ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Αναρτήσεις αυτοκινήτου. Ποιες είναι – τι κάνουν

Αναρτήσεις αυτοκινήτου. Ποιες είναι – τι κάνουν

130742 Επισκέψεις στο άρθρο

Η ανάρτηση αποτελείται από αμορτισέρ, τα ελατήρια, την αντιστρεπτική δοκό και κάποια εξαρτήματα συγκράτησης, όπως αρθρώσεις και ράβδους. Ο τρόπος σχεδίασης τους καθορίζει το είδος της ανάρτησης.

Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»

PERAMAX
PLAKA PARKING

-Ο άκαμπτος άξονας του Lada Niva

Κοινοποίησέ το »

-O ημι-άκαμπτος άξονας: Η «στάνταρ» επιλογή
-Η πολλαπλών συνδέσμων με το εντυπωσιακό «στήσιμο» 
-Τα διπλά ψαλίδια με καταβολές από την F1

Εσείς ποια ανάρτηση θα βάλετε στο αυτοκίνητό σας, όταν έρθει η ώρα της αλλαγής της;

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει, είναι η ταύτιση της ανάρτησης ενός αυτοκινήτου με τα αμορτισέρ (αποσβεστήρες). Σε αυτό το άρθρο θα ορίσουμε την έννοια της ανάρτησης, θα αναφερθούμε στα διάφορα είδη που συναντάμε στον πίσω άξονα, στις κατασκευαστικές διαφορές που εντοπίζονται σε κάθε κατηγορία ανάρτησης, αλλά και στη συνεισφορά τους στη «συμπεριφορά» του αυτοκινήτου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή!

 Ψάχνεις να βρεις αμορτισέρ;
Εύκολα στη μηχανή αναζήτησης του autotriti.gr με 1 κλικ εδώ. 
Γιατί υπάρχει η ανάρτηση!
 
Με τον όρο ανάρτηση ενός οχήματος αναφερόμαστε σε μια κατασκευή, η οποία αποτελείται από τα γνωστά σε όλους μας αμορτισέρ, τα ελατήρια, την αντιστρεπτική δοκό και κάποια εξαρτήματα συγκράτησης, όπως αρθρώσεις και ράβδους. Ο τρόπος σχεδίασης των τελευταίων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το είδος της ανάρτησης. Ουσιαστικά, η ανάρτηση είναι το σύνολο των εξαρτημάτων που διαχωρίζουν την αναρτημένη μάζα (πλαίσιο, κινητήρας, σύστημα μετάδοσης) από τη μη αναρτημένη μάζα του οχήματος (ζάντες, δισκόφρενα, ελαστικά). Η ύπαρξη συστήματος ανάρτησης είναι ζωτικής σημασίας για ένα αυτοκίνητο, τόσο για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου άνεσης των επιβατών, όσο για την οδική συμπεριφορά και τη βελτίωση της ενεργητικής ασφάλειας. 
Η επιλογή του καταλληλότερου είδους ανάρτησης είναι μία δύσκολη απόφαση για τους μηχανικούς των αυτοκινητοβιομηχανιών, μιας και πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην άνεση, την οδική συμπεριφορά και την πολυπλοκότητα της κατασκευής (κόστος). Προκειμένου να αναλύσουμε τις αρχιτεκτονικές των αναρτήσεων που μπορεί να συναντήσει κανείς στο πίσω άξονα των αυτοκινήτων, αξίζει να τις ομαδοποιήσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες. 

 

Ακαμπτος άξονας: Μια αρχιτεκτονική από το μακρινό παρελθόν

Κλασσική δομή άκαμπτου άξονα: η αρχιτεκτονική αυτή έλκει την καταγωγή της από τις αρχές τις ιστορίας του αυτοκινήτου και των γεωργικών μηχανημάτων.

Κλασσική δομή άκαμπτου άξονα: η αρχιτεκτονική αυτή έλκει την καταγωγή της από τις αρχές τις ιστορίας του αυτοκινήτου και των γεωργικών μηχανημάτων.

    Θα μπορούσαμε να μην τη συμπεριλάβουμε σε αυτό το άρθρο, μιας και δεν έχει καμία θέση στον κόσμο της σύγχρονης αυτοκίνησης, αλλά αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία της ανάρτησης με ημιάκαμπτο άξονα που θα συναντήσουμε παρακάτω. Είναι η πιο απλή κατασκευαστικά ανάρτηση και η λιγότερο αποτελεσματική. Αποτελείται από έναν άξονα εγκάρσια τοποθετημένο, ο οποίος ενώνει τους δύο τροχούς και συνδέεται με το αμάξωμα συνήθως μέσω ελατηρίων ή φύλλων σούστας (ελάσματα υψηλής αντοχής). Σήμερα, άκαμπτο άξονα θα συναντήσουμε κυρίως σε αυτοκίνητα με εκτός δρόμου δυνατότητες, εκεί δηλαδή που η μεγάλη αντοχή είναι μέγιστη προτεραιότητα. Τρανό παράδειγμα είναι το Lada Niva, που στον πίσω άξονα χρησιμοποιείται αυτή η αρχιτεκτονική. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αισθητή αναβάθμιση του άκαμπτου άξονα αποτελεί η διάταξη «de Dion», την οποία θα συναντήσουμε στο πίσω μέρος ενός Smart ForTwo, όπου το διαφορικό βρίσκεται πάνω στο αμάξωμα ώστε να μειωθεί το μη αναρτημένο βάρος και κατΆ επέκταση να βελτιωθεί η οδική συμπεριφορά.

    Ημιάκαμπτος άξονας: Η «στάνταρ» επιλογή

    Συνηθισμένη λύση και στις μέρες μας: εδώ βλέπετε τη δομή ημιάκαμπτου άξονα από το Opel Astra προηγούμενης γενιάς (με έξτρα σύνδεσμο Watt), η οποία πέρασε και στο τωρινό μοντέλο χωρίς μεγάλες αλλαγές.

    Συνηθισμένη λύση και στις μέρες μας: εδώ βλέπετε τη δομή ημιάκαμπτου άξονα από το Opel Astra προηγούμενης γενιάς (με έξτρα σύνδεσμο Watt), η οποία πέρασε και στο τωρινό μοντέλο χωρίς μεγάλες αλλαγές.

      Αποτελεί τη συχνότερη επιλογή των μηχανικών για τον πίσω άξονα σε αυτοκίνητα πόλης, μικρομεσαία και όχι μόνο. Ο λόγος που συναντάμε αυτή τη διάταξη σε πολλά μοντέλα της αγοράς είναι η κατασκευαστική απλότητα, οι μειωμένες ανάγκες χώρου και η ικανοποιητική οδική συμπεριφορά που προσφέρει. Αποτελείται από έναν εγκάρσια τοποθετημένο άξονα, ο οποίος στις άκρες του ενώνεται με δύο παράλληλους διαμήκεις βραχίονες. Πάνω σε αυτούς τους βραχίονες εδράζονται οι τροχοί. Η συγκεκριμένη διάταξη ανήκει ξεκάθαρα στην κατηγορία των μη ανεξάρτητων αρχιτεκτονικών. ΠαρΆ όλα αυτά, λόγω της ελαστικότητας του άξονα, οι μικρές ταλαντώσεις του ενός τροχού μπορεί να μην επηρεάσουν τη συμπεριφορά του απέναντι, με αποτέλεσμα πολλοί να χαρακτηρίζουν αυτή τη διάταξη ως ημιανεξάρτητη.

      Ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων: «Το 10 το καλό»

      Υλοποίηση ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων από την Audi για λογαριασμό του TT RS.

      Υλοποίηση ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων από την Audi για λογαριασμό του TT RS.

        Σε αυτοκίνητα κατηγορίας sedan, coupe, ή επιδόσεων, όπου η οδική συμπεριφορά είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων, συνηθίζουν σήμερα οι κατασκευαστές να τοποθετούν στον πίσω άξονα ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων (multi-link). Πρόκειται για μία ανεξάρτητη διάταξη που δεν έχει συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, αλλά πάντα οι βραχίονες είναι από τρεις έως πέντε. Μπορεί η σχεδιαστική της φιλοσοφία να έχει απαιτήσεις χωροταξικά και να ανεβάζει το κόστος, αλλά η διαφορά στο «στήσιμο» του αυτοκινήτου είναι εντυπωσιακή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλές εταιρείες εξοπλίζουν τα ίδια μοντέλα με ανάρτηση ημιάκαμπτου άξονα στις «απλές» εκδόσεις και πολλαπλών συνδέσμων στις ακριβότερες. Κάτι τέτοιο συναντάμε στο νέο Audi Q2, όπου οι απλές εκδόσεις έχουν ημιάκαμπτο άξονα, ενώ οι εκδόσεις που εξοπλίζονται με σύστημα «quattro» διαθέτουν διάταξη πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα.

        Διπλά ψαλίδια: Με F1 καταβολές

        Διπλά ψαλίδια στον πίσω άξονα της οδηγοκεντρικής Mercedes-AMG GT.

        Διπλά ψαλίδια στον πίσω άξονα της οδηγοκεντρικής Mercedes-AMG GT.

          Στην κορυφή της πυραμίδας των αρχιτεκτονικών ανάρτησης του πίσω άξονα βρίσκονται τα διπλά ψαλίδια, διάταξη που συναντάμε σε κορυφαία supercars, όπως η Mercedes-AMG GT. Στον κάθε τροχό τοποθετούνται δύο ανισομεγέθεις βραχίονες, ένας στο πάνω κι ένας στο κάτω μέρος, που σχεδιαστικά μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο λάμδα (Λ) και συνδέονται αρθρωτά με το πλαίσιο του αυτοκινήτου. Η οδική συμπεριφορά απογειώνεται, το βάρος μειώνεται αισθητά και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το είδος ανάρτησης χρησιμοποιείται και στα μονοθέσια της Formula 1. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι απαιτείται αρκετός χώρος για τέτοιου είδους κατασκευές, ενώ επίσης η πολυπλοκότητα της δομής ανεβάζει αισθητά το κόστος.

          Ξέρετε ότι;

          Δείτε τώρα τρία πράγματα, που πολλοί δεν γνωρίζουν και πρέπει να ξέρεις όσον αφορά κάποια μοντέλα και τις αναρτήσεις που «φοράνε».

          Δείτε τώρα τρία πράγματα, που πολλοί δεν γνωρίζουν και πρέπει να ξέρεις όσον αφορά κάποια μοντέλα και τις αναρτήσεις που «φοράνε».

            - Το μοναδικό αυτοκίνητο με ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων στην κατηγορία των μικρών είναι το MINI.
            - Το Honda S2000 εξοπλιζόταν με διπλά ψαλίδια, τόσο στον εμπρός, όσο και στον πίσω άξονα (φωτ.).
            -Το Ford Focus ήταν το πρώτο μικρομεσαίο μοντέλο της αγοράς με ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα.

            Κοινοποίησέ το »