Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να πλύνουμε καλά το αυτοκίνητό μας ή το σημείο που θέλουμε να επισκευάσουμε από τη γρατζουνιά. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι δύο μαλακά υφάσματα (μία παλιά φανέλα), ώστε να μη δημιουργήσουμε επιπλέον γρατζουνιές στο χρώμα του αυτοκινήτου μας. Και τα δύο αυτά υφάσματα θα πρέπει να είναι καθαρά, αλλά και απολύτως στεγνά.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να προμηθευτούμε μία αλοιφή για εξωτερικό γυάλισμα αυτοκινήτου, την οποία μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτου. Η αλοιφή αυτή καλό είναι να είναι επώνυμη, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Προσοχή: χαμηλή θερμοκρασία λαμαρίνας, κατάλληλη αλοιφή και όχι επιμονή!
Πριν γυαλίσουμε το αυτοκίνητό μας, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να βρίσκεται ώρα σε σκιερό μέρος, ώστε η λαμαρίνα του να μην έχει αναπτύξει υψηλή θερμοκρασία.
Η αλοιφή η οποία θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει λεπτή σύνθεση ώστε, κατά το γυάλισμα, να μην ταλαιπωρήσει το βερνίκι στο χρώμα του αυτοκινήτου.
Αν μία γρατζουνιά έχει αφαιρέσει τμήμα από το χρώμα του αυτοκινήτου μας, δεν πρέπει να επιμείνουμε στο τρίψιμο ώστε να την διορθώσουμε, διότι μπορεί να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά στη γύρω επιφάνεια.
1) Τοποθετούμε μία σχετικά μικρή ποσότητα στο ένα από τα δύο υφάσματα. Μία αρκετά μεγάλη ποσότητα δε σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
2) Εντοπίζουμε τη γρατζουνιά και τρίβουμε το σημείο αυτό κάνοντας κυκλικές κινήσεις για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Δε χρειάζεται να ασκήσουμε υπερβολική δύναμη, διότι μπορεί να προκαλέσουμε βαθούλωμα στη λαμαρίνα.
3) Με το δεύτερο και καθαρό ύφασμα καθαρίζουμε την απλωμένη αλοιφή από το αμάξωμα, μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς τα υπολείμματά της. Σε αυτό το βήμα, η διαδικασία πρέπει να γίνεται πάντοτε με το καθαρό ύφασμα.
Αποτέλεσμα: Οι γρατζουνιές έχουν εξαφανιστεί. Αν όμως, συνεχίζουν να φαίνονται αχνά, μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία γυαλίσματος. Αν και πάλι δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να επισκεφθούμε κάποιο φανοποιείο, διότι η γρατζουνιά έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο χρώμα.