Μας βάζουν 21% λιγότερη βενζίνη από αυτή που πληρώνουμε
- Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αντλίες κλέβουν 21% καύσιμο
- Το σύστημα ελέγχου στα πρατήρια δεν λειτουργεί σωστά
- Πρόταση για νέο σύστημα που καταγράφει τα πάντα σε πραγματικό χρόνο
- Στη Βουλγαρία το σύστημα δούλεψε και έκλεισαν 300 πρατήρια
Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αντλίες κλέβουν 21% καύσιμο
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πραγματοποίησε έρευνα για λογαριασμό του Συνδέσμου των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), σχετικά με τη σωστή λειτουργία των αντλιών στα πρατήρια καυσίμων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΣΕΕΠΕ, οι καταναλωτές παραλαμβάνουν 21% λιγότερη βενζίνη ή πετρέλαιο από αυτό που πληρώνουν. Αυτό που έδειξε στην ουσία η έρευνα είναι ότι οι αντλίες κλέβουν κατά 21%. Να τονίσουμε πως αυτό αφορά μέσο όρο, προφανώς υπάρχουν και πρατήρια που δεν κλέβουν, όπως δυστυχώς και αυτά που κλέβουν περισσότερο.
Το σύστημα ελέγχου στα πρατήρια δεν λειτουργεί
Ο ΣΕΕΠΕ δεν ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ποσοστό των παραβατικών πρατηρίων, ούτε αν μεταβλήθηκε αυτό το ποσοστό σε σχέση με το παρελθόν, παρά μόνο ότι αυξάνεται το ποσοστό των ελλιπών καυσίμων. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο το υφιστάμενο σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών λειτουργεί από το 2013 στα πρατήρια και από το 2019 έχει συνδεθεί και με τις εγκαταστάσεις των εταιρειών. Ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης και ελέγχου.
Πρόταση για νέο σύστημα που καταγράφει τα πάντα σε πραγματικό χρόνο
ΓιΆ αυτό το λόγο ο ΣΕΕΠΕ έκανε τη δική του πρόταση, για ένα νέο σύστημα ελέγχου ψηφιακής μορφής, το οποίο θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα εισροών-εκροών. Η διαφορά είναι πως το νέο σύστημα θα παρακολουθεί σε real time την διακίνηση των καυσίμων και θα εντοπίζει αυτόματα τις διαφορές, «χτυπώντας καμπανάκι» για τυχόν παρανομίες όπως νοθεία ή λαθρεμπόριο.
Στη Βουλγαρία το σύστημα δούλεψε και έκλεισαν 300 πρατήρια
Το συγκεκριμένο σύστημα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Βουλγαρία, όπου μόλις από τον πρώτο μήνα μπήκε λουκέτο σε 300 πρατήρια εμπορίας καυσίμων.
Μάλιστα μιλάμε για μια χώρα με μεγάλη παραβατικότητα στον τομέα της λαθρεμπορίας καυσίμου και εγκληματικότητα που δραστηριοποιούταν σε παράνομες ενέργειες σχετικά με τα καύσιμα.