Διαβάστηκε από 1145αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:7/11/2006
Μία κατηγορία οδηγών, που χρειάζεται αυξημένες συνθήκες ασφαλείας, είναι οι έγκυες γυναίκες. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπροστά από το τιμόνι κάθονται δύο ζωές, στοιχείο που αλλάζει τις παραμέτρους, τόσο για τους άλλους όσο και για την ίδια την οδηγό. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το θέμα;
Χρήση της ζώνης
Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι… δύο φορές υποχρεωτική και για τις εγκύους, παρά τις πρακτικές δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω της κοιλιάς. Φτάνει να χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο. Το οριζόντιο τμήμα της, δηλαδή, πρέπει να περνάει κάτω από την κοιλιά, ώστε να μην προκαλέσει πρόβλημα στο έμβρυο.
Πρέπει η οδηγός να γνωρίζει την κατάστασή της
Πάνω από όλα όμως, είναι σημαντικό για την έγκυο να γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκεται η εγκυμοσύνη. Αν όλα βαίνουν καλώς, τότε δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην οδήγηση. Αν όμως κατά καιρούς παρουσιάζονται μικροεπιπλοκές, είναι καλύτερα για την ίδια να μην οδηγεί.
Η κατάλληλη θέση οδήγησης
Προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα, η έγκυος πρέπει να επιλέξει τη σωστή θέση οδήγησης, που μπορεί να είναι διαφορετική από τη συνηθισμένη. Η αύξηση του σωματικού βάρους προκαλεί συχνά πόνους στη μέση αλλά και στην πλάτη, οι οποίοι μπορεί να ενταθούν στη διάρκεια της οδήγησης. Στις περιπτώσεις αυτές, οι γιατροί συστήνουν στις εγκύους συχνές στάσεις, ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα στο σώμα.
Ας δούμε όμως τι λένε και οι γιατροί για το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη Γκίκα, γυναικολόγο-μαιευτήρα, “Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όλα βαίνουν καλώς, τότε η εγκυμονούσα μπορεί να οδηγεί με σχετική ασφάλεια μέχρι και τον 7ο μήνα. Από εκεί και πέρα δε θα το συνιστούσα. Αν όμως υπάρχουν επιπλοκές, η οδήγηση πρέπει να αποφεύγεται".