O κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος μειώνεται σε σημαντικό βαθμό με την έγκαιρη προειδοποίηση των άλλων οδηγών. Ας θυμηθούμε τις ιδιαίτερες "διαλέκτους" επικοινωνίας μεταξύ των οδηγών και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται.
Ηχητική προειδοποίηση (κόρνα).Η χρήση των ηχητικών προειδοποιήσεων απαγορεύεται εντός κατοικημένων περιοχών, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Εκτός κατοικημένων περιοχών μπορείτε να χρησιμοποιείτε την κόρνα για την προειδοποίηση άλλων οδηγών, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, τα κορναρίσματα πρέπει να είναι σύντομα και διακριτικά.
Φωτεινή προειδοποίηση.Η φωτεινή προειδοποίηση (εναλλαγή των φώτων διασταυρώσεως με τα φώτα πορείας) αποτελεί τον εναλλακτικό τρόπο προειδοποίησης στις περιπτώσεις, όπου απαγορεύεται η χρήση της κόρνας. Επιπλέον, αποτελεί ένα αποτελεσματικό τρόπο προειδοποίησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Χρήση δεικτών κατεύθυνσης (φλας).Οι δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης πρέπει να χρησιμοποιούνται κάθε φορά που σκοπεύετε να αλλάξετε κατεύθυνση ή πορεία, ενώ η χρήση τους πρέπει να γίνεται την κατάλληλη χρονική στιγμή (όχι πολύ νωρίς, ούτε με μεγάλη καθυστέρηση) και καθ' όλη τη διάρκεια του ελιγμού. Όταν τα φλας δε λειτουργούν, τα σήματα πρέπει να δίδονται από τον οδηγό με αντίστοιχες κινήσεις του χεριού:
Στροφή αριστερά: Έκταση του αριστερού χεριού αριστερά.
Στροφή δεξιά: Κάμψη του αριστερού βραχίονα προς τα επάνω.
Ελιγμός στάθμευσης: Κάμψη του αριστερού βραχίονα προς τα κάτω.