Η αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσεται. Νέα εποχή, νέα δεδομένα, απαιτήσεις και τάσεις. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι καινοτομίες, η άνεση, η πολυτέλεια, αλλά και ο υγιής, διαρκής ανταγωνισμός, γίνονται «όπλα» των κατασκευαστών προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Όμως, τι «καινούργιο» βλέπουμε να εξελίσσεται μέσα στην χρονιά που διανύουμε, στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία;
Για όσους παρακολουθούν την επικαιρότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα γνωρίζουν ήδη μερικές από τις νέες τάσεις που παρουσιάζονται πιο κάτω, οι οποίες αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά αυτοκινήτου την επόμενη 5ετία με 10ετία. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως το 2035, είναι η ημερομηνία «λήξης» των κινητήρων εσωτερικής καύσης και για την ενδεχόμενη άνοδο των e-Fuels.
Πάμε να δούμε μαζί, 10 κορυφαίες τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην αγορά και αλλάζουν το αυτοκίνητο όπως το ξέραμε.
1. 'Ανοδος των Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων με Ψηφιακή Τεχνολογία
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι συνέπειες των ορυκτών καυσίμων έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στον περιβαλλοντικό «ορίζοντα», κάνοντας την ηλεκτροκίνηση να μοιάζει μονόδρομος. Όλο και περισσότερα νέα ηλεκτρικά μοντέλα κατακλύζουν την αγορά, ενώ η πλειοψηφία των κατασκευαστών έχει θέσει ως κυρίαρχο στόχο τον εξηλεκτρισμό της γκάμας τους.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις που περιορίζουν τη μαζική υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η υψηλή κοστολόγηση, η έλλειψη επαρκών σημείων και υποδομών φόρτισης, η τεχνολογία των μπαταριών, η ηλεκτροδότηση και η τροφοδοσία των δικτύων φόρτισης που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλά άλλα. Εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις και να προμηθεύσουν οικονομικά EV στους καταναλωτές, το μέλλον θα «κινείται» μόνο με ρεύμα.
2. Αυτόνομα οχήματα & αυτόνομη οδήγηση
Η
αυτόνομη οδήγηση δεν αποτελεί είδηση το 2023. Όλο και πιο συχνά, ακούμε για εταιρείες όπως η
Tesla και η
Mercedes, οι οποίες έχουν κάνει ένα σημαντικό άλμα στο παιχνίδι των αυτό-οδηγούμενων ή αυτόνομων αυτοκινήτων. Η εν λόγω τεχνολογία έχει κάνει την εμφάνισή της από το 2014, ωστόσο μέχρι το 2025 οι ειδικοί λένε πως θα τη δούμε σε πλήρη λειτουργικότητα και ευρεία χρήση στους αυτοκινητόδρομους.
Παρόλα αυτά, η
αυτόνομη οδήγηση πρέπει να ξεπεράσει αρκετούς «σκοπέλους» και περιορισμούς. Προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου, μόνο σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Τι γίνεται λοιπόν με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο;
3. Ενσωμάτωση Τεχνητής Νοημοσύνης
Artificial Intelligence, AI ή αλλιώς στα ελληνικά,
Τεχνητή Νοημοσύνη. Στις προηγούμενες ενότητες παρουσιάστηκαν προηγμένες λειτουργίες και ψηφιακές τεχνολογίες, στις οποίες η ενσωμάτωση της
Τεχνητής Νοημοσύνης μόνο καλό μπορεί να κάνει, αλλάζοντας τη δυναμική της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Συγκεκριμένα, η
AI μπορεί να βοηθήσει την
αυτοκινητοβιομηχανία με διάφορους ρομποτικούς αυτοματισμούς στην παραγωγή, να διαχειρίζεται ολόκληρους στόλους και να καθοδηγεί αυτόνομα αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζει την άνεση, την πρακτικότητα και την
ασφάλεια των οδηγών, των επιβατών και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου.
4. Βελτίωση της Ανάλυσης Δεδομένων
Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην αυτοκινητοβιομηχανία διευρύνει τον ορίζοντα των δυνατοτήτων, ειδικά για τις εταιρείες αυτοκινήτων και -σε κάποιο βαθμό- για τους καταναλωτές. Χάρη σε αυτήν, οι εταιρείες μπορούν εύκολα να συλλέξουν δεδομένα από κάθε όχημα σε διάφορες κατηγορίες και να τα αναλύσουν για να καταλάβουν μοτίβα, προβλήματα των καταναλωτών και τομείς βελτίωσης.
Η Ανάλυση Δεδομένων μπορεί να βοηθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βάλουν στο «μικροσκόπιο» τα μοντέλα τους, αναλύοντας τα κατώτερα εξαρτήματά τους και βελτιώνοντάς τα με σημαντικές ενημερώσεις και αναβαθμίσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα διευκολυνθεί η προγνωστική συντήρηση, οι χρήσιμες πληροφορίες του στόλους για τους διαχειριστές, η άμεση ειδοποίηση στις αρχές σε περίπτωση ατυχήματος κλπ.
5. Σχέση ανθρώπου-μηχανής (HMI)
Τα μελλοντικά οχήματα θα διαθέτουν μία φουτουριστική προσέγγιση στην
αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής. Οι οδηγοί και οι επιβάτες τους, θα μπορούν να έχουν μια αναβαθμισμένη εμπειρία οχήματος απολαμβάνοντας ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.
Η
Τεχνητή Νοημοσύνη και τα καινοτόμα προγράμματα οχημάτων θα αλλάξουν το τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας και τον τρόπο με τον οποίο οι οδηγοί αλληλεπιδρούν με το όχημα, με τα φωνητικά χειριστήρια και την απτική ανάδραση να αλλάζουν τον τρόπο ελέγχου του αυτοκινήτου.
6. Χρήση της 3D εκτύπωσης
Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε τεράστια εφαρμογή της
τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης στην βιομηχανία του αυτοκινήτου, απλοποιώντας ακόμα περισσότερο το έργο της. Για παράδειγμα, η δημιουργία πρωτότυπων μοντέλων μπορεί να γίνει λιγότερο χρονοβόρα και πιο αποτελεσματική, με τις εταιρείες να εκτυπώνουν προσαρμοσμένα μηχανικά εξαρτήματα και μέρη του αμαξώματος, εύκολα και σχετικά γρήγορα επιταχύνοντας τη δημιουργία πρωτοτύπων.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της τρισδιάστατης εκτύπωσης αποτελεί η
επισκευή και η αντικατάσταση κατεστραμμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Τα ανταλλακτικά θα είναι εύκολα προσβάσιμα στους καταναλωτές, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα εκτύπωσής τους, γεγονός που
θα μειώσει κατά πολύ το κόστος τους.
Επιπλέον, οι εταιρείες θα κατασκευάσουν δοκιμασμένους κινητήρες με τρισδιάστατη εκτύπωση που θα είναι ανθεκτικοί, ισχυροί και ελαφροί. Τα προϊόντα από ανθρακονήματα θα είναι πιο αξιόπιστα, οικονομικά προσιτά, ανθεκτικά στη διάβρωση και καλύτερη εφαρμογή, κάνοντας τα αυτοκίνητα ακόμα καλύτερα.
7. Ανάπτυξη Κοινής Κινητικότητας
Η παραδοσιακή προσέγγιση για την ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου που έχουμε στο μυαλό μας, θα εξαφανιστεί σταδιακά στο μέλλον, καθώς προκύπτουν καλύτερες εναλλακτικές και δυνατότητες με τα συνδεδεμένα οχήματα. Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα θα οδηγήσουν σε Κοινή Κινητικότητα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να μοιράζονται τις μετακινήσεις τους, χωρίς να είναι κάτοχοι κάποιο οχήματος (με ό,τι έξοδα αυτό συνεπάγεται).
Αυτή η προσέγγιση θα μειώσει τον αριθμό παραγωγής των οχημάτων, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Βέβαια, ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως κλοπή, ζημιές, μη αμειβόμενες διαδρομές, μη εξουσιοδοτημένη χρήση κ.λπ. Ωστόσο, αυτές οι προκλήσεις δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να διαταράξουν την ανάπτυξη της Κοινόχρηστης Κινητικότητας παγκοσμίως.
8. Βελτιωμένη συνδεσιμότητα οχημάτων
Από το 2023, θα παρατηρήσουμε την ανάπτυξη και τη
βελτίωση της συνδεσιμότητας των οχημάτων μέσω διαφόρων προσεγγίσεων. Κάθε όχημα αναμένεται να υιοθετήσει μια
ψηφιακή ταυτότητα που δεν θα παραβιάζεται, διαφοροποιώντας τα οχήματα μεταξύ τους εντός των δικτύων.
Η συνδεσιμότητα των οχημάτων θα βοηθήσει τις εταιρείες και τους καταναλωτές να παρακολουθούν πιο εύκολα και να συλλέγουν τα δεδομένα των οχημάτων τους για
καλύτερη διαχείριση του στόλου, προγνωστική συντήρηση και άλλα πλεονεκτήματα που αναφέραμε προηγουμένως. Εκτός αυτών, θα επιτρέπει την ελεύθερη ροή της κυκλοφορίας στις πόλεις με συγχρονισμό και διανομή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μέσω του συνδεδεμένου δικτύου.
9. Συνεργασίες αυτοκινητοβιομηχανιών και τεχνολογικών εταιρειών
Μια εταιρεία που σχετίζεται με την τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή καινοτόμων ιδεών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ανάθεσαν την εργασία τους σε τρίτες εταιρείες είτε επειδή διαθέτουν την τεχνογνωσία είτε για να καλύψουν το κενό που αφήνει ένα μη διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.
10. Αύξηση των πωλήσεων μεταχειρισμένων οχημάτων
Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ήταν και θα είναι η Νο. 1 εναλλακτική λύση των καινούργιων αυτοκινήτων, αποτελώντας την ιδανική επιλογή για όσους έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό. Αυτοκίνητα 5ετίας διαθέτουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και αναβαθμίσεις, αν όχι τις τελευταίες, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να τις απολαμβάνεται χωρίς να έχετε ξοδέψει πολλά.
'Aρα… ποιό είναι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας;
Ό,τι κι αν γίνει, αυτές οι
10 κορυφαίες τάσεις, καινοτομίες και προκλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας θα εξελίσσονται με τον καιρό και κάποιες μπορεί να εξαφανιστούν μαζί τους, ενώ άλλες μπορεί να μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο. Αυτός ο συνδυασμός τάσεων-προκλήσεων μπορεί να επιλυθεί με προσπάθεια, δημιουργικότητα και φυσικά,
χρηματικές επενδύσεις. Η υπέρβαση όμως αυτών των προκλήσεων, θα οδηγήσει σε
καλύτερα και πιο οικονομικά αυτοκίνητα για τους καταναλωτές, καθώς και σε ένα πιο «πράσινο» και βιώσιμο μέλλον.
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »