ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Τα φθαρμένα ελαστικά αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες ατυχημάτων.

Τα σπιναρίσματα αλλά και η γρήγορη οδήγηση σε διάφορες στροφές υπό έντονη πίεση κάνουν τα ελαστικά να φθείρονται πολύ γρήγορα.

Η καλή κατάσταση της ανάρτησης συνδέεται άμεσα με τη φθορά των ελαστικών του αυτοκινήτου μας και κατ` επέκταση με τη συμπεριφορά τους στο δρόμο.

Θα πρέπει να ελέγχουμε σε εβδομαδιαία βάση την πίεση των ελαστικών μας, ώστε να είναι αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής.

Καις λάστιχο ή καις τα λεφτά σου;

1098 Επισκέψεις στο άρθρο

Διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζετε ώστε να διατηρείτε τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας σε καλή κατάσταση και να αποφεύγετε την πρόωρη φθορά τους, ή οποία σημαίνει και περισσότερα έξοδα.

Πέρα από το κομμάτι της ασφάλειας, που είναι το πρώτιστο, τα ελαστικά αποτελούν ένα κοστοβόρο αναλώσιμο για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στην οικονομία καυσίμου. 

Όσον αφορά στο δεύτερο, αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τύπο ελαστικών που θα επιλέξετε, όπως για παράδειγμα τα Eco ελαστικά. Ωστόσο, όσον αφορά στο πρώτο είναι κάτι που αναπόφευκτα θα σας επιβαρύνει, καθώς όλα τα ελαστικά φθείρονται είτε από τη χρήση, είτε από το χρόνο.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε βέβαια, είναι να ακολουθήστε κάποιες συμβουλές ώστε να παρατείνετε το χρόνο ζωής τους.   

Προστασία ελαστικών
Έλεγχος ανάρτησης

Η καλή κατάσταση της ανάρτησης συνδέεται άμεσα με τη φθορά των ελαστικών του αυτοκινήτου μας και κατ` επέκταση με τη συμπεριφορά τους στο δρόμο. Αν αλλάξει η γεωμετρία του συστήματος ανάρτησης, τότε φθείρονται σε μεγάλο βαθμό ανομοιόμορφα τα ελαστικά. Συνεπώς θα πρέπει να ελέγχετε συχνά το σύστημα διεύθυνσης-ανάρτησης του οχήματός σας, σε κάποιο συνεργείο που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και να πραγματοποιείτε ευθυγράμμιση των τροχών, όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Επιθετική οδήγηση
Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας για τη φθορά των ελαστικών μας είναι η επιθετική, αλλά και υπερβολικά γρήγορη οδήγηση. Τα σπιναρίσματα κατά την εκκίνηση, αλλά και η γρήγορη οδήγηση σε διάφορες στροφές υπό έντονη πίεση κάνουν τα ελαστικά να φθάσουν στο τέλος της ζωή τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις και να οδηγούμε όπως επιβάλλει ο Κ.Ο.Κ., ώστε να μετακινούμαστε με ασφάλεια και οικονομία, χωρίς να φθείρουμε τα ελαστικά μας. 

Τακτικός έλεγχος
Έλεγχος πίεσης αέρα

Κάθε κατασκευαστής ορίζει την πίεση του αέρα που θα περιέχουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών και την ποσότητα των αποσκευών. Τα νούμερα αυτά μπορούμε να τα διακρίνουμε σε ένα ταμπελάκι, το οποίο είναι τοποθετημένο, συνήθως, στο κάλυμμα του ρεζερβουάρ καυσίμου ή στην πόρτα του οδηγού. Έτσι εμείς θα πρέπει να ελέγχουμε μία φορά την εβδομάδα την πίεση των ελαστικών μας, διότι, αν δε συμφωνεί με αυτήν του κατασκευαστή, επηρεάζει αρνητικά την οδική συμπεριφορά, την κατανάλωση και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου μας, αλλά ταυτόχρονα μειώνει τη ζωή των ελαστικών.

Κατάσταση πέλματος
Τη φυσιολογική φθορά των ελαστικών δεν μπορεί να την αποφύγει κανείς. Όταν ένα ελαστικό φθείρεται, παρουσιάζει μείωση του ύψους των αυλακώσεων ή εμφανίζει ρωγμές, με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματικό, ειδικά στο βρεγμένο οδόστρωμα. Έτσι, ο τακτικός έλεγχος από εμάς απαιτείται, ώστε να είμαστε ενήμεροι για την κατάστασή τους.