Διαβάστε ποια είναι τα φάρμακα που επηρεάζουν την οδηγική σας ικανότητα, ποιες ουσίες καθιστούν απαγορευτική την οδήγηση, αλλά και σημαντικές συμβουλές για το πώς θα οδηγείτε με ασφάλεια όταν λαμβάνετε κάποια θεραπεία.
Η Γερμανική λέσχη αυτοκινήτου (ADAC) σε μελέτη με την Ιατροδικαστική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, υποστηρίζει ότι το 25% των ατυχημάτων προέρχονται από παρενέργειες λόγω των φαρμάκων ή από το συνδυασμό τους με άλλες ουσίες. Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ατυχήματα με αιτία τα φάρμακα, είναι περίπου όσα και τα ατυχήματα, λόγω της επήρειας από λήψη αλκοολούχων ποτών. Σε μεγάλο ποσοστό η χρήση φαρμάκων προκαλεί παρενέργειες τις οποίες συνήθως παραβλέπουμε, ενώ έχουν άμεση επίδραση στην οδηγική μας ικανότητα. Ως επί το πλείστον οι παρενέργειες αυτές αλλάζουν την κατάσταση του οδηγού προκαλώντας υπνηλία, μείωση της αντίληψης, ιλίγγους κ.λπ. Παρακάτω θα αναφερθούμε στις δημοφιλέστερες κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν άμεσα την οδηγική μας ικανότητα..
Διαφορετικός χρόνος επίδρασης για κάθε άνθρωπο
Κάτι που συχνά ξεφεύγει της προσοχής μας είναι ο χρόνος που τα φάρμακα εξακολουθούν να επιδρούν στον οργανισμό μας μετά την λήψη τους. Αυτός ο χρόνος ποικίλει από αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες. Φυσικά η επίδραση των φαρμάκων δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους.
Οι παράγοντες που καθορίζουν την επίδραση των φαρμάκων στην ικανότητα οδήγησης, είναι η ηλικία, το φύλο, η σωματική διάπλαση, το βάρος, πιθανές παθήσεις υποβόσκουσες ή μη, η δοσολογία και τέλος η ταυτόχρονη λήψη άλλων φαρμάκων.
Προσοχή σε αλκοόλ και καφεΐνη:
Η αιθυλική αλκοόλη (το αλκοόλ) μπορεί να μην είναι φάρμακο, ωστόσο όταν συνδυάζεται με φαρμακευτικές ουσίες (αλλά και μόνο του), είναι δυνατό να υπάρξουν ολέθριες επιδράσεις. Παράλληλα σε αρκετές περιπτώσεις και η καφεΐνη σε συνδυασμό με διάφορες φαρμακευτικές ουσίες μπορεί να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον οργανισμό.
Ρωτάμε πάντα τον γιατρό
Σε κάθε χορήγηση φαρμάκου ο ασθενής πρέπει να ρωτά τον γιατρό εάν αυτό επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης. Σε κάθε έναρξη φαρμακευτικής θεραπείας ή σε κάθε αλλαγή φαρμάκου θα πρέπει να μην οδηγεί κανείς για 2-3 ημέρες, μέχρι να διαπιστωθεί η αντίδραση του φαρμάκου στον συγκεκριμένο οργανισμό.
Αυτό ισχύει για όλα τα φάρμακα ανεξάρτητα επίδρασης στην ικανότητα οδήγησης ή όχι. Υπάρχουν αρκετά φάρμακα, στων οποίων τις οδηγίες χρήσης δεν αναφέρεται η πιθανότητα μείωσης της οδηγικής ικανότητας, με τη φράση «μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης», και όμως εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ικανότητα οδήγησης. Για αυτό είναι σημαντικό να ρωτάται πάντα ο γιατρός.
Τα απαγορευμένα!
Ηρεμιστικά- υπνωτικά:
Τα χάπια αυτής της κατηγορίας έχουν σαν βάση τη βενζοδιαζεπίνη και η επίδρασή τους διαρκεί περισσότερο από ένα οκτάωρο. Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των ικανοτήτων αντίδρασης, προσήλωσης και παρατηρητικότητας, ενώ κάποιες φορές δημιουργούν ευφορία κάνοντας τον οδηγό να υπερεκτιμήσει τις οδηγικές του ικανότητες. Επίσης ορισμένα βαρβιτουρικά "ρίχνουν" την πίεση του αίματος με αποτέλεσμα να προκαλούν ιλίγγους και ζαλάδες.
Ψυχοφάρμακα:
Η περίπτωση των ψυχοφαρμάκων είναι περίπλοκη, καθώς καλό είναι όσοι τα χρησιμοποιούν να μην οδηγούν. Ιδιαίτερα ο συνδυασμός τους με αλκοόλ αυξάνει τους ιλίγγους, τη ζάλη, την υπνηλία και τις ταχυκαρδίες. Παράλληλα επιβαρύνουν το κυκλοφορικό και μειώνουν την όραση.
Αντισταμινικά:
Τα αντιαλλεργικά φάρμακα χρησιμοποιούνται από μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από διάφορες μορφές αλλεργίας.
Οι παρενέργειες που παρουσιάζουν έχουν να κάνουν με αισθήματα κόπωσης και ψυχικής κατάπτωσης ειδικά στην αρχή της θεραπείας. Παράλληλα επειδή επιφέρουν υπνηλία και μείωση αντανακλαστικών, υπάρχει κίνδυνος μειωμένης ικανότητας αντίδρασης στους οδηγούς.
Οφθαλμολογικά:
Απαγορεύεται η οδήγηση μετά από την τοπική χορήγηση οφθαλμολογικών φαρμάκων, τα οποία ελαττώνουν την οπτική οξύτητα και την ικανότητα προσαρμογής των οφθαλμών.
Τα επικίνδυνα
Τα αποσυμφορητικά χάπια ή σπρέι όταν χρησιμοποιούνται για μακρές περιόδους προκαλούν μείωση των αντανακλαστικών και υπνηλία.
Αγχολυτικά:
Το αντίδοτο στο στρες είναι τα αγχολυτικά χάπια που είναι ευρέως διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια. Η χρήση τους επιφέρει μείωση προσοχής, της δυνατότητας συγκέντρωσης και της ταχύτητας αντίδρασης του οδηγού. Βέβαια σε άτομα με κυκλοφορικό πρόβλημα μειώνει τις σωματικές επιδράσεις του στρες καθιστώντας τους πιο προσεκτικούς οδηγούς.
Συνάχι:
Κυρίως τα χάπια έχουν θεαματικά αποτελέσματα, χάρη στο συνδυασμό αντισταμινικών και ψευδοεφεδρίνης. Πρόκειται για μια εξέλιξη από τα παλιά αντισταμινικά, με λιγότερες κατά το δυνατόν παρενέργειες. Όλα αυτά τα φάρμακα όμως έχουν κατασταλτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας αντίδρασης κατά την οδήγηση.
Αναλγητικά:
Η χρήση των αναλγητικών συνιστάται στους πονοκεφάλους και στην ανακούφιση από μικροπόνους. Ο συνδυασμός τους όμως με καφεΐνη μπορεί να δημιουργήσει ευεξία στον οδηγό με αποτέλεσμα την υπερεκτίμηση των οδηγικών ικανοτήτων του. Τα πιο βαριά αναλγητικά μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδες και απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.
Αντιβηχικά:
Ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες η χρήση τους είναι συχνή από όλους μας. Όμως τα διάφορα σιρόπια καθώς και τα αντιπυρετικά παρασκευάσματα περιέχουν κωδεϊνη, ουσία που προκαλεί κόπωση και αίσθημα εξάντλησης. Προς αποφυγή αυτών των συνεπειών πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές του γιατρού
Αντιεπιληπτικά:
Τα αντιεπιληπτικά σκευάσματα προκαλούν μείωση της αντίληψης και της συγκέντρωσης, καταστολή και υπνηλία και σε αρκετές περιπτώσεις ζάλη.