Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η ζεστή εποχή του χρόνου, η οποία συνδυάζεται με τι άλλο; Μα φυσικά τις διακοπές. Μόλις ετοιμάσεις το αυτοκίνητο θα πρέπει να φροντίσεις και για την διασκέδαση – ψυχαγωγία σου.
Φυσικά και αναφερόμαστε στο Car Hi-fi! Πως θα περάσουν οι ώρες οδήγησης χωρίς λίγη μουσική. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα βρεις ότι χρειάζεσαι να ξέρεις, για να φτιάξεις το κατάλληλο ηχοσύστημα, που θα σε διασκεδάσει στις διακοπές σου! Από πηγή μέχρι και τα ηχεία.
Εν αρχή… η πηγή!
Πολλοί αναφέρονται σε αυτήν ως ράδιο, CD Player ή κάποιο άλλο παρόμοιο όρο αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πραγματικού της ρόλου. Εκτός από τις προφανείς δυνατότητες ρύθμισης έντασης ήχου, αλλαγής σταθμού κτλ, μια μεγάλη πλειοψηφία των πηγών μπορεί πλέον να αναπαράγει mp3, βίντεο ενώ μερικές συνοδεύονται και από οθόνες.
Επηρεάζει την ποιότητα του ήχου που παράγεται;
Η απάντηση είναι «ναι» καθώς η πηγή είναι το πρώτο στάδιο επεξεργασίας του ήχου που εισέρχεται στο σύστημα, είτε αυτό είναι CD, mp3, ραδιόφωνο ή οτιδήποτε άλλο. Εκτός από αυτό, μια καλή πηγή έχει περισσότερες δυνατότητες ρύθμισης των παραμέτρων του ήχου οπότε, με λίγο «ψάξιμο» είναι σίγουρο ότι θα απολαμβάνεις εξαιρετική ποιότητα.
Ποιες πηγές υπάρχουν;
Οθόνη Multimedia: Οθόνη όπου δείχνει τα βίντεο ή άλλο υλικό που μπορεί να αναπαράξει η πηγή.
CD: Το γνωστό σε όλους CD player (πλέον οι πηγές υποστηρίζουν και CD που περιέχουν μέσα mp3 τραγούδια)
AUX: Θύρα που δέχεται καλώδιο 3.5 χιλιοστών (ίδιο με αυτό των ακουστικών) και χρησιμοποιείται για μετάδοση ήχου από κάποια συσκευή προς την πηγή.
SD Card slot: Υποδοχή για κάρτα μνήμης (η κάρτα μνήμης είναι κάτι αντίστοιχο με τα στικάκια USB)
USB: H πιο διαδεδομένη θύρα σύνδεσης, μπορούν να συνδεθούν σε αυτή στικάκια, κινητά, mp3 players κτλ.
Bluetooth: Ασύρματη μορφή επικοινωνίας η οποία βοηθά τη σύνδεση της πηγής με κινητά και άλλες συσκευές χωρίς τη χρήση καλωδίων
DVD: Υποδοχή για δίσκους DVD και δυνατότητα αναπαραγωγής τους από την πηγή.
Πως θα ενισχύσεις τον ήχο;
Καλύτερα Mono ή Stereo ενισχυτές;
Οι μονοφωνικοί ενισχυτές (επίσης γνωστοί ως "monoblocks") που διαθέτουν 1 ηχείο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με stereo ενισχυτές, οι οποίοι τροφοδοτούν από κοινού 2 ηχεία. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η χρήση 2 μονοφωνικών ενισχυτών για 2 ηχεία είναι μια ανώτερη ρύθμιση σε σύγκριση με έναν μόνο stereo ενισχυτή που τροφοδοτεί τα ίδια 2 ηχεία, διότι εξαλείφεται κάθε δυνατότητα παρεμβολής και παραμόρφωσης μεταξύ καναλιών. Κατά συνέπεια, μια εγκατάσταση 3 ηχείων απαιτεί 3 ξεχωριστούς μονοφωνικούς ενισχυτές. Μια εγκατάσταση 4 ηχείων απαιτεί 4 μονοφωνικούς ενισχυτές, και ούτω καθεξής.
Αξιολογήσεις ισχύος
Η ισχύς του ενισχυτή που επιλέγετε πρέπει να βασίζεται στην βαθμολογία RMS των ηχείων στο όχημά σας. Έτσι εάν έρθετε σε δίλημμα, σκεφτείτε ότι, καλύτερα να έχουν περισσότερη ισχύει την οποία δεν θα χρησιμοποιείτε στο έπακρο, παρά να έχετε τη δυνατότητα του τέλειου ήχου από τα ηχεία σας, χωρίς να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε επειδή δεν «τραβάει» ο ενισχυτής που έχετε. Τα ηχεία είναι πιο πιθανό να υποστούν βλάβη από παραμόρφωση ήχου που προκαλείται από έναν ενισχυτή ο οποίος δουλεύει υπερβολικά για να φτάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα , παρά με υπερβολική ισχύ. Εάν έχετε ένα μικρό αυτοκίνητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ενισχυτή με χαμηλότερη βαθμολογία RMS και να είστε εντάξει.
Η μέγιστη ισχύς, σε watts, είναι το μέγιστο επίπεδο ισχύος που μπορεί να διατηρήσει ένας ενισχυτής για πολύ μικρό χρονικό διάστημα χωρίς «να καεί». Δεδομένου του ότι δεν θα προσεγγίσετε το μέγιστο όριο το οποίο θέτει ο κατασκευαστής. Τα μέγιστα watt δεν είναι τόσο σημαντικά όσο το RMS.
Ποια είναι η "Κλάση" του ενισχυτή σας;
Οι ενισχυτές ορίζονται ως μια "κλάση" που βασίζεται στο σχεδιασμό των κυκλωμάτων τους. Οι αξιολογήσεις κατηγορίας είναι A, B, A / B και D - με τους ενισχυτές αυτοκινήτων να εμπίπτουν σε κατηγορίες A / B ή D.
Οι ενισχυτές κατηγορίας Α προσφέρουν την υψηλότερη ποιότητα ήχου, αναμπαίζοντας τον ήχο με την μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με την πραγματική πηγή, λόγω υψηλότερων επιπέδων ισχύος. Είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικοί επειδή το ρεύμα ρέει πάντα μέσω των τρανζίστορ εξόδου. Αντίστροφα, τα τρανζίστορ εξόδου των ενισχυτών κλάσης Β περνούν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο όταν υπάρχουν σήματα ήχου. Παρόλο που αυτό τους καθιστά πιο αποτελεσματικούς, δημιουργούν επίσης μεγαλύτερη παραμόρφωση στον ήχο.
Οι ενισχυτές κατηγορίας A / B, οι περισσότεροι συνηθισμένοι στα αυτοκίνητα, είναι ένα μείγμα μεταξύ τύπου Α και Β. Παρόμοια με τους ενισχυτές κατηγορίας Α, το ρεύμα ρέει συνεχώς ανά πάσα στιγμή. Αλλά επειδή τα ηχεία είναι μικρότερα και δεν απαιτείται τόσο μεγάλη ώθηση, μόνο μια μικρή ποσότητα ρεύματος είναι απαραίτητη. Αυτό παράγει καλύτερη απόδοση από τον τύπο Α, χωρίς σχεδόν καμία παραμόρφωση.
Οι ενισχυτές κατηγορίας D ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τα τρανζίστορ - αποδίδοντας υψηλότερα επίπεδα απόδοσης αλλά και παραμόρφωσης από τους ενισχυτές τύπου Α / Β
Περισσότερα «κανάλια» για καλύτερη ηχητική εμπειρία!
Ο αριθμός των "καναλιών" αναφέρεται στον αριθμό των ηχείων που έχει σχεδιαστεί για την τροφοδοσία ενός ενισχυτή. Ένας μονοφωνικός ενισχυτής τροφοδοτεί ένα μόνο ηχείο ή μπορεί να χειριστεί 1-2 subwoofer. Ομοίως, οι ενισχυτές 2 καναλιών προορίζονται για συστήματα 2 ηχείων, ενισχυτές 3 καναλιών για 3 ηχεία και ενισχυτές 4 καναλιών για συστήματα 4 ηχείων.
Ενισχυτές με Bluetooth για να συνδέεσαι εύκολα με τα πάντα!
Ένας ενισχυτής Bluetooth περιέχει μια ενσωματωμένη μονάδα Bluetooth, η οποία του επιτρέπει να συγχρονίζεται απευθείας με οποιαδήποτε ασύρματη συσκευή με δυνατότητα Bluetooth, όπως ένα smartphone, iPod ή tablet. Οι συνδέσεις με το στερεοφωνικό δέκτη και τα ηχεία είναι μέσω παραδοσιακών καλωδίων.
Επειδή οι ενισχυτές Bluetooth μπορούν να συνδεθούν απευθείας στις συσκευές σας, ο δέκτης στερεοφωνικού αυτοκινήτου δεν χρειάζεται να έχει αυτή τη δυνατότητα. Έτσι, δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί ένας παραδοσιακός στερεοφωνικός δέκτης αυτοκινήτου που δεν είναι Bluetooth, για να απολαμβάνετε τη ροή μουσικής από το τηλέφωνό σας. Αν λοιπόν είστε ευχαριστημένοι με το παλαιότερης τεχνολογίας στερεοφωνικό σας, μπορείτε να το κρατήσετε. Πολλοί ενισχυτές Bluetooth έρχονται επίσης με μικρόφωνο που επιτρέπει κλήσεις ανοιχτής ακρόασης.
Δεν φταίνε πάντα τα ηχεία!
Όταν ένα ηχοσύστημα πάσχει από «παραμόρφωση», η πρώτη σας εντύπωση μπορεί να είναι να το κατηγορήσετε για ελαττωματικά ηχεία. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πιθανότερο να προκληθεί παραμόρφωση από τον ενισχυτή. Οι μικροί ενισχυτές που είναι ενσωματωμένοι στο ηχοσύστημά σας δεν είναι πάντοτε σε θέση να παίξουν πολύ δυνατά. Για αυτό βεβαιωθείτε ρωτώντας έναν ειδικό για το τι φταίει, για να κάνετε σωστές αγορές!
Τι ηχεία πρέπει να αγοράσεις;
Βάλε καινούρια ηχεία, για να βελτιώσεις τον ηχητική εμπειρία στο αυτοκίνητο σου
Εάν θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα του ήχου και της μουσικής στο αυτοκίνητό σου, το πρώτο και βασικό βήμα είναι να αντικαταστήσεις τα ηχεία σου. Ευτυχώς πλέον υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικών ηχείων για κάθε μοντέλο και μάρκα αυτοκινήτου, οπότε δε χρειάζεται να υπομείνεις άλλο τον «πνιχτό» ήχο που παράγουν τα εργοστασιακά ηχεία του οχήματός σου.
Ας δούμε λοιπόν τους βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να αντικαταστήσεις τα εργοστασιακά ηχεία του αυτοκινήτου σου:
Καλύτερος σχεδιασμός σημαίνει καλύτερος ήχος. Τα επώνυμα ηχεία καταξιωμένων εταιρειών είναι προφανώς κατασκευασμένα από καλύτερα και ανθεκτικότερα υλικά που δίνουν εντελώς διαφορετική ποιότητα στον ήχο..
Ανθεκτικότερα υλικά και μεγαλύτερη διάρκειας ζωής. Τα επώνυμα ηχεία είναι φτιαγμένα από υλικά που αντέχουν ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Τα υλικά αυτά δεν είναι μόνο ανθεκτικά αλλά σου προσφέρουν και ανώτερη ηχητική ποιότητα.
Μια προσιτή και οικονομική λύση για όλους.Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται, η αντικατάσταση των εργοστασιακών ηχείων με αντίστοιχα επώνυμα είναι η πιο γρήγορη και οικονομική λύση για όσους θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα του ηχητικού συστήματος του οχήματός τους.
Οδηγός αγοράς: Είδος ηχείων, υλικό κατασκευής και συμβατότητα!
Πριν φτάσεις στην αγορά των καινούργιων σου ηχείων, καλό θα ήταν να κάνεις την απαραίτητη έρευνα πρώτα έτσι ώστε να πάρεις τα κατάλληλα ηχεία που ταιριάζουν στο αυτοκίνητό σου αλλά και στις ανάγκες σου. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ηχείου που πρέπει να κοιτάξεις πριν την αγορά του;
Αν ταιριάζει με το σύστημά σου
Το είδος των ηχείων. Τα aftermarket ηχεία χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα ηχεία πλήρους εμβέλειας και τα συστατικά ηχεία. Τα ηχεία πλήρους εμβέλειας έχουν όλα τα εξαρτήματά τους σε ένα καλαθάκι και είναι η πιο απλή και εύκολη λύση.
Το υλικό κατασκευής των ηχείων. Τόσο η ανθεκτικότητα του ηχείου όσο και η ποιότητα του ήχου εξαρτώνται σημαντικά από τα υλικά κατασκευής του.