Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Γιατί η Toyota αποφεύγει την ηλεκτροκίνηση;

8.174 Επισκέψεις στο άρθρο (21/12/2020)

Για τη μάρκα που ήταν πρώτη στα υβριδικά και πρώτη στα SUV, δεν είναι λίγο περίεργο να μην πρωτοπορεί και στα ηλεκτρικά; Επειδή η Toyota δεν είναι η μάρκα που αφήνει τίποτε στην τύχη, γιατί έχει αργήσει τόσο να λανσάρει ένα ηλεκτρικό μοντέλο;

 


Η Toyota είναι η μάρκα που θα μπορούσε να πει πως «όταν οι άλλοι έκαιγαν βελανίδια εμείς είχαμε ήδη υβριδικά». Το ίδιο και με τα SUV. Το RAV4 ξεκίνησε μια ολόκληρη κατηγορία όταν όλα τα υπόλοιπα 4Χ4 ήταν ουσιαστικά εκτός δρόμου «μηχανήματα» και παρά τις ομοιότητές τους, είχαν λίγα κοινά με τα αυτοκίνητα που θέλαμε να οδηγούμε.

Και φυσικά η Toyota ήταν η πρώτη που έκανε τη γκάμα της αποκλειστικά υβριδική, όταν ακόμη οι άλλοι κατασκευαστές είχαν μόνο την ιδέα ενός καινούργιου υβριδικού μοντέλου. Όμως αυτή τη στιγμή, σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση, η Toyota δεν ακολουθεί το ρεύμα.

Για μια εταιρεία που οδηγεί τις εξελίξεις τα τελευταία 20 χρόνια, δεν της αρκεί απλά να ακολουθεί. Γιατί η Toyota αργεί να λανσάρει ηλεκτρική γκάμα; Μία ιδέα είναι πως η Toyota, σε αντίθεση πάντα με τους άλλους κατασκευαστές, δεν είναι του «και εμείς εδώ είμαστε». Δηλαδή ενώ οι κατασκευαστές ένας ένας λέει «να και η δική μας ηλεκτρική γκάμα» η Toyota δεν θέλει να είμαστε μέρος αυτού «και η δική μας». Θέλει να κάνει τα πράγματα πρώτη.

Και στην ηλεκτροκίνηση αυτή τη στιγμή την πρωτιά την έχει η Tesla, ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούν. Η Toyota αφού δεν είναι πρώτη, δεν την ενδιαφέρει να είναι δεύτερη, κάτι για το οποίο έκανε μεγάλη προσπάθεια η VW. Αυτό που την ενδιαφέρει τώρα είναι να φέρει το μοντέλο που θα ταράξει τα νερά στη ηλεκτροκίνηση.

Η γκάμα ηλεκτρικών της με κωδικό ΒΖ (Beyond Zero) ετοιμάζεται στη νέα πλατφόρμα e-TNGA που είναι ευέλικτη σε μήκος και πλάτος, και μπορεί να έχει έναν ή δύο κινητήρες με κίνηση αντίστοιχα στους δύο ή τους τέσσερις τροχούς.

Για αρχή ένα μοντέλο με σχεδίαση τη διασταύρωση μεταξύ SUV, MPV και χάτσμπακ, με εμφανείς ομοιότητες με το RAV4, θα ξεκινήσει την ηλεκτρική γκάμα, ενώ ακολουθούν άλλα τέσσερα μοντέλα.

Την ίδια στιγμή η Toyota συνεχίζει την πορεία της στην κίνηση με υδρογόνο, τεχνολογία που αναμένεται να επικρατήσει, και οι Ιάπωνες είναι ήδη πρώτοι στο λανσάρισμα με το Mirai, «όταν οι άλλοι είχαν ακόμη μπαταρίες».

Τι λέτε λοιπόν; Πόση σημασία έχει για εσάς ποιός είναι πρώτος αυτή τη στιγμή στην ηλεκτροκίνηση; Και πως αντιλαμβάνεστε την καθυστέρηση της Toyota να μπει στην κατηγορία;

Hyundai
OPEL