Με καλή φροντίδα του αυτοκινήτου σας και σωστή πρόληψη, μπορείτε να μειώσετε σε βάθος χρόνου, τα περιττά έξοδα για τη συντήρησή του. Διαβάστε ποια τέσσερα σημεία πρέπει να ελέγχετε συχνά.
Το service του αυτοκινήτου έχει γίνει σχεδόν «ανυπόφορo» για την πλειοψηφία των οδηγών τα τελευταία χρόνια, καθώς τα έξοδα για τη συντήρησή του και τις αναγκαίες, μικρές ή και μεγαλύτερες, επισκευές, είναι ικανά να… τινάξουν στον αέρα, τον περιορισμένο πια προϋπολογισμό της χρονιάς, κάθε οδηγού.
Γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η πρόληψη. Συνεπώς, ευεργετικοί για την τσέπη σας, μπορούν να φανούν οι απλοί έλεγχοι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο αυτοκίνητό σας, προλαμβάνοντας πιθανά, μεγάλα προβλήματα, με μια άμεση επίσκεψη στο συνεργείο της εμπιστοσύνης σας, για την επιδιόρθωσή τους. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 4 βασικά σημεία που μπορείτε να τσεκάρετε εύκολα και γρήγορα, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις.
1. Ελαστικά
Ο τακτικός έλεγχος και η συντήρηση των ελαστικών στο αυτοκίνητό σας, μπορεί να αυξήσει το όριο ζωής του, εξοικονομώντας σας χρήματα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει καταρχάς, να ελέγχετε συχνά την πίεση του αέρα, αφού λιγότερη πίεση από αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής αυξάνει την κατανάλωση, το θόρυβο και φθείρει γρήγορα το πέλμα, ενώ περισσότερη, επηρεάζει αρνητικά την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Επιπλέον η λανθασμένη ρύθμιση της ανάρτησης και η κακή ευθυγράμμιση ή ζυγοστάθμιση του αυτοκινήτου, είναι λόγοι για να φθαρούν πρόωρα τα ελαστικά, ενώ θα πρέπει να ελέγχετε το ελαστικό και για μικρά αντικείμενα (π.χ. πετραδάκια) που μπορεί να σφηνώσουν στο πέλμα κι αν δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε μόνοι σας ή αν δείτε ότι έχουν τρυπήσει το καουτσούκ, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο τεχνικό.
2. Ψυκτικό και υγρά φρένων
Καλό θα είναι να ελέγχετε μια φορά την εβδομάδα, τα επίπεδα του ψυκτικού υγρού στο δοχείο διαστολής και να προσθέτετε υγρό κάθε 6 με 8 μήνες, αλλά ειδικά πριν κάνετε κάποιο ταξίδι, τσεκάρετε ότι δεν χρειάζεται πιο συχνά, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να το ελέγξετε για πιθανές διαρροές.
Αντίστοιχα, αν η στάθμη των υγρών φρένων είναι πολύ χαμηλή, τα φρένα δε θα δουλεύουν σωστά ή δε θα δουλεύουν καθόλου, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ασφάλειά σας, ο έλεγχός τους πριν τα ταξίδια. Να θυμάστε ότι τα υγρά θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 12 μήνες, ανεξαρτήτως των χιλιομέτρων, αλλά και ότι αν το υγρό υπερβαίνει τη μέγιστη ένδειξη, δε δημιουργείται πρόβλημα, αρκεί να μην υπάρχει υπερχείλιση.
3. Λάδια
Ο έλεγχος και η αλλαγή λαδιών στο αυτοκίνητο σας εξαρτάται και από την καταπόνηση του κινητήρα. Όταν το αυτοκίνητο κινείται συνέχεια μέσα στην πόλη, ρυμουλκεί φορτία, κινείται σε μεγάλες διαδρομές στα βουνά, καθώς και σε συχνές και μακρινές αποστάσεις σε αυτοκινητόδρομους με μεγάλες ταχύτητες, ο κινητήρας επηρεάζεται περισσότερο και άρα ο έλεγχος θα πρέπει να είναι πιο τακτικός, όπως και η αλλαγή. Γενικά, η διάρκεια ζωής των λαδιών βρίσκεται κάπου μεταξύ των 5.000 και 15.000 χιλιομέτρων, αλλά μπορείτε να τσεκάρετε ανά πάσα στιγμή, το επίπεδο του λιπαντικού στον κινητήρα, το οποίο και πρέπει να βρίσκεται μεταξύ της ανώτερης και της κατώτερης ένδειξης.
4. Μπαταρία και φώτα
Ο σωστός έλεγχος και η φροντίδα της μπαταρίας είναι πολύ σημαντικά και για αυτό, θα πρέπει να ελέγχετε αν αυτή είναι αποφορτισμένη ή όχι. Αν αυτή έχει «πέσει» π.χ., και ο κινητήρας δυσκολεύεται να πάρει μπροστά, πρέπει είτε να τη συντηρήσετε, είτε να την αντικαταστήσετε. Ελέγξτε για ζημιά ή παραμόρφωση, αλλά και τη στάθμη του ηλεκτρολύτη σε κάθε στοιχείο. Μία ακόμη ένδειξη σχετίζεται και με τα φώτα, καθώς αν η στάθμη των φώτων πέφτει όταν χρησιμοποιείτε τα υπόλοιπα συστήματα, τότε το πρόβλημα αφορά την μπαταρία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν κάποια από τα φώτα δεν δουλεύει και δεν έχει καεί ο λαμπτήρας, μπορεί το ζημιά να αφορά κάποια ασφάλεια του συστήματος.