Peace of mind & ασφάλιση αυτοκινήτου: 4 best tips!
1576 Επισκέψεις στο άρθρο
Προσέχεις λίγο παραπάνω, ποντάροντας στο… μπόνους των μηδενικών ζημιών
Το parking & η παρατεταμένη «ακινησία» μειώνουν το κόστος (αν το γνωρίζει ο ασφαλιστής σου)
Καλή ενημέρωση & σύγκριση πακέτων, οδηγεί σε peace of mind επιλογή
Όσο μεγαλύτερο το ποσό απαλλαγής, τόσο μικρότερο το ασφάλιστρο
Όσο υποχρεωτική – βάσει νόμου – κι επιτακτική και αν είναι η ασφάλιση αυτοκινήτου, κατά γενική ομολογία δε σηκώνει πλέον τις «γενναιοδωρίες» άλλων εποχών. Το αντίθετο μάλιστα…
Από τη στιγμή που η τιμή της βενζίνης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, εξάλλου, η πιο λογική λύση για την πλειοψηφία των κατόχων αυτοκινήτων είναι να ψάξουν από πού αλλού μπορούν να περιορίσουν την κάνουλα των εξόδων, με το κόστος του ασφαλιστήριου συμβολαίου να κατέχει περίοπτη θέση στη λίστα.
Με μέτρο βέβαια, γιατί σε κάθε ενδεχόμενο αξίζει να θυμόμαστε πως ακόμα και αν δε μας έχει τύχει ποτέ να εμπλακούμε σε ατύχημα, η ασφάλεια δεν είναι άνευ σημασίας. Αυτό, διότι ποτέ δε γνωρίζεις σε ποια στροφή μπορεί να καραδοκεί η κακιά στιγμή που θα σου στοιχίσει ο κούκος αηδόνι.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, ιδού κάποιες προτάσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χρήματα από την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου.
Προσέχεις λίγο παραπάνω, ποντάροντας στο… μπόνους των μηδενικών ζημιών
Ο χρυσός κανόνας είναι ότι όσο περισσότερο φροντίζεις το αυτοκίνητό σου, τόσο φθηνότερα ασφάλιστρα θα έχεις. Πώς; Για αρχή, μέσα από το μπόνους των μηδενικών ζημιών. Που σημαίνει ότι, μεγαλώνοντας και υπογράφοντας μεγαλύτερα σε διάρκεια συμβόλαια, θα έχεις χαμηλότερα ποσοστά χρέωσης, εφόσον δεν εγείρεις… αξιώσεις για βλάβες από τον ασφαλιστή σου. Πρόκειται, άλλωστε, για μια πάγια πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών, το να επιβραβεύουν με μπόνους μηδενικών ζημιών τους πελάτες τους που μένουν μακριά από ζημιές.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως ο κάτοχος του αυτοκινήτου πρέπει να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα και να φροντίζει όσο το δυνατόν καλύτερα το όχημά του. Στο πλαίσιο αυτό, συσκευές όπως συστήματα συναγερμών ή παξιμάδια τροχών που κλειδώνουν, μπορούν να μας λύσουν τα χέρια, μιας και λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επίδοξους «παραβάτες».
Το parking & η παρατεταμένη «ακινησία» συμφέρουν
Ναι, παίζει κομβικό ρόλο στα ασφάλιστρα το αν υφίσταται κάποιος– ιδιωτικός ή δημόσιος – χώρος στάθμευσης, στον οποίο μπορείς να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και ακόμα και αν ο ασφαλιστής δε σε ρωτήσει, καλό είναι εσύ να τον ενημερώσεις σχετικά. Ο λόγος είναι ο προφανής: όταν το αυτοκίνητο «διανυκτερεύει» σε parking, μένει λιγότερο εκτεθειμένο σε κινδύνους όπως οι κλέφτες, τα κακά καιρικά φαινόμενα κλπ. Όσο πιο ασφαλές το αυτοκίνητο, τόσο μικρότερα τα ασφάλιστρα σα να λέμε ένα πράγμα…
Ακόμα περισσότερο, οι τιμές ασφάλισης μπορούν να πάρουν την ανιούσα από τυχόν μετατροπές που ίσως να πραγματοποιήσει κάποιος π.χ. με ζάντες αλουμινίου,bodykits, αναβαθμίσεις επιδόσεων κ.ο.κ. διότι αφορούν σε παρεμβάσεις που παραδοσιακά «μαγνητίζουν» την προσοχή των κλεφτών.
Ολοκληρώνοντας, ένας ακόμα τρόπος που οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι και ο προφανής: δηλαδή να μην οδηγείς το αυτοκίνητο το ίδιο συστηματικά. Αυτό, διότι λιγότερα χιλιόμετρα σημαίνουν μικρότερο κίνδυνο για την ασφαλιστική εταιρεία, επειδή ο πελάτης περνάει λιγότερο χρόνο στο τιμόνι.
Καλύπτοντας τις «αγωνίες» μιας επιλογής για peace of mind
Όπως ισχύει σε καθετί, έτσι κι εδώ καλό είναι ο επίδοξος πελάτης να έχει «αγωνίες» (να είναι καλυμμένος, να έχει αξιόπιστη ασφάλιση, να μην κινδυνεύει από ανασφάλιστα, να μην πληρώσει παραπάνω κλπ). Έτσι, είναι απαραίτητο να διαβάσει (σχετικά με την ασφάλιση αυτοκινήτου και τις καλύψεις που παίζουν στην πιάτσα) μα και να πραγματοποιήσει μια καλή έρευνα αγοράς, προτού αποφασίσει ποιο συμβόλαιο και ποια ασφαλιστική του ταιριάζουν.
Συνεπώς, σερφάρουμε στο διαδίκτυο για πληροφορίες, συγκρίνουμε πολιτικές, κάνουμε τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες και αξιολογούμε τις προαιρετικές υπηρεσίες ασφάλισης αναφορικά με το κατά πόσο ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας όπως π.χ. η νομική κάλυψη.
Την ίδια ώρα, η επιλογή σχετικά με τη διάρκεια ισχύος της ασφάλισης διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Κοινώς, η ασφαλιστική κάλυψη που αφορά σε ολόκληρο το χρόνο, σε αρκετές περιπτώσεις συμφέρει περισσότερο από τη μηνιαία ασφάλιση - εκτός φυσικά και αν συνηθίζεις να αφήνεις για παρατεταμένα διαστήματα το όχημά σου ακινητοποιημένο ή αν σκοπεύεις να το πουλήσεις.
Παράλληλα, με το να ανανεώσεις το συμβόλαιό σου νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης του ενδεχομένως αυξάνεις τις πιθανότητές σου να λάβεις μια καλύτερη τιμή.
Όσο μεγαλύτερο το ποσό απαλλαγής, τόσο μικρότερο το ασφάλιστρο
Ως ποσό απαλλαγής, εννοούμε την κάλυψη ιδίων ζημιών από τον συμβαλλόμενο, στο πλαίσιο της συμφωνίας του με την ασφαλιστική εταιρεία που τον καλύπτει. Συνεπώς ο πελάτης αναλαμβάνει να πληρώσει ο ίδιος ένα ποσό (αυτό της «απαλλαγής») για ζημιές στο όχημά του. Αν το ποσό αυτό, από εκεί και πέρα, ξεπεραστεί, τότε αναλαμβάνει η ασφαλιστική να πληρώσει το υπόλοιπο κόστος της επισκευής. Για παράδειγμα αν το ποσό απαλλαγής είναι στα 500 ευρώ και η ζημιά εκτιμάται στα 1.000 ευρώ, τότε το μισό ποσό θα το πληρώσει ο πελάτης και το άλλο μισό η εταιρεία. Με αυτό σα δεδομένο, λοιπόν, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό απαλλαγής τόσο μικρότερο είναι το ασφάλιστρο, καθώς η εταιρεία αντιλαμβάνεται πως η ίδια επιβαρύνεται λιγότερο στο σενάριο ενδεχόμενης ζημιάς.