ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Επιστρέφει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ο Δακτύλιος

(11/10/2024)
Επιστρέφει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ο Δακτύλιος

- Επιστρέφουν από τη Δευτέρα τα Μονά-Ζυγά.
- Ποια τα όρια Δακτυλίου.
- Πότε ισχύει και πότε δεν ισχύει.
- Ποιο είναι το πρόστιμο και ποιοι εξαιρούνται.

Επιστρέφουν από τη Δευτέρα τα Μονά-Ζυγά

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 επιστρέφει στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας ο Δακτύλιος. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, το μέτρο του Δακτυλίου θα παραμείνει σε ισχύ έως και την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, περιορίζοντας έτσι την κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο Δακτύλιος αφορά τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιόγραμμων. Ο Δακτύλιος ισχύει  για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00.

Όρια Δακτυλίου και πότε δεν ισχύει

Το Δακτύλιο υπενθυμίζεται ότι σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ − Λ.Μεσογείων –Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου −Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού −Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή − Λ. Ανδρ. Συγγρού –Χαμοστέρνας–Πειραιώς− Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως − Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Τα μέτρα δεν ισχύουν επίσης τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εφ' όσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τα μέτρα μπορούν να αρθούν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Ποιο το πρόστιμο για το Δακτύλιο

Να θυμίσουμε πως οι πολίτες που μπαίνουν με τα οχήματά τους στον Δακτύλιο ενώ δεν είναι η ημέρα τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ. 

Ποιοι εξαιρούνται

Σε ότι αφορά τα οχήματα που εξαιρούνται πρόκειται για τα:

Τα εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.

Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ., τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.

Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ., τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/01/2021 και εφεξής.

Από το μέτρο εξαιρούνται επίσης οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι καλούνται να έχουν προμηθευτεί την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων. Την ίδια ώρα, ελεύθερα εισέρχονται και εξέρχονται του Δακτυλίου οχήματα ιατρών που φέρουν το ειδικό σήμα, φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑμεΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας. Επιπλέον, στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.

Mercedes
skoda