Επιλογή διάστασης ελαστικών

    68642 Επισκέψεις στο άρθρο

    Αν τελικά καταλήξεις πως χρειάζεσαι αντικατάσταση των ελαστικών, πρέπει να αποφασίσεις για τη διάσταση την οποία θα επιλέξεις. Σίγουρη λύση η αγορά της διάστασης που προτείνεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σου (το γράφει στο manual του αυτοκινήτου ή και στις κολώνες των πλαϊνών θυρών του αυτοκινήτου).
     
    Πόσοι όμως άραγε ξέρουν να αναγνωρίζουν την σημειολογία, που αναγράφει το μέγεθος των ελαστικών;

    Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ελαστικό που έχει μέγεθος 195/50/15 R 15. Τo 195 δείχνει το πλάτος του ελαστικού μετρημένο σε χιλιοστά, ενώ ο αριθμός 50 αναφέρεται στο ύψος του πλαϊνού, ωστόσο δεν πρόκειται για χιλιοστά, αλλά σε ποσοστό επί το πλάτος. Για να βγάλεις, οπότε το ύψος θα πρέπει να κάνεις την πράξη 195 x 0,50 = 107,25 mm. Στην συνέχει το γράμμα R δείχνει την αρχιτεκτονική του ελαστιού, που στην περίπτωση μας είναι Radial. Tέλος, το 15 προδίδει το μέγεθος της ζάντας, μετρημένο σε ίντσες.

    Αν θέλεις, για λόγους βελτίωσης των επιδόσεων & της εμφάνισης του αυτοκινήτου σου, να επιλέξεις άλλη από την επίσημα προτεινόμενη διάσταση, πρέπει να λάβεις υπόψη σας ορισμένους παράγοντες. Οι διαστάσεις του ελαστικού βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις διαστάσεις της ζάντας, τόσο με τη διάμετρό της όσο και με την απόσταση μεταξύ των άκρων της ζάντας όπου πατάει το ελαστικό (αυτό που λέμε “rim”). Ταιριάζεις λοιπόν, την διάσταση του ελαστικού με τη διάμετρο της ζάντας (π.χ. δεν μπορείς να επιλέξεις ελαστικό κατάλληλο για ζάντα 15 ιντσών και να θέλεις να το ταιριάξεις με ζάντα διαμέτρου 18 ιντσών). Βέβαια η πραγματική τελική φόρμα-μορφή που θα πάρει το ελαστικό εξαρτάται από το rim της ζάντας. Αν το rim είναι στενό τότε το ελαστικό θα πιεστεί υπερβολικά (θα φουσκώσει πάνω από το κανονικό, εκτός ζάντας και οι επιδόσεις του θα μειωθούν). Αν το rim είναι ευρύ, έχεις τον κίνδυνο να διαλύσεις το ελαστικό όταν κινείσαι με υψηλή ταχύτητα.

     Ένας πρακτικός κανόνας που μπορούμε να ακολουθήσουμε λέει πως: τα ελαστικά όπου το προφίλ τους, σε ποσοστό και όχι σε χιλιοστά (mm), είναι 50+, μπορούν να συνδυαστούν με ζάντες όπου το rim τους είναι 70% του πλάτους του ελαστικού. Π.χ. Ελαστικό με διάσταση 255/50 R16 (προφίλ ελαστικού = 50% και πλάτος ελαστικού = 255mm = 10,04 ίντσες) μπορεί να ταιριάξει με ζάντα με rim (0,7 x 10,04 = 7,028,  7 ίντσες).

    Τα ελαστικά όπου το προφίλ τους είναι από 45 και κάτω, μπορούν να συνδυαστούν με ζάντες όπου το rim τους είναι 85% του πλάτους του ελαστικού. π.χ. Ελαστικό με διάσταση 255/45R17 (προφίλ ελαστικού = 45% και πλάτος ελαστικού = 255mm = 10,04 ίντσες) μπορεί να ταιριάξει με ζάντα με rim (0,85 x 10,04 = 8,534,  8,5 ίντσες).
    Τι πρέπει να ξέρετε για την ηλικία των ελαστικών 
     
    Η ημερομηνία παραγωγής ενός ελαστικού  δεν παίζει ρόλο στις επιδόσεις του με την προϋπόθεση ότι αποθηκεύεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Επειδή στη πράξη βέβαια, είναι δύσκολο τα ελαστικά να φυλάσσονται στις ιδανικές συνθήκες, οι experts της αγοράς, προτείνουν να αποφεύγουμε τα ελαστικά με ηλικία μεγαλύτερη των 3 ετών.
     
    Ωστόσο για να μην αναρωτιέστε αν τα ελαστικά που θέλετε να αγοράσετε είναι «φρέσκα» ή «μπαγιάτικα», τσεκάρετε απλά την ημερομηνία παραγωγής.  Αυτή θα την βρείτε δεξιά από την σήμανση DOT με τη μορφή ενός τετραψήφιου αριθμού. Οι δύο πρώτοι αριθμοί δείχνουν την εβδομάδα που φτιάχτηκαν και τα δύο τελευταία το έτος. Για παράδειγμα ένα ελαστικό με αριθμό 1509, έχει παραχθεί την 15η εβδομάδα του 2009. 

    ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

    ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

    Eλαστικά αυτοκινήτου , Τιμές ελαστικών, Δόσεις , Premium Eλαστικά, Quality Ελαστικά, Discount Ελαστικά, Εμπορίες ελαστικών Αττικής, Bridgestone, Pirelli, Michelin, Hankook, Continental, Goodyear, Dunlop, Toyo, Yokohama, Cooper, General, Tire, Vredestein, Fulda, Falken, BFGoodrich, Lassa, Tristar, Insa, Turbo, Rotalla, Torque, Nankang, Imperial, Maxxis, Achilles, Aeolus, Alliance, Annaite, Antares, Aoteli, Aplus, Apollo, Aptany, Arivo, Atlas, Atturo, Austone, Autogreen, Autogrip, Avon, Barkley, Barum, Berlin , Tires, BFGoodrich, BKT, Blacklion, Blackstar, Bridgestone, Camac, Ceat, Centara, Chengshan, Coker, Comforser, Compasal, Compass, Continental, Cooper, CST, Dayton, Debica, Deli, Tire, Delinte, Diamond, Back, Diplomat, Double, Coin, Doublestar, Dunlop, Duraturn, Duro, EP, tyres, ESA, Tecar, Eurotyre, Event, Evergreen, Falken, Federal, Fedima, Firemax, Firestone, Fortuna, Fortune, Fulda, Fullrun, General, Tire, Gislaved, Giti, Goalstar, Goform, Goodride, Goodyear, Gremax, Grenlander, Gripmax, GT-Radial, Habilead, Haida, Hankook, Headway, Heidenau, Hifly, Hilo, Horizon, Imperial, Infinity, Insa, Turbo, Interstate, Journey, Tyre, Joyroad, Kama, Kapsen, Kelly, Kenda, Khefren, Kinforest, King, Meiler, Kings, Tire, Kingstar, Kleber, Kormoran, Kumho, Landsail, Lanvigator, Lassa, Laufenn, Leao, Lexani, Linglong, Mabor, Marshal, Mastersteel, Matador, Maxtrek, Maxxis, Mazzini, Meteor, Michelin, Milestone, Minerva, Mirage, Momo, Nankang, Neolin, Nexen, Nitto, Nokian, Nordexx, Nortenha, Novex, Onyx, Orium, Ovation, Pace, Paxaro, Petlas, Pirelli, Pneumant, Powertrac, Premiorri, Presa, Prestivo, Radar, Retro, Riken, Roadcruza, Roadhog, Roadmarch, Roadstone, Rockstone, Rosava, Rotalla, Routeway, Rovelo, Royalblack, Saetta, Sailun, Sava, Sebring, Security, Seiberling, Semperit, Silverstone, Sonar, Speedways, Sportiva, Star, Performer, Starco, Starfire, Starmaxx, Sumitomo, Sunfull, Sunitrac, Sunny, Sunwide, Superia, Syron, T-Tyre, Taurus, Tecnica, Three-A, Tigar, Toledo, Tomket, Torque, Tourador, Toyo, Tracmax, Trazano, TRI-ACE, Triangle, Tristar, Tyfoon, Unigrip, Uniroyal, VEE-Rubber, Viatti, Viking, Vitour, Voyager, Vredestein, Wanda, Wanli, Westlake, Windforce, Winrun, Yokohama, Zeetex, Zeta, Αναρτήσεις, Ζυγοστάθμιση, Ευθυγράμμιση, Ζάντες, Θερινά ελαστικά, All season ελαστικά, Suv ελαστικά, 4Χ4 ελαστικά, Runflat ελαστικά, Χειμερινά ελαστικά, 4 εποχών ελαστικά,195/50/15, 225/45/17, 195/55/16, 205/55/16.