Δεν είναι μυστικό πως σε περίπτωση πυρκαγιάς τα ηλεκτρικά και τα Plug-in υβριδικά αυτοκίνητα χρειάζονται πολύ περισσότερο νερό για να γίνει η κατάσβεση σε σχέση με τα άλλα αυτοκίνητα. Άλλωστε όσοι είστε σταθεροί θαμώνες του autotriti.gr έχετε ενημερωθεί σχετικά πως οι δύο τύποι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων χρειάζονται 40 φορές περισσότερο νερό για να σβήσουν οι πυρκαγιές, την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης στις μπαταρίες, κάτι που αναγκάζει τους πυροσβέστες να τα βουτήξουν στη συνέχεια στο νερό!
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμα φορά πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, όταν δυνάμεις της Πυροσβεστικής χρειάστηκαν να σβήσουν φωτιά από ένα Tesla Model S. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Πενσυλβάνια και σύμφωνα με τα Μέσα της περιοχής για να σβήσει εξολοκλήρου η φωτιά χρειάστηκαν 12.000 γαλόνια νερού δηλαδή 45.425 λίτρα! Μάλιστα όπως φαίνεται από τις εικόνες το ΙΧ δεν απέφυγε την ολοκληρωτική καταστροφή, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα ή τραυματίες.
1.893 λίτρα η κατάσβεση για ένα ΙΧ με μοτέρ βενζίνης
«Λόγω της μπαταρίας ιόντων λιθίου στο όχημα, η κατάσβεση αυτής της πυρκαγιάς θα απαιτούσε επιπλέον βυτιοφόρα, καθώς το όχημα θα συνέχιζε να αναφλέγεται και να καίγεται έντονα», ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία, τονίζοντας πως μία πυρκαγιά αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης απαιτεί 500 γαλόνια (1.893 λίτρα) για να σβήσει.
Κλείνοντας να θυμίσουμε πως μετά από πολλές φωτιές σε ηλεκτρικά και Plug-in υβριδικά εμφανίστηκε ένα νέο σύστημα πυρόσβεσης ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις. Η κατάσβεση γίνεται σε δύο μέτωπα, με έναν πυροσβεστήρα να μπαίνει κάτω από το αμάξι και να ρίχνει νερό απευθείας στην μπαταρία, όσο οι πυροσβέστες ρίχνουν νερό με τον παραδοσιακό τρόπο.
Και τελικά έγινε κάρβουνο!
- Tesla Model S έγινε κάρβουνο παρά τα 45.425 λίτρα νερού που χρησιμοποιήθηκαν για να σβήσει η φωτιά.
- Δύσκολες οι φωτιές σε PHEV και ηλεκτρικά λόγω των μπαταριών.
- Με 1.893 λίτρα γίνεται η κατάσβεση σε ένα ΙΧ με μοτέρ βενζίνης.
- Νέος τρόπος κατάσβεσης σε δύο μέτωπα για τα PHEV και ηλεκτρικά.
Τελικά μήπως τα ηλεκτρικά δεν είναι και τόσο φιλικά προς το περιβάλλον;