Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Chrysler Halcyon concept: Το νοσταλγικό sedan του μέλλοντος
5 Φωτογραφίες »

Chrysler Halcyon concept: Το νοσταλγικό sedan του μέλλοντος

2.444 Επισκέψεις στο άρθρο (15/2/2024)

- Παρουσιάστηκε το concept που θα μπει στην παραγωγή το 2027
- Εξωτερικό σαν «γυάλινος θόλος» με 45% γυάλινη επιφάνεια
- Υπερσύγχρονο με την γυάλινη οροφή να λειτουργεί και ως οθόνη
- Λένε για 320 χλμ. αυτονομίας με 5 λεπτά στην πρίζα

Παρουσιάστηκε το concept που θα μπει στην παραγωγή το 2027

«Halcyon»: μια περίοδος χρόνου του παρελθόντος ειδυλλιακή και ειρηνική. Αυτό σημαίνει το όνομα του νέου concept μοντέλου που παρουσίασε η Chrysler. Ένα ηλεκτρικό sedan στα μέτρα του Audi e-tron GT και της Porsche Taycan το οποίο παρά την αναφορά του ονόματος του στο παρελθόν, όλα εντός και εκτός του είναι υπερσύγχρονα και φουτουριστικά. Έρχεται από το μέλλον και... για το μέλλον, καθώς, αν όντως πάρει το πράσινο φως της παραγωγής, δεν θα το δούμε νωρίτερα από το 2027 ή το 2028. Η Chrysler δηλώνει πως το Halcyon θα είναι βασισμένο στην πλατφόρμα STLA Large του ομίλου Stellantis, αυτή που βασίζει και το ηλεκτρικό Jeep Wagoneer S.

Αεροδυναμικό εξωτερικό σαν «γυάλινος θόλος» με 45% γυάλινη επιφάνεια

Η μινιμαλιστική εξωτερική εμφάνιση του Halcyon concept βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αεροδυναμική. Η εταιρία θέλει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αντίσταση του αέρα. Μια λεπτή σχισμή στην μπροστά μάσκα του concept, επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει κάτω από το καπό και να βρει έξοδο στην βάση του παρμπρίζ. Δύο λεπτές κάμερες αντικαθιστούν τους πλαϊνούς καθρέφτες. Στο πίσω μέρος, η λωρίδα LED που λειτουργεί ως φως φρένων, μαζί με τον διαχύτη μπορούν να επεκταθούν προς τα πίσω για να επιμηκύνουν το Halcyon, κάτι που η εταιρία λέει ότι θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την αεροδυναμική του.

Η Chrysler λέει ότι το 45% των εξωτερικών πάνελ του concept είναι από γυαλί, πράγμα που θα προσφέρει μεγάλη ορατότητα στον δρόμο και θέα προς τον ουρανό. Ένας γυάλινος θόλος επί της ουσίας... Τέλος, οι μπροστά και πίσω πόρτες του Halcyon ανοίγουν αντίστροφα, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση των επιβατών και του οδηγού στο εσωτερικό.
 

Υπερσύγχρονο με την γυάλινη οροφή να λειτουργεί και ως οθόνη

Περνώντας στο εσωτερικό, η Chrysler σχεδίασε μια υπερσύγχρονη καμπίνα, η οποία, όπως λένε, θα κατασκευάζεται από 73% ανακυκλωμένο πλαστικό. Το ταμπλό είναι τοποθετημένο χαμηλά και μακριά από τον οδηγό, ανοίγοντας τους χώρους μπροστά του. Μια κυρτή οθόνη καταλαμβάνει όλο το μάκρος του. Μια τεχνολογία που αναμένεται να δούμε και στο Lincoln Nautilus που έρχεται φέτος. Παρ΄ όλα αυτά, η Chrysler λέει ότι θα πάει την ιδέα ένα βήμα παρακάτω, δείχνοντας πως η κυρτή αυτή οθόνη θα είναι κατασκευασμένη από διάφανο γυαλί. Ταυτόχρονα, ως οθόνη θα μπορεί να λειτουργήσει και η γυάλινη οροφή. Με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, ο οδηγός και  οι συνεπιβάτες στο υποθετικό σενάριο ότι το αυτοκίνητο είναι σε λειτουργία αυτόνομης οδήγησης, θα μπορούν να γείρουν τα καθίσματα προς τα κάτω, το βλέμμα προς τα πάνω και να παρακολουθήσουν ό,τι προβάλλει η οθόνη οροφής. Τέλος, μια τρίτη οθόνη αφής, 15,6 ιντσών θα καταλαμβάνει τον χώρο της κονσόλας του αυτοκινήτου.  

΄Aλλα σημεία που προξενούν ενδιαφέρον είναι η ανανεωμένη λειτουργία Stow ΄n΄Go στα πίσω καθίσματα του Halcyon concept. Σύμφωνα με την εταιρία τα πίσω καθίσματα θα μπορούν να αναδιπλώνονται στην περιοχή του πορτμπαγκάζ, ανοίγοντας περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.

Λένε για 320 χλμ. αυτονομίας με 5 λεπτά στην πρίζα

Παρά το γεγονός πως η Chrysler λέει ότι το Halcyon θα βασίζεται στην πλατφόρμα STLA Large, η εταιρία δεν θέλει να εφοδιάσει το concept της με συμβατικές μπαταρίες λιθίου. Αντ΄ αυτού αναμένει την νέα τεχνολογία με τις μπαταρίες νικελίου-μαγγανίου που λέγεται ότι παράγουν 60% λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή τους. Η Chrysler λέει ότι το Halcyon θα έχει γρηγορότατη φόρτιση που θα προσφέρει 320 χλμ. αυτονομίας με μόλις 5 λεπτά στην πρίζα. Φυσικά όλα όσα αναφέραμε είναι προς το παρόν μονάχα ιδέες, αλλά ακόμα και αν τα μισά γίνουν πραγματικότητα το Halcyon θα είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον sedan.  

KIA
Autotriti.gr