
Ο χαμός νέων κατασκευαστών δημιουργεί απορία για το αν θα αντέξουν όλοι τους
Αν μια παλιά μάρκα κλείσει, υπάρχει τεχνογνωσία και ανταλλακτικά
Το άνοιγμα και γρήγορο κλείσιμο μιας νέας μάρκας είναι καταστροφικό για τους αγοραστές της
Το παράδειγμα της Fisker στις ΗΠΑ δίνει απαντήσεις
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Ο χαμός νέων κατασκευαστών δημιουργεί απορία για το αν θα αντέξουν όλοι τους
Πόσες μάρκες χωράνε σε μια αγορά; Πόσα νέα μοντέλα, το καθένα με τις δικές του τεχνολογίες, ιδιαιτερότητες, εφαρμογές και εξαρτήματα; Όσο η ηλεκτροκίνηση είναι φρέσκια, θα δούμε πολλούς να «δοκιμάζουν» τις δυνάμεις τους, πόσοι όμως θα αντέξουν και τι θα γίνει αν βρεθούμε με αυτοκίνητο μάρκας που θα φύγει;
Μέχρι πριν την ηλεκτροκίνηση οι μάρκες αυτοκινήτων ήταν λίγο πολύ συγκεκριμένες και μπορούσες να τις μετρήσεις κοντά στις 30 ή 40, μαζί με τους πιο ιδιαίτερους κατασκευαστές σπορ μοντέλων και πανάκριβων αυτοκινήτων. Με την ηλεκτροκίνηση ξαφνικά εμφανίστηκαν ένα σωρό μάρκες. Από τους μεγάλους κινέζους κατασκευαστές μία ή δύο ο καθένας, και έπειτα από κάθε «βιοτεχνία ανεμιστήρων» άλλες τόσες. Κάποιες μάρκες ήρθαν για να μείνουν, άλλες όμως είναι βέβαιο πως δεν θα τα καταφέρουν.
Αν μια παλιά μάρκα κλείσει, υπάρχει τεχνογνωσία και ανταλλακτικά
Αυτό που θα δούμε είναι ποια ή ποιες μάρκες θα αναγκαστούν να αναδιπλωθούν και είτε κλείσουν, είτε φύγουν από την αγορά. Γιατί αν μια από τις γνωστές, παραδοσιακές μάρκες ζοριστεί τόσο ώστε να τα παρατήσει, το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Εξάλλου αν έχεις παρουσία εδώ και δεκαετίες, έχεις χτίσει δίκτυο και έχεις πολλά αυτοκίνητα σου στους δρόμους. Που σημαίνει από τη μία πως υπάρχει και τεχνογνωσία που θα παραμείνει, και στοκ ανταλλακτικών καινούργιων, γνήσιων αλλά και από τρίτους παραγωγούς, αλλά και μεταχειρισμένων, αφού τόσα αυτοκίνητα είναι ακόμη σε χρήση.
Το άνοιγμα και γρήγορο κλείσιμο μιας νέας μάρκας είναι καταστροφικό για τους αγοραστές της
Το επικίνδυνο για τους αγοραστές είναι οι μάρκες που θα εμφανιστούν και θα εξαφανιστούν σαν «διάττοντες αστέρες». Δηλαδή μάρκες που θα κάνουν τα μεγάλα εγκαίνια και τη μεγάλη έξοδο μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Τόσο σύντομο που δεν αρκεί για να μάθει κανείς αυτά τα αυτοκίνητα σε τεχνικό επίπεδο, που δεν θα υπάρχουν συνεργεία εξειδικευμένα με τον απαραίτητο εξοπλισμό και κυρίως την τεχνογνωσία, που τα ανταλλακτικά στην αγορά θα είναι ελάχιστα και με τα λίγα αυτοκίνητα που θα έχουν πουληθεί, δεν θα υπάρχουν ούτε έστω κάποια μεταχειρισμένα.
Το παράδειγμα της Fisker στις ΗΠΑ δίνει απαντήσεις
Μαθήματα μπορούμε να πάρουμε από την περίπτωση της Fisker στις ΗΠΑ. Μετά από πολλή διαφήμιση, και ένα καλό μοντέλο στην αγορά που πούλησε σχετικά καλά, η μάρκα δεν άντεξε να σταθεί. Η απειρία στην κατασκευή αυτοκινήτων έκανε το μοντέλο της, το Ocean, προβληματικό, με κακή αξιοπιστία και συνεχή προβλήματα, κάτι που έκανε τους επενδυτές να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αποτέλεσμα η μάρκα να κλείσει. Σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου ανταλλακτικά, κανείς δεν εκπαιδεύτηκε να επισκευάζει τα μύρια όσα προβλήματα είχαν, και στις μάντρες δεν υπάρχει ούτε ένα Fisker να «κοπεί» για να δώσει ζωή σε όσα μπορεί να κυκλοφορήσουν με ένα ή δύο εξαρτήματα.
Η περίπτωση της Fisker δυστυχώς δεν θα είναι η μοναδική, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων της σήμερα στις ΗΠΑ θα τα έχουμε και εδώ με το πρώτο κλείσιμο κάποιας από τις καινούργιες μάρκες. Τι κάνουμε τότε; Πώς θα το χειριστούμε; Και τι κάνουμε για να μην την «πατήσουμε»;