Μια απλή πρίζα σούκο έχει ταχύτητα φόρτισης 2 - 3,5 kWh
Ένας οικιακός φορτιστής είναι 3 έως 8 φορές ταχύτερος (έχει 7 - 22 kWh)
Σε απλή σούκο ένα ηλεκτρικό χρειάζεται 5-6 ώρες φόρτιση για κάθε 100 χλμ. στην πόλη
Σε οικιακό φορτιστή (wallbox) θες 45 λεπτά - 1,5 ώρα φόρτιση για ίδια χλμ.
Και στις 2 περιπτώσεις χρεώνεσαι 2,5-3 ευρώ/100 χλμ.
autotriti team
Μια απλή σούκο έχει ταχύτητα φόρτισης 2 – 3,5 KWh
Φόρτιση ηλεκτρικού στο σπίτι. Πώς θα το κάνεις; Θα φορτίζεις στην απλή πρίζα ή θα εγκαταστήσεις φορτιστή στο γκαράζ;
Η πρώτη επιλογή είναι να το φορτίζεις σε απλή πρίζα, συνδέοντας το καλώδιο του αυτοκινήτου (περιλαμβάνεται στα περισσότερα μοντέλα κατά την αγορά και μοιάζει σαν έναν μεγάλο φορτιστή laptop). Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να φορτίσεις οποιοδήποτε ηλεκτρικό όχημα σε οποιαδήποτε πρίζα, χωρίς εγκαταστάσεις και έξτρα κόστη, με ταχύτητα φόρτισης από 2 έως 3,5 kWh.
Σε αυτή την περίπτωση οι διαφορές στις ταχύτητες φόρτισης εξαρτώνται από τον τύπο της πρίζας σούκο (απλή/ενισχυμένη) και από τον φορητό φορτιστή του αυτοκινήτου. Εκτός από τον εργοστασιακό φορτιστή, υπάρχουν και aftermarket επιλογές με κόστος 90-150 ευρώ.
Ένας οικιακός φορτιστής είναι 3 – 8 φορές ταχύτερος (έχει 7 – 22 KWh)
Η δεύτερη επιλογή είναι να εγκαταστήσεις έναν οικιακό φορτιστή στο σπίτι σου (wallbox). Εδώ η ταχύτητα φόρτισης είναι έως και 8 φορές μεγαλύτερη, από 7 έως 22 kWh, ωστόσο η αγορά και εγκατάσταση ενός τέτοιου φορτιστή κοστίζει. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος ξεκινά από τα 500 ευρώ και αναλόγως του μοντέλου του φορτιστή και των χαρακτηριστικών του μπορεί να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, ενώ υπάρχει και επιδότηση 500 ευρώ. Πάντως στο συνολικό κόστος θα πρέπει να υπολογιστεί και η αμοιβή ενός πιστοποιημένου ηλεκτρολόγου που θα προχωρήσει στην εγκατάσταση.
Σε απλή σούκο θες 5-6 ώρες φόρτιση για 100 χλμ. στην πόλη, με wallbox θες 45-90 λεπτά
Οι παραπάνω ταχύτητες σε kWh ίσως να σε μπερδεύουν, οπότε ας τα κάνουμε πιο… λιανά. Στην περίπτωση που φορτίζεις σε απλή πρίζα σούκο, τότε θα χρειαστείς περίπου 5-6 ώρες φόρτισης για κάθε 100 χλμ. που κάνεις στην πόλη. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να φορτίζεις ανά 3 με 4 μέρες το αυτοκίνητο, ώστε να καλύπτεις τις καθημερινές σου μετακινήσεις. Αν τώρα προχωρήσεις σε εγκατάσταση wallbox, θα χρειάζεσαι από 45 έως 90 λεπτά φόρτισης για τα ίδια χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει πως αν το βάλεις το βράδυ για φόρτιση, τότε μέχρι το πρωί θα έχεις την μπαταρία γεμάτη και θα μπορείς να βγάλεις τα αστικά χιλιόμετρα των επόμενων 2 εβδομάδων, πιθανότατα χωρίς να ξαναφορτίσεις.
Και στις 2 περιπτώσεις χρεώνεσαι 2,5-3 ευρώ/100 χλμ.
Τέλος, το κόστος φόρτισης και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδιο. Αυτό που αλλάζει είναι η ταχύτητα φόρτισης και όχι η τιμή του ρεύματος, η οποία παραμένει ίδια. Έτσι με περίπου 2,5-3 ευρώ, έχεις εύκολα 100 χλμ. αυτονομία, νούμερο που δύσκολα συγκρίνεται με οποιοδήποτε άλλο καύσιμο.