σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιών (π.χ. SAE 10W/40, SAE 20W/50, SAE 75W/90).
Το πρόθεμα W (Winter) αναφέρεται στα χαρακτηριστικά ροής του λιπαντικού σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Κατάταξη με βάση την προέλευση πιστοποίησης των προδιαγραφών του
Ανάλογα με τον φορέα πιστοποίησης των λιπαντικών ταξινομούνται σε κατηγορίες με βασικούς φορείς σε API, ACEA. Ας δούμε την ορολογία τους.
Τα αρχικά ACEA (ACEA - European Automobile ManufacturerΆs Association) αφορούν τις προδιαγραφές για τα λάδια που έχει θεσπίσει ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.
Τα αρχικά API(American Petroleum Institute) αφορούν τις προδιαγραφές για τα λάδια που έχει θεσπίσει το Αμερικάνικο Πετρελαϊκό Ινστιτούτο.
Οι Προδιαγραφές Κατασκευαστών, αφορούν προδιαγραφές που έχουν θεσπίσει οι κατασκευαστές. Οι παραπάνω προδιαγραφές είναι απόλυτα αποδεκτές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρίες κατασκευής λιπαντικών.