Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Δωρεάν διόδια! Πού ισχύει και σε ποιες περιπτώσεις;

9.594 Επισκέψεις στο άρθρο (16/3/2024)
Δωρεάν διόδια! Πού ισχύει και σε ποιες περιπτώσεις;

- Τα διόδια αποτελούν μεγάλο μέρος του κόστους ενός ταξιδιού
- Μπορείς να περάσεις δωρεάν, υπό προϋποθέσεις
- Εγνατία Οδός: Δωρεάν για κατοίκους συγκεκριμένων δήμων, ανέργους & ΑΜΕΑ
- Τι ισχύει στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους

Τα διόδια αποτελούν μεγάλο μέρος του κόστους ενός ταξιδιού

Το κόστος διέλευσης διοδίων αποτελεί γνώριμο «αγκάθι» για τους οδηγούς της χώρας που ταξιδεύουν συχνά. Μάλιστα αναλόγως τον προορισμό και το όχημα, το κόστος των διοδίων μπορεί ακόμα και να αγγίξει αυτό των καυσίμων, ενώ με την νέα χρονιά ήρθαν νέες αυξήσεις στην τιμή διέλευσης.

Μπορείς να περάσεις δωρεάν, υπό προϋποθέσεις

Ωστόσο, αναλόγως του αυτοκινητοδρόμου και υπό ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν τον οδηγό ή κάποιον επιβάτη του οχήματος, η διέλευση μπορεί να είναι δωρεάν. Πιο συγκεκριμένα, αφορά δημότες ορισμένων περιοχών, ανέργους αλλά και άτομα ΑΜΕΑ.

Εγνατία Οδός: Δωρεάν για κατοίκους δήμων, ανέργους & ΑΜΕΑ

Ο βασικός αυτοκινητόδρομος της βορείου Ελλάδος προσφέρει τις περισσότερες σχετικές διευκολύνσεις. Πιο συγκεκριμένα, μετά από Απόφαση του αρμόδιου υπουργού, προβλέπεται ελεύθερη διέλευση συγκεκριμένων ομάδων πολιτών και αφορά τους μετωπικούς σταθμούς: ΤΥΡΙΑ, ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ, ΜΑΛΑΚΑΣΙ, ΜΟΥΣΘΕΝΗ, ΙΑΣΜΟΣ, ΜΕΣΤΗ, ΑΡΔΑΝΙΟ και ΙΕΡΟΠΗΓΗ και τους κατοίκους των δήμων ΑΒΔΗΡΩΝ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΡΙΑΝΩΝ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΙΑΣΜΟΥ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΜΥΚΗΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΠΑΓΓΑΙΟΥ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΣΟΥΛΙΟΥ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ, ΤΟΠΕΙΡΟΥ, ΦΙΛΙΑΤΩΝ. Οι μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους καταθέτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
 
Αντίστοιχη διευκόλυνση προβλέπεται για την Εγνατία Οδό και για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (σε ισχύ), αλλά και ΑμΕΑ που έχουν σε εμφανές σημείο του παρμπρίζ κολλημένο το δελτίο στάθμευσης ΑΜΑ.

Τι ισχύει στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους;

Στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους, οι περισσότερες διαχειρίστριες εταιρείες (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός κλπ) εκδίδουν κάρτα για δωρεάν διέλευση των οχημάτων ιδιοκτησίας ΑμΕΑ που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους ή από τρίτους για τη μετακίνηση αυτών. Η σχετική αίτηση γίνεται γρήγορα με την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών (ψηφιακή κάρτα ΑμΕΑ, δελτίο στάθμευσης ΑΜΑ κλπ), τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στους ιστότοπους του εκάστοτε αυτοκινητόδρομου.

Τέλος, δωρεάν διέλευση δικαιούνται τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., της πυροσβεστική, τα ασθενοφόρα, οχήματα οδικής εταιρείας που έχει σύμβαση με την εκάστοτε διαχειρίστρια εταιρεία, τα οχήματα της διαχειρίστριας και των εργαζόμενων εν ώρα υπηρεσίας και ορισμένα ακόμα κρατικά οχήματα.

TI YOKOHAMA AGORAZO
OPEL