Αν τύχει να χρειαστεί να ταξιδέψετε εκτός Ελλάδος με το αυτοκίνητό σας, καλό θα είναι να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγµατα, ώστε οι µετακινήσεις σας να πραγµατοποιούνται µε ασφάλεια.
Ο µεγαλύτερος µπελάς που µπορεί να αντιµετωπίσετε και να σας δηµιουργήσει πρόβληµα είναι η είσοδος και η έξοδος στους κυκλικούς κόµβους, ή πιο απλά πλατείες. Στη χώρα µας, σύµφωνα µε τον Κ.Ο.Κ, σε ισόπεδο κυκλικό κόµβο ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά. Δηλαδή αν δεν υπάρχει σήµανση να ορίζει το αντίθετο, προτεραιότητα έχουν εκείνοι που µπαίνουν σε πλατεία. Στο εξωτερικό ωστόσο, ισχύει το ακριβώς αντίθετο, αφού προτεραιότητα έχουν πάντοτε όσοι κινούνται εντός του κυκλικού κόµβου. Συνεπώς προσέξτε µην παρασυρθείτε από συνήθεια και προκαλέσετε κάποιο ατύχηµα, διότι η ευθύνη θα βαρύνει εσάς.
Τα αλάρµ στο εξωτερικό είναι µόνο για έκτακτη ανάγκη
Τα αλάρµ ή ελληνιστί τα φώτα εκτάκτου ανάγκης, όπως λέει και το όνοµά τους, είναι προορισµένα να χρησιµοποιούνται µόνο σε έκτακτη ανάγκη. ΠαρΆ όλα αυτά, παρότι ο Κ.Ο.Κ. ορίζει ξεκάθαρα πότε πρέπει να γίνεται χρήση των αλάρµ, αυθαίρετα στη χώρα µας τα ενεργοποιούµε για διάφορους λόγους αντί των φλας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα είναι το παρκάρισµα, όπου παρότι ο Κ.Ο.Κ. ορίζει την προειδοποιητική χρήση των φλας, εµείς ανάβουµε τα αλάρµ. Παρακάτω µπορείτε να διαβάσετε πότε προβλέπεται η χρήση των αλάρµ στο εξωτερικό: • Όταν λόγω βλάβης το αυτοκίνητό σας έχει ακινητοποιηθεί ή κινείται µε µειωµένη ταχύτητα. • Όταν χρειαστεί να µειώσετε απότοµα την ταχύτητά σας σε δρόµο εκτός πόλης • Όταν παρκάρετε ή σταµατήσετε σε σηµείο που απαιτείται να είστε ορατοί από τους άλλους οδηγούς. • Όταν θέλετε να ειδοποιήσετε το όχηµα που σας ακολουθεί πως σε εκείνο το σηµείο που βρίσκεστε υπάρχει κάποιο εµπόδιο (π.χ. µεγάλη λακκούβα).
Προσοχή στους πεζούς
Η νοοτροπία που έχουν οι οδηγοί στο εξωτερικό, κυρίως στις αναπτυγµένες χώρες και η οδηγική τους παιδεία, αντικατοπτρίζεται πλήρως στο τρόπο που αντιµετωπίζουν τους πεζούς. Για παράδειγµα όταν βρίσκονται πεζοί σε διάβαση οι οδηγοί σταµατούν από µόνοι τους επιτρέποντας στους πεζούς να διασχίσουν το δρόµο. Παράλληλα σε περιπτώσεις που η κίνηση είναι αυξηµένη, ποτέ µα ποτέ δε σταµατούν πάνω στη διάβαση µπλοκάροντας την πρόσβαση των πεζών. Και επειδή στο εξωτερικό έχουν συνηθίσει έτσι, προσέξτε ιδιαίτερα όταν πλησιάζετε σε διαβάσεις, διότι οι πεζοί πολλές φορές διασχίζουν το δρόµο χωρίς να ελέγξουν. Παράλληλα πολύ σύνηθες είναι οι οδηγοί στο εξωτερικό να παραχωρούν προτεραιότητα στους πεζούς ακόµα και όταν αυτοί δε βρίσκονται σε κάποια διάβαση και απλά περιµένουν στην άκρη του πεζοδροµίου. Προσέξτε λοιπόν να κρατάτε λίγο αυξηµένες αποστάσεις για την περίπτωση που το προπορευόµενο όχηµα φρενάρει απότοµα.
Τι χαρτιά πρέπει να έχετε μαζί σας
Αν πάτε σε χώρα που δεν είναι µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε χρειάζεστε τη λεγόµενη «Διεθνή Άδεια οδήγησης». Παράλληλα θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε τη λεγόµενη «πράσινη κάρτα» για το αυτοκίνητό σας, η οποία καλύπτει την αστική σας ευθύνη έναντι τρίτων σε περίπτωση τροχαίου ατυχήµατος και τέλος αν το αυτοκίνητό σας δεν έχει πινακίδες ευρωπαϊκού τύπου µε το σήµα εθνικότητας, τότε θα πρέπει να κολλήσετε πάνω τους το διακριτικό σήµα GR.
Τα αλάρµ πρέπει να τα χρησιµοποιείτε όταν παρκάρετε ή σταµατήσετε σε σηµείο που απαιτείται να είστε ορατοί από τους άλλους οδηγούς.
Στο εξωτερικό στους κυκλικούς κόµβους, προτεραιότητα έχουν πάντα αυτοί που κινούνται εντός του κόµβου.