Πόσο καλά είναι τα εργοστασιακά wallbox?
- Η Hyundai βρέθηκε στην κορυφή, με μόνο αρνητικό την υψηλή κατανάλωση σε λειτουργία standby
- Mercedes και Peugeot ισοβάθμισαν στην 2η θέση
- Τίμιες επιλογές για wallbox αυτές των BMW και Ford.
- Η πρόταση της Volkswagen κρίθηκε "σπαρτιάτικη", χωρίς εφαρμογές διαχείρισης φόρτισης.
Όταν μιλάμε για φόρτιση, ένα ηλεκτρικό όχημα μπορεί να φορτίσει σε μία απλή, οικιακή πρίζα σούκο, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια σε μία συσκευή wallbox. Τα γνωστά - πλέον - wallbox είναι οι επιτοίχιοι φορτιστές που έχουν ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου και προστασίας, προσφέροντας παραπάνω ξεγνοιασιά στη συμβίωση με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Όμως, πόσο καλά είναι στη χρήση τους σε σχέση με την τιμή τους;
Για το λόγο αυτό, οχτώ εργοστασιακά wallbox υποβλήθηκαν σε ένα συγκριτικό test. Το αποτέλεσμα είναι σαφές: κανένα από τα οκτώ wallboxes δεν έλαβε χαμηλότερη βαθμολογία από το μέσο όρο, ενώ παρά τα επώνυμα ονόματά τους, δεν ξεπερνάνε σε τιμή το τριψήφιο νούμερο.
Πάμε να δούμε όμως αναλυτικότερα, με σειρά κατάταξης τους 8 εργοστασιακούς φορτιστές wallbox.
Η Hyundai στην κορυφή
Την πρώτη θέση σε αυτό το συγκριτικό, εξασφάλισε το Wallbox Pulsar Plus στην Hyundai. Το συγκεκριμένο wallbox κατάφερε να πείσει τους δοκιμαστές του Test σε όλα τα επίπεδα, εκτός όμως από την υψηλή κατανάλωση. Στα θετικά του, προστίθενται η συμπαγής σχεδίαση και οι compact διαστάσεις, που το κάνουν ιδανικό για τοποθέτηση σε κάποιο γκαράζ. Αντιθέτως, η κατανάλωσή του μετρήθηκε αρκετά υψηλή σε κατάσταση αναμονής. Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε πως διαθέτει την πιο πρακτική εφαρμογή smartphone για την διαχείριση του.
Τα wallbox είναι οι επιτοίχιοι φορτιστές που έχουν ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου και προστασίας, προσφέροντας παραπάνω ξεγνοιασιά στη συμβίωση με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Mercedes και Peugeot ισοβαθμούν στη 2η θέση
Αμέσως μετά, σε κοντινή απόσταση από τον πρώτο, βρίσκεται το Wallbox της Mercedes, ενώ είναι το δεύτερο πιο ακριβό σε αυτή τη λίστα. Διαθέτει ένα αρκετά μακρύ καλώδιο (ιδιαίτερα πρακτικό) που μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα στο περίβλημα του φορτιστή, κάνοντάς το πολύ απλό στη χρήση και ασφαλές στη λειτουργία του. Η αντίστοιχη εφαρμογή που διαθέτη η Mercedes είναι ανάλογης ποιότητας, παρόλο που το ρεύμα φόρτισης δε μπορεί να ρυθμιστεί μέσω αυτής.
Το ίδιο βάθρο μαζί με τη Mercedes μοιράζεται και η Peugeot με το ePro Full Wallbox. Ο εν λόγω φορτιστής ήταν κι ο μόνος της δοκιμής που δεν είχε συνδεδεμένο καλώδιο φόρτισης. Η θήκη του είναι αρκετά μεγάλη, η πρίζα δε μπορεί να κλειδωθεί και η κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής είναι σε υψηλά επίπεδα για την κατηγορία. Στα θετικά του όμως, διαθέτει μία ευκρινέστατη οθόνη 3,5 ιντσών, εξουσιοδότηση μέσω RFID και εφαρμογής, καθώς και εκτεταμένες επιλογές δικτύωσης. Περιλαμβάνεται ακόμα και κάρτα SIM για κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Κατά τα άλλα, το wallbox της γαλλικής φίρμας παρουσίασε ασφαλή και αξιόπιστα χαρακτηριστικά φόρτισης κερδίζοντας τους δοκιμαστές του test.
Οι «τίμιες» επιλογές από BMW και Ford
Το αρκετά φθηνό BMW Wallbox Gen.3 κατάφερε να εξασφαλίσει ένα καλό αποτέλεσμα χάρη στην ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία φόρτισης. Το μόνο μειονέκτημα, η εφαρμογή που μπορεί να συνδεθεί στο wallbox μόνο μέσω Bluetooth, χωρίς να είναι δυνατή η ανάκτηση πληροφοριών ή η διαχείριση με τηλεχειριστήριο.
Από την άλλη, το Ford Connected Wallbox παρουσιάστηκε ως ένα πραγματικό all-rounder στην δοκιμή. Έρχεται με πολύ μακρύ καλώδιο, ειδικό βύσμα - αντάπτορα, είναι φθηνό και μπορεί επίσης να ελεγχθεί μέσω εφαρμογής, παρουσιάζοντας συνολικά μια αξιόλογη βαθμολογία.
Το φθηνότερο wallbox προέρχεται από την Tesla
Το Gen 3 Wall Connector της Tesla διαθέτει μία ελκυστική σχεδίαση με compact διαστάσεις και μία πρόσοψη από γυαλί. Με ενδεικτικό κόστος σχεδόν 500 ευρώ, είναι το φθηνότερο wallbox του συγκριτικού. Σε ότι αφορά τη λειτουργία του και την ασφάλειά του δεν έχει κάτι που να προβληματίζει, αν και ο «εξοπλισμός» είναι αρκετά σπαρτιάτικος, αφού δεν περιλαμβάνει ούτε εφαρμογή ούτε μετρητή ρεύματος. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, είναι ένα κουμπί στο βύσμα με το οποίο μπορείς να ανοίξεις το πορτάκι φόρτισης στο αυτοκίνητο.Ο ακριβότερος και πιο ελλιπής φορτιστής ανήκει στη Volvo
Στην προτελευταία θέση βρίσκεται το Wallbox Garo της Volvo. Είναι το ακριβότερο της δοκιμής και έχει περιορισμένες δυνατότητες. Σε ότι αφορά την ασφάλεια δεν υπάρχουν αστοχίες, σημειώνοντας μια πολύ καλή βαθμολογία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πρόσθετα χαρακτηριστικά, ούτε καν επιλογή εξουσιοδότησης της διαδικασίας φόρτισης, ενώ η κατανάλωση στην αναμονή είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα.Συνέχεια του άρθρου >>>