Τα Dos and Don'ts των παιδικών καθισμάτων
- Υπάρχουν διάφοροι τύποι καθισμάτων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
- Πρέπει να τοποθετηθεί σωστά (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης) για να είναι ασφαλές
- Οι ζώνες του παιδικού καθίσματος πρέπει να είναι ρυθμισμένες στα μέτρα του παιδιού.
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδικά καθίσματα παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο για την προστασία των παιδιών τους από τραυματισμό σε περίπτωση σύγκρουσης ή ατυχήματος. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα βασικά για το πως θα τοποθετήσουν το κάθισμα στο αυτοκίνητο, αλλά και τους διαφορετικούς τύπους που θα χρησιμοποιηθούν, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν.
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το » |
Χρησιμοποίησε το σωστό τύπο καθίσματος
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, όλα τα βρέφη και τα νήπια πρέπει να κάθονται σε κάθισμα που κοιτά προς τα πίσω, μέχρι να φτάσουν στο μεγαλύτερο βάρος ή ύψος που θα επιτρέψουν την αλλαγή. Όταν το παιδί σας φθάσει στην ηλικία των 12 μηνών ή τα 10 κιλά είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να ταξιδεύει καθιστό βλέποντας μπροστά. Το κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός φέρει πλευρική προστασία για το κεφάλι, μένει μόνιμα στο αυτοκίνητο και προσφέρεται και για μεγάλα ταξίδια. Τα πιο πολλά φέρουν μηχανισμό που επιτρέπει στο κάθισμα να γίνεται πιο πλαγιαστό για πιο μακρινά ταξίδια ή όταν το παιδί θέλει να κοιμηθεί. Όσο μεγαλώνει, θα χρειαστεί ανυψωτικό κάθισμα ή μαξιλάρι.
Τοποθέτησέ το με ασφάλεια
Η σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Το κάθισμα που αγόρασες συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης που εξηγούν αναλυτικά με ποιο τρόπο θα δεθεί στο αυτοκίνητό. Σιγουρέψου ότι το κάθισμα είναι τοποθετημένο με ασφάλεια και σε θέση που να κοιτάζει την πλάτη του πίσω καθίσματος, ούτως ώστε να προφυλάσσεται το κεφάλι του παιδιού. Αν το κάθισμα έχει τοποθετηθεί σωστά, δεν θα πρέπει να μπορείς να το μετακινήσεις περισσότερο από μια ίντσα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Έλεγχε τακτικά το κάθισμα ασφαλείας για να βεβαιωθείς ότι δεν έχει χαλαρώσει με την πάροδο του χρόνου.
Δέσε καλά τις ζώνες
Ένα από τα πιο μεγάλα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς είναι ότι δεν μετακινούν τις ζώνες του καθίσματος στις υψηλότερες σχισμές. Η ζώνη του καθίσματος θα πρέπει να είναι στο ύψος των ώμων των παιδιών, ή λίγο πάνω απ' αυτό. Από την άλλη η ζώνη της κοιλιάς πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος των μηρών και όχι στην κοιλιά του νηπίου, γιατί μπορεί να δημιουργήσει εσωτερική αιμορραγία σε περίπτωση ατυχήματος. Βεβαιώσου ότι η ζώνη βρίσκεται στο μέσο του ώμου και όχι κάτω από την μασχάλη
Τέλος έλεγξε ότι τόσο οι ζώνες του παιδικού καθίσματος , όσο κι αυτές του αυτοκινήτου είναι τεντωμένες, σφιχτές και δεν έχουν συστραφεί ή διπλωθεί.