Πως θα σας φαινόταν να οδηγείτε κάθε φορά άλλο αυτοκίνητο ανάλογα με τις ανάγκες της διαδρομής που θα κάνετε;

Η χρήση της υπηρεσίας του car-sharing, γίνεται μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Από το κινητό θα κάνετε «booking», από το κινητό θα το βάλετε μπρος.

Πολλές είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που παρέχουν την υπηρεσία του car-sharing, ενώ αρκετές από αυτές κατασκευάζουν οχήματα γι αυτό τον σκοπό.

Τι είναι και πως λειτουργεί το Car-Sharing

2860 Επισκέψεις στο άρθρο

Το car-sharing κάνει δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα, ωστόσο μέσα του κρύβει μια τεράστια δυναμική, ικανή να αλλάξει ριζοσπαστικά το μέλλον των μετακινήσεων και της αγοράς αυτοκινήτου.

Σκεφθείτε να μπορούσατε να είχατε τη δυνατότητα να οδηγήσετε όποιο αυτοκίνητο θέλετε ή να επιλέξετε τον προσωπικό ιδανικό τρόπο να καλύψετε όλες σας τις ανάγκες για μεταφορές. Ένα μίνι για τη βόλτα στο κέντρο, ένα μεγάλο ευρύχωρο για να πάτε ταξίδι ή ένα SUV για μια εκδρομή στο βουνό ή σε μια δύσβατη παραλία.

Ιδεατό σενάριο, ωστόσο, ικανό να υποστηριχτεί από απειροελάχιστους. Και αν σας έλεγαν ότι μπορείτε να το πραγματοποιήσετε, εξοικονομώντας μάλιστα χρήματα, θα το κάνατε;

Αν απαντήσατε ναι, τότε καλώς ήρθατε στον κόσμο του car-sharing ή ελληνιστί «διαμοιρασμό αυτοκινήτου».

Τι είναι το car-sharing  
Η ορολογία car-sharing χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση στην οποία ένα αυτοκίνητο μπορεί να μοιράζεται ανάμεσα σε πολλούς χρήστες. Αποτελεί μία από τις τελευταίες τάσεις στην αυτοκίνηση, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος και απειλεί την παραδοσιακή ιδιοκτησία αυτοκινήτου. 

Το κυριότερο πλεονέκτημά του car-sharing είναι πως απαλλάσσει το χρήστη από τις πάγιες υποχρεώσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων, όπως η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα, τα rervice κ.ο.κ. 

Συνολικά εντάσσεται στο ευρύτερη φιλοσοφία της «διαμοιρασμένης οικονομίας», ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο τα περιουσιακά στοιχεία ή οι υπηρεσίες μοιράζονται μεταξύ ιδιωτών, είτε δωρεάν είτε έναντι αμοιβής, συνήθως μέσω του διαδικτύου.

«Διαφορετικό» μοντέλο μετακίνησης
Μπορεί σαν υπηρεσία να είναι καινούρια, ωστόσο διαφορετικές μορφές της έχουν εμφανιστεί από τις αρχές της χιλιετίας, ευνοημένες από της εξέλιξη του διαδικτύου. Η πρώτη διαδεδομένη μορφή της που εφαρμόστηκε από ιδιώτες και στη χώρα μας ήταν το ride-sharing. Με το ride-sharing άτομα που ήθελαν να κάνουν την ίδια διαδρομή, χρησιμοποιούσαν ένα αυτοκίνητο και μοιράζονταν τα έξοδα της μετακίνησης. 

Αυτή τη στιγμή, επί της ουσίας αποτελεί μια νεοφερμένη υπηρεσία στην αγορά της ενοικίασης αυτοκινήτου. Μέσω διαδικτύου και εφαρμογών, όποιος επιθυμεί μπορεί να «κλείσει» το αυτοκίνητο που θέλει για όσες ώρες ή μέρες θέλει, έναντι φυσικά του ανάλογου αντίτιμου.

Ανάλογες υπηρεσίες προσφέρουν πλέον και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Mercedes, η BMW και η Volvo, που διαθέτουν οχήματα στους ενδιαφερόμενους με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, χωρίς να υπάρχουν μεσάζοντες. Αντίστοιχα και πολλοί είναι οι ιδιώτες που διαθέτουν τα αυτοκίνητά τους προς αυτό τον σκοπό, αποκομίζοντας τα ανάλογα οικονομικά οφέλη. 

Χωρίς κλειδί, μόνο με το κινητό σου
Η μεγάλη διαφορά έναντι της κλασικής ενοικίασης αυτοκινήτου είναι πως η όλη διαδικασία, από το κλείσιμο μέχρι και την επιστροφή μπορεί να γίνει μέσω του κινητού τηλεφώνου. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή η εταιρεία ενοικίασης σας στέλνει το σημείο που βρίσκεται το αυτοκίνητο και μέσω navigator μπορείτε να μεταβείτε εκεί. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως δεν χρειάζεστε καν κλειδί για να εκκινήσετε το όχημα, αφού και αυτό γίνεται μέσω εφαρμογής στο κινητό σας. Ο κάτοχος σας στέλνει ένα κωδικό και εσείς απλά τον πληκτρολογείται. Αυτό ήταν, είστε έτοιμοι να φύγετε!

Τα οφέλη της υπηρεσίας και τα αλλά…
Η διάδοση της συγκεκριμένης υπηρεσίας σίγουρα δεν θα γινόταν πραγματικότητα, εφόσον δεν υπήρχαν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με την παραδοσιακή αγορά ή την ενοικίαση αυτοκινήτου. 

Το άμεσο όφελος, όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω, είναι πως πλέον ο χρήστης είναι απαλλαγμένος από τα πάγια έξοδα που φέρει η ιδιοκτησία αυτοκινήτου, ωστόσο από την άλλη, ο χρήστης παύει να είναι ιδιοκτήτης. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να έχεις στο πάρκινγκ το αυτοκίνητό σου, που όποτε θέλεις, πόσο μάλλον σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα σε δύο λεπτά έχεις ήδη φύγει. Ειδικά τώρα, που αυτού του είδους οι υπηρεσίες δεν είναι διαδεδομένες, μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμο αυτοκίνητο σχετικά κοντά σου, τη στιγμή που θα το χρειαστείς. 

Βέβαια το car sharing σου δίνει τη δυνατότητα να οδηγήσεις διαφορετικό αυτοκίνητο κάθε φορά και μπορείς να διαλέξεις είτε ένα που σου αρέσει πολύ ή αντίστοιχα κάποιο που σε εξυπηρετεί καλύτερα. Επειδή πάντα υπάρχει και το αλλά, για πολλούς είναι σημαντικό να διαμορφώνουν το αυτοκίνητό τους όπως το θέλουν για να αισθάνονται άνετα σε ένα οικείο περιβάλλον. Από τη ρύθμιση του καθίσματος, μέχρι και τις επιλογές στο σύστημα πολυμέσων. Εξάλλου μόνο τυχαίο δεν είναι πως οι εταιρείες επενδύουν στην εξατομίκευση των οχημάτων τους.

Είναι το μέλλον των μετακινήσεων;
Αυτή τη στιγμή πλήθος ερευνών έχουν γίνει σχετικά με το πόσο πιθανό είναι το car-sharing να αποτελέσει το μέλλον της αυτοκίνησης, στο κομμάτι των μετακινήσεων και των πωλήσεων. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το car-sharing έχει μια αυξανόμενη δυναμική, ειδικά στις ηλικίες 18-25 ετών, που σε αρκετές περιπτώσεις δε διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να κατέχουν το δικό τους όχημα, ενώ παράλληλα είναι και πολύ πιο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το car-sharing θα αυξήσει σημαντικά το μερίδιό του στις μετακινήσεις.

Η άποψή μας
Το σημείο κλειδί είναι η αυτόνομη οδήγηση. Η έλευσή της και αφαίρεση της συμμετοχής του ανθρώπου από την οδήγηση, είναι πιθανό να μειώσει και το αντίστοιχο ενδιαφέρον για την ίδια την οδήγηση. Κάτι που θα μειώσει αντίστοιχα και την επιθυμία κτήσης ενός αυτοκινήτου. Εφόσον λοιπόν φτάσουμε στο σημείο το αυτοκίνητο να αποτελεί αποκλειστικά ένα μέσο για μετακινήσεις και τα διαθέσιμα αυτοκίνητα προς διαμοιρασμό αποκτήσουν άμεση πρόσβαση, το car-sharing είναι πιθανό να αποτελέσει το μέλλον των μετακινήσεων.