- 10% πάνω η τιμή του βαρελιού από την έναρξη του πολέμου
- Τώρα πωλείται στα 94 δολάρια
- Αν «μπει» και το Ιράν, το βαρέλι μπορεί να φτάσει 150 δολάρια
- Πάνω από 2,5 ευρώ η τιμή του λίτρου στην αντλία
Τρομακτικό σενάριο με την τιμή του Brent στα 150 δολάρια
Υπερωρίες «γράφουν» οι οικονομικοί αναλυτές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προσπαθώντας να αναλύσουν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν από τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιπτώσεις του στην τιμή του βαρελιού (τιμή Brent).
Τα σενάρια φυσικά είναι πολλά, ωστόσο αυτό που τρομάζει τους αναλυτές και φυσικά τους καταναλωτές, είναι μια γενίκευση του πολέμου σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
10% πάνω η τιμή του βαρελιού από την έναρξη του πολέμου
Ας δούμε όμως τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η τιμή του βαρελιού πριν ένα μήνα είχε φτάσει τα 96 δολάρια, ωστόσο από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκίνησε να έχει πτωτική τάση φτάνοντας τα 84 δολάρια το βαρέλι στις 5/10. Μάλιστα οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω πτώση των τιμών.
Με την έναρξη όμως των πολεμικών συγκρούσεων, οι αγορές αντέδρασαν και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αμέσως φτάνοντας τα 89 δολάρια στις 9/10. ¶νοδος που συνεχίζεται μέχρι σήμερα (20/10) πού έχει φτάσει τα 93,5 δολάρια, δηλαδή πάνω από 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Τρομάζει το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου
Προς το παρόν δεν γνωρίζει κανείς τις διαστάσεις που θα λάβει η σύρραξη στην Μ. Ανατολή. Αν η σύγκρουση δεν κλιμακωθεί περαιτέρω οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος στην τιμή του πετρελαίου θα είναι περιορισμένος. Εξάλλου, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη δεν είναι σημαντικοί παίκτες πετρελαίου στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά η σύγκρουση βρίσκεται σε μια ευρύτερη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής. Ειδικά δε αν σκεφτούμε ότι έχουν υπάρξει μάχες και σε Συρία και κυρίως στο Λίβανο, μια χώρα με στενούς δεσμούς με το Ιράν.
Αν «μπει» και το Ιράν, το βαρέλι μπορεί να φτάσει 150 δολάρια
Αυτή η φιλιά Ιράν με Λίβανο είναι που τρομάζει, γιατί εμμέσως πλην σαφώς, το Ιράν έχει αφήσει υπόνοιες ότι δεν είναι απίθανη η άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο. Το Ιράν σε αντίθεση με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και οι πετρελαιοπηγές του, στρατηγικά θα αποτελούσαν τον πρώτο στόχο των εχθρών του. Παράλληλα μια ενδεχόμενη γενίκευση του πολέμου, δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγή, αλλά και τη διακίνηση του πετρελαίου.
Όλα αυτά τα σενάρια λοιπόν, εφόσον ευδοκιμήσουν, είναι ικανά να φέρουν αύξηση 50% στην τιμή του βαρελιού και να φτάσει τα 150 δολάρια.
Πάνω από 2,5 ευρώ η τιμή του λίτρου στην αντλία
Τι σημαίνει όμως αυτό για την τιμή της αντλίας; Θα ανέβει και αυτό 50%, δηλαδή στα 3 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη; Η απάντηση είναι πως όχι, καθώς η τελική τιμή επηρεάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα ο ειδικός φόρος, ο οποίος δεν αλλάζει. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, αφού μπορεί να μην φτάσει στα 3 ευρώ η τιμή, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα ξεπεράσει αρκετά τα 2,5 ευρώ/λίτρο η 95άρα βενζίνη.