Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
ΕΕ: Τα επιβατικά οχήματα θα πρέπει να έχουν «μαύρο κουτί» ατυχημάτων

ΕΕ: Τα επιβατικά οχήματα θα πρέπει να έχουν «μαύρο κουτί» ατυχημάτων

ΕΕ: Τα επιβατικά οχήματα θα πρέπει να έχουν «μαύρο κουτί» ατυχημάτων

1.819 Επισκέψεις στο άρθρο (29/1/2024)

- Η νομοθεσία θα μπει σε ισχύ τον Ιούλιο του 2024
- Το «μαύρο κουτί» θα καταγράφει τις συνθήκες ενός τροχαίου ατυχήματος
- Η καταγραφή θα ενεργοποιείται αυτόματα από τα συστήματα ασφαλείας

Η νομοθεσία θα μπει σε ισχύ τον Ιούλιο του 2024

To «μαύρο κουτί» υπάρχει σαν τεχνολογία από το 1960, όταν πρωτοδημιουργήθηκε για τυχόν ατυχήματα σε αεροσκάφη. Παρά την ονομασία, δεν είναι πράγματι μαύρο αλλά πορτοκαλί για να είναι πιο εύκολα ανιχνεύσιμο ανάμεσα στα συντρίμμια. Από τον Ιούλιο του 2024, το «μαύρο κουτί» θα είναι απαραίτητο να υπάρχει πλέον και σε επιβατικά οχήματα που πουλιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν έως και 8 επιβατικές θέσεις, μη-συμπεριλαμβανομένου αυτή του οδηγού. Φορτηγάκια και pick-up που δεν ξεπερνούν τα 3.500 κιλά θα πρέπει κι αυτά να φέρουν ένα «μαύρο κουτί» κάτω από το καπό τους.

Το «μαύρο κουτί» θα καταγράφει τις συνθήκες ενός τροχαίου ατυχήματος

Το «μαύρο κουτί» θα καταγράφει μια σειρά παραμέτρων 5 δευτερόλεπτα πριν το ατύχημα και 0,3 δευτερόλεπτα αφού συμβεί. Σύμφωνα με την νομοθεσία, η συσκευή θα καταγράφει τα εξής: ταχύτητα, φρενάρισμα, την θέση και την κλίση του αυτοκινήτου στον δρόμο, καθώς και το πως αντέδρασαν τα συστήματα ασφαλείας την στιγμή της σύγκρουσης. Επιπλέον, η συσκευή θα αναγνωρίζει εάν το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκε (πρόκειται για το σύστημα eCall που έγινε υποχρεωτικό στην ΕΕ τον Απρίλιο του 2018). Η αιτιολογία πίσω από την νομοθεσία είναι οι οικονομικές επιπτώσεις των ατυχημάτων. Το «μαύρο κουτί» θα βοηθά στην ανάλυση των συμβάντων του ατυχήματος για να διαλευκάνει ποιος φταίει - και άρα ποιος πληρώνει.

Η καταγραφή θα ενεργοποιείται αυτόματα από τα συστήματα ασφαλείας

Το «μαύρο κουτί» δεν θα μπορεί να απενεργοποιηθεί. Θα ξεκινάει την καταγραφή αυτόματα όταν ενεργοποιούνται οι αερόσακοι ή όταν οι αισθητήρες στις ζώνες ασφαλείας αντιληφθούν μεγάλη ένταση. Επίσης θα ξεκινάει την καταγραφή όταν υπάρχει αλλαγή στην ταχύτητα μεγαλύτερη των 8 χλμ./ώρα εντός 0,15 δευτερολέπτων. Οι πληροφορίες του κουτιού θα είναι προσβάσιμες μόνο από τις αρμόδιες αρχές.

Mercedes
VITO POSO KALO EINAI