Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

EuroNCAP: Νέες δοκιμές για την επιβίωση επιβατών

2.149 Επισκέψεις στο άρθρο (30/1/2020)

Ο οργανισμός EuroNCAP κάνει μια μίνι ανασκόπηση του 2019 για τα μοντέλα στα οποία έκανε δοκιμές ενώ παράλληλα αποκαλύπτει πως το 2020 θα ενσωματωθούν στη διαδικασία νέες δοκιμασίες και δείκτες βαθμολόγησης για την επιβίωση των επιβατών μετά από ατύχημα.


Το 2019 ήταν μία από τις πιο πολυάσχολες χρονιές για τον ανεξάρτητο οργανισμό EuroNCAP, σύμφωνα με την ανακοίνωση του, στην οποία πραγματοποίησε δοκιμές πρόσκρουσης σε 55 μοντέλα, από 26 διαφορετικές μάρκες. Βάσει των στοιχείων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το 92% των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά είχαν την «υπογραφή» των μετρήσεων του EuroNCAP παρέχοντας στο καταναλωτικό κοινό πολύτιμες οδηγίες ασφαλείας για σχεδόν οποιοδήποτε μοντέλο έψαχναν να αγοράσουν.

Το 75% των αυτοκινήτων που αξιολογήθηκαν από τον οργανισμό μέσα στο 2019 απέσπασαν την κορυφαία βαθμολογία ασφαλείας των πέντε αστέρων. Για να γίνει αυτό, τα αυτοκίνητα διέθεταν στον εξοπλισμό τους πολλές από τις τελευταίες τεχνολογίες αποφυγής σύγκρουσης. Το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης (AEB) για αποφυγή σύγκρουσης σε αυτοκίνητο ήταν στάνταρ σε περίπου 90% των αυτοκινήτων και προαιρετικά σε ένα επιπλέον 5%.

Το AEB για αποφυγή σύγκρουσης με πεζό ήταν στάνταρ στο 85% των αυτοκινήτων και η ανίχνευση ποδηλάτων ήταν στάνταρ στο 80% περίπου των καινούργιων αυτοκινήτων που δοκιμάστηκαν. Προσθέστε στη λίστα τον εφοδιασμό των μοντέλων με συστήματα διατήρησης ταχύτητας και λωρίδας, και θα καταλάβετε ότι τα σημερινά αυτοκίνητα είναι ασφαλέστερα από ποτέ, χάρη στις πρωτοβουλίες του EuroNCAP και την προθυμία της αυτοκινητοβιομηχανίας να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις.

Σε επόμενη φάση, για το 2020, ο Euro NCAP ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει νέες δοκιμασίες για την ασφάλεια και την αποφυγή συγκρούσεων. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρχει αξιολόγηση για την επιβίωση των επιβατών μετά από κάποια σύγκρουση, με τα αυτοκίνητα να επιβραβεύονται για τα χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν την ασφαλή και ταχεία διάσωση των επιβατών.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως, το 2022 θα τεθεί σε ισχύ ο αναθεωρημένος Κανονισμός Γενικής Ασφάλειας (GSR), σύμφωνα με τον οποίο πολλά από τα νέα χαρακτηριστικά ασφάλειας θα καταστούν υποχρεωτικά.

Mercedes
OPEL