ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

4 ώρες κολλημένος στην κίνηση: «Θα 'χα βαρέσει μπιέλα αν οδηγούσα χειροκίνητο...»

 Σχολιάστε 
17.642 Επισκέψεις στο άρθρο (9/4/2025)
4 ώρες κολλημένος στην κίνηση: «Θα 'χα βαρέσει μπιέλα αν οδηγούσα χειροκίνητο...»

Τα ηλεκτρικά είναι αυτόματα, οπότε στην κίνηση γλιτώνεις το σπαστικό 1η - 2α και πάτημα συμπλέκτη, κάθε λίγο και λιγάκι.
Είναι επίσης πιο ξεκούραστα γιατί ο κινητήρας είναι αθόρυβος και χωρίς κραδασμούς.
Προσπερνούν για πλάκα, το γκάζι τους «τσιμπάει» με το παραμικρό πάτημα.
Έχουν συστήματα που κάνουν την οδήγηση εύκολη, όπως το one-pedal που για να φρενάρεις αφήνεις απλά το πόδι από το γκάζι.

autotriti team

«Βόλτα» στην Αθήνα με 13 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 92 χλμ. σε... 4 (!) ώρες οδήγησης

Έχεις ξυπνήσει, φάει, πλυθεί κτλ. και ετοιμάζεσαι να μπεις στο αυτοκίνητο. Ε, θα κάνεις ένα γρήγορο check στο autotriti.gr  και την «κίνηση στους Δρόμους», για να δεις πόσο γρήγορα θα φτάσεις στη δουλειά σου. Συνήθως βέβαια… κλαις μιας η Αθήνα είναι η 8η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη στο κυκλοφοριακό, αφού θέλεις μισή ώρα για να κάνεις 10 χιλιόμετρα.
 
Κάτι αντίστοιχο διαπιστώσαμε στην πράξη και εμείς. Στο Test με 13 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πραγματοποιήσαμε οδηγήσαμε σχεδόν 4 ώρες για μία απόσταση μόλις 92 χλμ.. Επιλέξαμε μάλιστα ώρες όχι πολύ αιχμής (δηλαδή πρωί προς μεσημέρι), ωστόσο στους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας: Λεωφ. Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Πατησίων, Κέντρο Αθήνας, Λεωφ. Βουλιαγμένης, Παραλιακή. Για πολλούς δηλαδή αυτοί οι δρόμοι είναι η καθημερινή ρουτίνα που δεν μπορείς να αποφύγεις. ΌΜΩΣ υπάρχει τρόπος να την κάνεις περισσότερο... διαχειρίσιμη.
 
Διότι όπως ανέφερε εύστοχα μέλος της ομάδας του AutoΤρίτη στο τέλος της δοκιμής, «θα είχα βαρέσει μπιέλα αν οδηγούσα χειροκίνητο». Και έτσι μας έκανε την κατάλληλη πάσα ώστε να μιλήσουμε για την μεγάλη ευκολία χρήσης που προσφέρει ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην οδήγηση μέσα στην πόλη, σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο.

Τα ηλεκτρικά είναι αυτόματα, οπότε στην κίνηση γλιτώνεις το σπαστικό 1η - 2α και πάτημα συμπλέκτη, κάθε λίγο και λιγάκι

Πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας ευκολίας σε κάθε ηλεκτρικό είναι η παρουσία αυτόματου κιβωτίου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το D (Drive) και θα ξεκινήσεις τη διαδρομή σου. Στα φανάρια ή στην κίνηση απλώς επιβραδύνεις, σαν οποιοδήποτε αυτόματο αυτοκίνητο έχεις, αν έχεις, οδηγήσει. Ξεχνάς τις συνεχόμενες αλλαγές ταχύτητας, από 1η σε 2ά και τούμπαλιν (αν είσαι τυχερός θα βάλεις και 3η). Παράδεισος...

Είναι επίσης πιο ξεκούραστα γιατί ο κινητήρας είναι αθόρυβος και χωρίς κραδασμούς

Μετά την ευκολία χρήσης, είναι και η εμπειρία οδήγησης σε αστικό περιβάλλον. Η αθόρυβη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα διώχνει κάθε ενοχλητικό, εξωτερικό θόρυβο. Στις χαμηλές ταχύτητες, όπου δεν υπάρχουν έντονες αεροδυναμικές τριβές, το εσωτερικό των ηλεκτρικών είναι σχεδόν «αποκομμένο» από το εξωτερικό περιβάλλον. Που σημαίνει πολύ ξεκούραστη και απερίσπαστη οδήγηση, για κάποιον που περνά πολλές, πολλές ώρες πίσω από ένα τιμόνι (ένας μέσος Αθηναίος χάνει 111 ώρες ή 4,5 μέρες τον χρόνο στην κίνηση).

Προσπερνούν για πλάκα, το γκάζι τους «τσιμπάει» με το παραμικρό πάτημα

Όχι ότι θα τις χρειαστείς και ποτέ, αλλά οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις (ρεπρίζ) των ηλεκτρικών είναι σημαντικό πλεονέκτημα άνεσης. Λόγω τεχνικής φύσης, ο ηλεκτροκινητήρας βγάζει υψηλή ροπή από τις μηδέν στροφές, με την πρώτη γκαζιά, ενώ η επιτάχυνση έρχεται αθόρυβα, γραμμικά και... smooth.

Έχουν συστήματα που κάνουν την οδήγηση εύκολη, όπως το one-pedal που για να φρενάρεις αφήνεις απλά το πόδι από το γκάζι

Από εκεί και πέρα, αναλόγως του ηλεκτρικού μπορείς να έχεις κι άλλες τεχνολογίες που είτε κάνουν πιο εύκολη την οδήγηση, είτε προσφέρουν άλλα χρήσιμα εξτραδάκια. Αναφερόμαστε στα συστήματα ανάκτησης ενέργειας, όπου σε κάθε φρενάρισμα και επιβράδυνση φορτίζει η μπαταρία για οικονομία και το αυτοκίνητο «κόβει» περισσότερο από μόνο του.
 
Πιο δημοφιλής τεχνολογία ανάμεσα σε αυτά τα συστήματα είναι το one-pedal, που όπως λέει και το όνομά της είναι η οδήγηση με ένα πεντάλ. Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη λειτουργία, το αυτοκίνητο επιβραδύνει τόσο πολύ που δεν χρειάζεται να πατάς το φρένο στην καθημερινότητα. Πρακτικά, μέσα στην κίνηση της πόλης δε χρειάζεται να μετακινείς το πόδι από το δεξί πεντάλ. Απλά το ανασηκώνεις και το αυτοκίνητο επιβραδύνει μόνο του. «Κόβεται» απότομα η φόρα και συνήθως αυτό αρκεί για να σταματήσεις τελείως. Εννοείται πως για ακαριαίο φρενάρισμα ο οδηγός θα πρέπει να πατήσει το πεντάλ του φρένου, που φυσικά υφίσταται.

Σελίδα 2Ποιες τεχνολογίες ανάκτησης ενέργειας έχουν τα ηλεκτρικά που οδηγήσαμε στο Test;
Mercedes
LEAO VS TIGAR