Αν πιστεύεις πως το όχημά σου έχει χάσει τη… φρεσκάδα του, τότε αυτές είναι οι λύσεις που ψάχνεις:
Με το γυάλισμα, το αυτοκίνητο ανακτά την παλιά του λάμψη.
Για τα βαθουλώματα, η μέθοδος PDR φαντάζει ως η ποιοτικότερη λύση.
Το ξεθάμπωμα των φαναριών δεν έχει αντίκτυπο μόνο στο αισθητικό κομμάτι, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας.
Απαραίτητο το καλό εσωτερικό καθάρισμα, για να περιοριστούν οι αλλεργίες.
Με το γυάλισμα, το αυτοκίνητο ανακτά την παλιά του λάμψη
Καταρχάς να ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα… Καθότι το γυάλισμα δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση, η συγκεκριμένη εργασία καλό είναι να ανατεθεί σε κάποιον επαγγελματία.
Αυτό, διότι πρόκειται για μια διαδικασία που χρειάζεται τεχνογνωσία, αλοιφές και κατάλληλα επαγγελματικά υλικά, προκειμένου να μην αφήσει ολογράμματα ή γυαλάδες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε πως το ζητούμενο εδώ είναι να διορθώσουμε τυχόν γρατζουνιές ή σημάδια και όχι να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα…
Από εκεί και πέρα, εφόσον ολοκληρωθεί η δουλειά δε φεύγουμε κατευθείαν. Αντιθέτως, ζητάμε από το συνεργείο να βγει το αυτοκίνητο στο φως, ώστε να το ελέγξουμε στον ήλιο και να επαληθεύσουμε αν όντως έχουν διορθωθεί οι όποιες ατέλειες.
Όσο για το κόστος; Αυτό εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως το μέγεθος του οχήματος ή η εν γένει κατάσταση του χρώματος, με την επισήμανση πάντως πως σε κάθε ενδεχόμενο το γυάλισμα δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα περισσότερες από τρεις φορές μέσα σε μια δεκαετία. Ενδείκνυται δε, εφόσον ο στόχος είναι να διατηρηθεί το χρώμα φρέσκο, να καταφύγετε στη λύση του κερώματος.
Για τα βαθουλώματα, η μέθοδος PDR φαντάζει ως η ποιοτικότερη λύση
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα βαθουλώματα στο αυτοκίνητο, τώρα, η πιο σίγουρη λύση θεωρείται το PDR. Αυτό, διότι διορθώνονται τα όποια ψεγάδια, δίχως να απαιτείται βαφή εκ νέου, χώρια που είναι κατάλληλο για καταστάσεις όπως π.χ. ύστερα από μια χαλαζόπτωση ή στον απόηχο κάποιας ανεπιθύμητης επαφής κατά το παρκάρισμα.
Έτσι, σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από 10 λεπτά μέχρι 2 ώρες, οι εκπαιδευμένοι τεχνίτες θα χρησιμοποιήσουν ειδικά εργαλεία, ώστε να επαναφέρουν τη λαμαρίνα στην αρχική της κατάσταση, τοποθετώντας λεπτομερώς το κατάλληλο εργαλείο στο εσωτερικό ή εξωτερικό του χτυπήματος & πιέζοντάς το για να επανέλθει στην αρχική του φάση, δίχως ζημιά στο χρώμα.
Πρόκειται εν ολίγοις για μια λύση οικονομική, γρήγορη, απόλυτα αξιόπιστη, φιλική προς το περιβάλλον και δίχως επιπτώσεις στην εργοστασιακή βαφή ή στην εγγύηση του χρώματος – κάτι που θα επηρέαζε και την μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου.
Το ξεθάμπωμα των φαναριών δεν έχει αντίκτυπο μόνο στο αισθητικό κομμάτι, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας
Αντίστοιχα, τα φανάρια αποτελούν επίσης μια ειδική κατηγορία. Ο λόγος προφανής: πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στην αντικατάσταση και στην αγορά καινούργιων, όταν αντιλαμβάνονται πως τα ήδη υπάρχοντα είτε κιτρινίζουν είτε δεν αποδίδουν στο 100% της φωτεινότητάς τους.
Όχι πως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, άλλωστε ειδικά το καλοκαίρι τα μπροστινά φανάρια του αυτοκινήτου ενδέχεται να ταλαιπωρηθούν από παράγοντες όπως ο ήλιος, η ζέστη, η υγρασία ή η θερμότητα που εκπέμπουν όταν είναι αναμμένα.
Για αυτόν το λόγο, λοιπόν, η λύση είναι όχι η αντικατάσταση, αλλά το ξεθάμπωμα, ώστε να μοιάζουν σαν καινούργια. Το καλύτερο της υπόθεσης; Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει μόνο αισθητικά, αλλά και πρακτικά αποτελέσματα. Αφενός διότι τα θαμπωμένα φανάρια σε νυχτερινές ώρες ή σε καθεστώς περιορισμένης ορατότητας μπορεί να αποδειχτούν ιδιαιτέρως επικίνδυνα, αφετέρου επειδή έτσι διατηρείται η μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου.
Απαραίτητο το καλό εσωτερικό καθάρισμα, για να περιοριστούν οι αλλεργίες
Ολοκληρώνοντας, ένα σωστό lifting δε γίνεται να μην περιλαμβάνει το εσωτερικό του οχήματος, ήτοι τα καθίσματα και τις ταπετσαρίες. Μόνο που κι εδώ χρειάζεται προσοχή, μιας και το προϊόν που θα επιλέξουμε καλό είναι να μην επηρεάσει το χρώμα τους. Τοιουτοτρόπως, πρώτα καθαρίζουμε μια μικρή περιοχή και ύστερα κάνουμε το υπόλοιπο, ενώ ύστερα από το ξέβγαλμα φροντίζουμε να αφήσουμε το εσωτερικό να στεγνώσει εξ ολοκλήρου.
Αντίστοιχα, για το καθάρισμα στο ταμπλό, μπορεί είτε να πραγματοποιηθεί ένα απλό ξεσκόνισμα είτε να χρησιμοποιηθεί καθαριστικό. Για το πρώτο, αρκεί ένα – βρεγμένο & στραγγισμένο – μαλακό πανί προσεκτικά πάνω στις επιφάνειες. Για το δεύτερο, υπάρχουν συγκεκριμένα καθαριστικά για λάμψη σε πλαστικά και σε άλλες επενδύσεις.
Ακόμα καλύτερα, για την υφασμάτινη ταπετσαρία του αυτοκινήτου απαιτείται ένας πιο σχολαστικός προσανατολισμός, μιας κι εκεί «στεγάζονται» ουκ ολίγα μικρόβια. Συνεπώς ο τακτικός καθαρισμός εδώ κρίνεται επιβεβλημένος – με το σενάριο του βιολογικού καθαρισμού ενίοτε να φαντάζει επιτακτικό.
Το μειονέκτημα; Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας σε πολύ μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τον τύπο του αυτοκινήτου, αλλά και το εσωτερικό του π.χ. αν είναι ύφασμα ή δέρμα (σ.σ. για το πρώτο χρειάζονται από 2 έως 4 ώρες μόνο για το καθάρισμα).